Preuređenje spavaće sobe

Pobijedite skučenost spavaće sobe ovim trikovima!

Osjećate se skučeno u svojoj spavaćoj sobi?

Spremni ste za preuređenje svoje spavaće sobe, no ne znate kako ostvariti sve svoje želje budući da vam je na raspolaganju malo četvornih metara prostora? Male spavaće sobe mogu lako postati najdraži dio našeg životnog prostora bez da se spomenuti manjak dostupnih kvadrata uopće osjeti. Osnovna namjena naše spavaće sobe jest da nam pruži idealno mjesto za odmor i punjenje baterija pa je stoga dobra ideja prostor za rad, gledanje televizora i slične aktivnosti preseliti u ostatak stana, a od spavaće sobe stvoriti pravu oazu mira. Donosimo vam nekoliko savjeta kako urediti svoju skučenu spavaću sobu i pretvoriti je u oličenje udobnosti i šarma.

Mali prostori vole jednostavnu i neutralnu paletu boja pa s nježnim i svijetlim bojama ne možete pogriješiti. Poznata je činjenica da bijela boja stvara dojam prostranosti pa je stoga logičan izbor, pogotovo ako nemate dostupnih prozora u prostoru. Ako vas brine da će vaša spavaća soba biti dosadna i hladna, unesite u nju različite teksture materijala koji i dalje mogu biti u neutralnim bojama, no stvorit će puno dinamičniji interijer.

Smjestite krevet u ugao prostorije kako biste stvorili udoban kutak i povećali dostupan prostor oko kreveta. Klasično smještanje kreveta u sredinu prostorije ne funkcionira najbolje kod uskih soba s ograničenim prostorom pa ga na ovaj način možete bolje iskoristiti.

Pripazite prilikom kupnje okvira za krevet na njegovu debljinu i robusnost kako ne biste gubili previše prostora. U maloj se spavaćoj sobi osjeća svaki centimetar pa umjesto u raskošno zaglavlje i debeli drveni okvir uložite u jednostavniji okvir koji svojim minimalističkim dizajnom neće previše narušavati ostatak uređenja.

Velika količina često nepotrebnih stvari i suvišni komadi namještaja brzo se pretvore u kradljivce prostora. Fokus spavaće sobe trebao bi biti krevet, pa pročistite ostatak prostora zadržavajući samo ono što vam je zaista potrebno. Ako vam treba dodatan prostor za odlaganje stvari, razmislite u ugradbenim rješenjima kojima ćete stvoriti elegantan i pročišćen izgled bez pretjerivanja u detaljima.

Poslužite se ogledalima za vizualno povećavanje prostora. Svoje ogledalo smjestite tako da reflektira prirodnu svjetlost koja ulazi prostor kroz prozor. Najlakši način da ga uklopite u svoju sobu jest da nabavite veliko ogledalo i jednostavno ga naslonite na zid, bez suvišnog bušenja rupa.

Dodatni prostor za odlaganje stvari pronađite ispod kreveta. Od ukrasnih kutija do velikih ladica na izvlačenje, izbor dostupnih rješenja zaista je velik.

Iskoristite visinu sobe i znatno podignite svoj krevet od poda. Stvaranjem platforme u sobi možete "ukrasti" zaista puno prostora i stvoriti si veliki ormar, radni prostor ili mali kutak za čitanje.

U uređenju prostorije ne morate se isključivo držati neutralnih boja. Možete iskoristiti i kakav snažni uzorak kako biste posebno istaknuli zid uz koji je prislonjen krevet i tako stvorili upečatljivo zaglavlje. Prilikom odabira svojih novih tapeta okrenite se većim uzorcima umjesto onih s puno sitnih detalja.

Ukrasite zid lebdećim policama na koje možete smjestiti drage predmete, ukrase, slike i fotografije. Ovakve police mogu vam poslužiti umjesto noćnog ormarića, police za knjige, radnog stola ili biti mjesto za odlaganje sitnica.

Ako imate tu mogućnost, ugradite male niše u zid. Same niše ne moraju biti duboke, dovoljno vam je desetak centimetara dostupnog prostora za sitnice koje vam inače stoje na noćnom ormariću.

Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 05:59