Prije i poslije

Pogledajte kako je stari stol iz Ikee postao polica za biljke na balkonu u Rudešu

Ona radi u dječjem vrtiću, a u slobodno vrijeme voli transfomirati naizgled obične stvari u domišljate, funkcionalne proizvode. Jadranka Bratković Aračić ispričala nam je kako je običan stol pretvorila u praktičnu biljnu senzaciju za svoj balkon. Preklopni stol uz malo volje i kreativnosti nadograđen je policama i prebojan

Jadranka Bratković Aračić, magistra ranog i predškolskog odgoja, živi u zagrebačkom kvartu Rudeš sa suprugom, kćerkom i mačkom. Posjetili smo ju kako bi nam ispričala priču o transformaciji starog stola iz Ikee u policu za biljke. Pitamo Jadranku kako je sve počelo.

- U stan smo se uselili prije 12 godina te smo ga namjestili uglavnom namještajem iz Ikee. Budući da je stan sasvim običan, a namještaj iz Ikee, koji nam se jako sviđa, prilično čest, polako sam počela sam raditi razne projekte koji me vesele. Primjerice, prebojala sam i preuredila staru Ikeinu stalažu, obnovila dva stara kredenca i škrinjicu, nacrtala slike, iskaširala neke male stvari, izradila memory ploču, presvukla stolac... I tako prostoriju po prostoriju sve dok na red nije došao i balkon - prisjeća se Jadranka i dodaje da na balkonu ima koješta, ali uglavnom biljčice koje obožava.

- Biljke mi se stalno potežu po podu, pa kad sam na Pinterestu ugledala ‘potting bench, to me oduševilo. Planirala sam ga napraviti od starog kredenca. I dalje to imam u planu, ali još nisam pronašla odgovarajući kredenc. Uglavnom, kako sam na balkonu imala stari preklopni stol, odlučila sam na njega nadograditi police - prisjeća se kreativka.

- Napravila sam nacrt, kupila daske i boje i zaposlila cijelu obitelj. Prvo smo skinuli jednu stranu stola, a onda rezali daske, pričvršćivali... Na kraju je došao najbolji dio: bojanje. Gornji dio bojali smo u zeleno, smeđe i bijelo, a donji u smeđu boju. Kad je sve bilo gotovo, zelena boja mi se nije svidjela, pa sam u bijelo obojala police i stavila okrugle ‘šprujice’ - objašnjava i dodaje kako je jako zadovoljna policom za cvijeće, ali...

- Nisam mogla probušiti dio za plastično korito koje ima svaki potting bench, tako da moram i dalje tražiti kredenc ili palete. Osim toga, opet imam cvijeća koje mi je po podu, ha-ha-ha... Polica nikad dovoljno - smije se Jadranka, a na naše pitanje koja je misao vodilja njezina životnog prostora odgovara kako je to veselje.

- Volim ručno rađene predmete, valjda mi je zato balkon (a i stan) kao dječji vrtić: šaren, veseo, ponekad s previše boja i nesparivih detalja... Sve što radim je odraz djeteta koje nije odraslo, a htjela sam postići da moj životni prostor, u ovom slučaju balkon, odražava moje vesele i zaigrane ideje - zaključila je Jadranka Bratković Aračić.

TROŠKOVNIK

1. Daska, bor 1200x250x18 mm, 31 kn (5 kom.)

2. Daska, bor 1200x400x18 mm, 52 kn (1 kom.)

3. Boja Swingcolor 750 ml (smeđa, bijela i zelena), 64,90 kn (3 kom.)

4. Drveni okrugli profil 13x2400 mm, 20 kn (3 kom.)

5. Stari stol (iz Ikee)

UKUPNO 462 kn

Foto: Davor Pongračić /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:29