TOP 5 TRIKOVA

Popravci u domu

 

Filip Šuster iz servisa Majstori za sve otkriva top pet trikova za lakše obavljanje kućanskih popravaka.

Želite na zidu izbušiti rupu da biste objesili sliku, ali prelijeni ste za čišćenje silne prašine od bušenja? Ili planirate postaviti silikon na kadu, ali već unaprijed znate da će vam se lijepiti za ruke? Imamo rješenja!

1. Skupite prašinu od bušenja

Kako biste izbušili rupu na najčistiji način, da nakon toga ne morate usisavati prostoriju, uzmite običnu omotnicu te na njezin rub nalijepite zaštitnu (pik) traku. Tako pripremljenu omotnicu nalijepite na zid nekoliko centimetara ispod označenog mjesta bušenja. Nakon bušenja omotnicu jednostavno odlijepite, i to je to.

2. Uklonite višak silikona

Kako biste izbjegli lijepljenje silikona za prste i površinu koju ne želite silikonirati, potrebno je prethodno pripremljenom mješavinom sredstva za pranje posuđa i vode u posudi s prskalicom poprskati naneseni silikon. Višak silikona jednostavno će skliznuti s površine i vaših prstiju te će ostati uredno nanesen silikon. Omjer sredstva za pranje i vode je 1:10.

3. Bušenje rupe na iveralu

Ako trebate izbušiti rupu u iveralu, a želite izbjeći pucanje furnira oko nje, učvrstite stegom komad letvice na stranu ploče na kojoj će svrdlo probiti iveral. Letva će pridonijeti kontinuitetu bušenja te se furnir neće trgati ili napuknuti.

4. Kako lakše bušiti keramičke pločice

Kad je površina keramičkih pločica vrlo glatka, teško je na njoj označiti mjesto bušenja. Ako zaštitnu (pik) traku zalijepite na mjesto gdje ćete bušiti, puno je lakše običnom olovkom označiti točno mjesto bušenja. Druga prednost zaštitne trake na keramičkim pločicama je to što vam omogućava uredno bušenje rupe bez bojazni da će pločica napuknuti.

5. Kako znati da je dovoljno duboko

Da biste precizno odredili dubinu bušenja bez profesionalnih dodataka koji određuju dubinu, jednostavno uzmite metar i izmjerite na svrdlu potrebnu dužinu te zalijepite komadić zaštitne ili izolirajuće trake obuhvaćajući cijelo svrdlo. Na taj ćete način točno znati kad ste dosegnuli potrebnu dubinu i kad trebate prestati s bušenjem.

Foto: Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 07:40