PRIJE I POSLIJE

Pogledajte kako od kaosa do savršenog reda!

Voljeli biste da vam je u dom sve tip-top složeno i na svom mjestu?

OKD (opsesivno-kompulzivni poremećaj) moderna je bolest, a glavno obilježje su opsesije i kompulzije, najčešće u kombinaciji jednih s drugima. Koliko ste puta u posljednje vrijeme čuli da netko sam sebi dijagnosticira "OKD"? Često je to strah od zaraze, patološka sumnja i sklonost simetriji. Osobe sklone simetriji teže tome da stvari oko njih budu poredane na strogo određen način. Skloni su perfekcionizmu zbog kojeg im jednostavne radnje poput brijanja ili jela mogu trajati satima. Kao odgovor na ovu opsesiju razviju kompulzivne radnje kojima stvari redaju sukladno toj svojoj unutarnjoj potrebi. Primjerice, mogu u domu mijenjati raspored stvari jer im smeta način na koje su složene.

No, ovisnost o tome da je svaka stvar savršeno pozicionirana na svom mjestu ne mora nužno biti definirana kao "bolest". Normalno je da uživamo u čistom i prospremljenom životnom prostoru, osim ako se ne radi o "kreativnom neredu". Iz istog razloga, zbog tog ugodnog osjećaja, mnoge osobe uživaju u čišćenju. Čišćenje je aktivnost nakon koje odmah vidite rezutate svog napora i rada što u svima stvara taj "nagrađujući" osjećaj.

Za sve one koji obožavaju pospremanje, organizaciju i makeovere, pronašli smo genijalne prije&poslije fotografije ormara, polica, ladica, i svega ostalog u domu što se može organizirati i pospremiti.

Izvor: housebeautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:19