Ušteda na majstorima

Donosimo detaljan vodič kako na zid postaviti kuhinjske pločice bez pomoći radnika

www.foxyoxie.com
 Foxy Oxie
Postavljanje novih pločica praktičan je način ako želite osvježiti svoju kuhinju, evo kako!

Ako želite osvježiti svoju kuhinju i dati joj potpuno drugi izgled i karakter te stvoriti novu i vedru atmosferu u tom važnom dijelu našeg doma, postavite nove kuhinjske pločice. Za ovaj će vam pothvat trebati dva do četiri dana rada, malo spretnosti i predivne pločice.

POTREBAN MATERIJAL

  • keramičke pločice
  • metar
  • ljepljiva traka
  • karton ili plastična cerada
  • odvijač
  • čekić
  • drvena daska
  • mali čavlići
  • brusni papir - 80
  • kist
  • usisavač
  • skalpel
  • libela
  • olovka
  • električna pila za mokro rezanje
  • zaštitne naočale
  • zaštitna maska
  • zupčasti gleter za pločice
  • gleter s gumom
  • mort
  • masa za fugiranje
  • spužva
  • kanta za vodu
  • krpa
  • silikon
  • nastavak za silikon
  • silikonski pištolj

Postupak

Kako biste utvrdili koliko vam pločica treba za vaš projekt, izmjerite kvadraturu površine koju ćete njima prekriti tako što ćete izmjeriti visinu i širinu zida koji želite popločiti. Dobivene brojke pomnožite kako biste dobili ukupnu površinu.

Ako prekrivate više zidova, izračunajte površinu svakog zida zasebno pa potom zbrojite. Uvijek zaokružite dobiveni rezultat na više i dodajte još oko 10 do 15 posto na ukupnu kvadraturu kako biste se osigurali da imate dovoljno materijala u slučaju lomljenja, oštećivanja pločica ili, pak, pogrešaka u rezanju.

Nabavite različite primjerke pločica kako biste usporedili teksture, boju i oblike koji vam se sviđaju. Odaberite i fuge, a prilikom odabira pripazite da odaberete sličnu nijansu kao što su pločice kako biste umanjili vidljivost mogućih nepravilnosti ili, pak, tamniju nijansu kako biste stvorili snažan kontrast i moderan izgled. Ako se osjećate razigrano, razmotrite i fuge u jarkim bojama za istinski upečatljivu pozadinu!

Metrom izmjerite širinu fuga na mozaičnom komadu pločica. Pripremite prostor za rad - odspojite sve moguće aparate i uklonite ih te oslobodite prostor radne površine. Ugasite struju u svim obližnjim prekidačima i utičnicama prije nego što uklonite njihove plastične pokrove. Trakama obložite otkrivene utičnice kako biste spriječili da mort ili fug-masa upadnu u otvore.

Polijepite dva reda trake duž radne plohe, otprilike 3 mm od zida kako biste zaštitili ploču od mogućeg kapanja morta. Posložite komade kartona po ploči kako biste je dodatno zaštitili.

Postavite komad drvene daske na zid koji je inače iza štednjaka. Ta će daska označavati koliko nisko treba postaviti pločice na mjestima gdje nema radne površine.

Čekićem i čavlićima pričvrstite drvenu dasku tako da je poravnata s vrhom radne plohe i pomoću libele pripazite da bude ravna.

Brusnim papirom s oznakom 80 nježno prijeđite po površini zidova kako biste dobili grublju teksturu zida tamo gdje će biti postavljene pločice. To će omogućiti bolju vezu između zida i morta.

Pobrinite se da je zid čist tako što ćete čistim i suhim kistom prijeći po zidu. Počnite odozgo prema dolje i usisavačem pokupite svu prašinu koja padne sa zida.

Rasporedite pločice po radnoj plohi uza zid gdje će biti postavljene ili na pod u blizini. Tako ćete vidjeti što ćete morati kratiti i ima li potrebe za mijenjanjem pojedinačnih pločica. Budući da će vam trebati više od jedne kutije pločica, može se dogoditi da se nijanse u paketima ne podudaraju u potpunosti. Korisno ih je zato pomiješati i koristiti pločice iz različitih pošiljki umjesto da koristite sve iz jedne kutije dok je ne ispraznite. Time ćete dobiti bolju ujednačenost.

Počnite s pločicama koje će biti u donjem redu - izmjerite i označite olovkom granicu pločica i metrom iscrtajte ravnu crtu. Zalijepite traku uz iscrtani rub kako bi pločice ostale spojene prilikom rezanja pomoću električne pile za mokro rezanje.

Namjestite pločice s njihovom gornjom stranom prema gore i polako odrežite električnom pilom.

Kako biste prilagodili pločice koje će ići oko utičnica, prislonite mrežu s pločicama uz otvor utičnica i olovkom označite koje će pločice trebati ukloniti i eventualno skratiti. Skalpelom razrežite mrežu koja drži pločice i stavite sa strane one komade koji će vam kasnije trebati.

Pripremite mort po uputama proizvođača. Za mjeru, 4 litre morta potrebno je za oko 5 četvornih metara zida.

Na zupčasti gleter za pločice nanesite mort i počnite nanositi na zid počevši od kuta. Koristite ravnu stranu gletera pod kutem od 45 stupnjeva kako biste nanijeli ravnomjeran sloj morta na zid.

Ako ste primijetili da neki dio zida ima tanji sloj morta, dodajte materijala i prijeđite površinu gleterom u istom smjeru. Potom okrenite gleter na zupčastu stranu i ponovno prijeđite pod kutem od 45 stupnjeva kako biste napravili rebrasti trag u žbuci.

Počnite stavljati donji red pločica paralelno s radnom plohom i pritisnite ih u nanesen mort. Dok to radite, nemojte se bojati pomicati pojedinačne pločice kako biste spriječili stvaranje vidljivih spojeva među mrežicama s pločicama.

Dodatno pomicanje također će pomoći da se stvori čvršća veza između morta i pločica.

S gumenim gleterom ravnomjerno pritisnite mrežicu s pločicama kako biste dobili potpuno prianjanje pločica za zid. Nemojte zaboraviti ostaviti malo prostora između pločica i radne plohe za silikon. Taj je dio važan jer se pločice lagano šire i skupljaju ovisno o temperaturi okoline pa je ključno da imaju dovoljno prostora za taj proces. Ako njega nema, blago prirodno pomicanje pločice može rezultirati pucanjem fuga.

Postavljajte prvi red pločica polako jer će on odrediti položaj svih ostalih pločica pa se pobrinite da su što ravnomjernije raspoređene. Kada dođete do prostora utičnica, uzmite pločice koje ste ranije izdvojili i odredite kako ih je potrebno izrezati da bi dobro sjele oko utičnice.

Olovkom iscrtajte pločice i s malim x znakom odredite koji dio pločice će biti za baciti kako biste pravilno izrezali svaku pojedinačnu pločicu. Jednu po jednu, granične pločice polako izrežite električnom pilom tako da je osnovna ploha pločice okrenuta prema gore.

Postavite izrezane pločice tako da na poleđinu svake stavite malo morta u kojem ćete zupčastom stranom gletera iscrtati utore. Postavite svaku pojedinačnu pločicu na njezino mjesto pazeći na širinu fuge. S gumenim gleterom dodatno pritisnite pločicu kako bi se dobro povezala sa zidom. Ako nešto morta iscuri iz prostora za fuge, uzmite uski predmet poput odvijača i pažljivo uklonite višak morta koji se nalazi između pločica.

Prislonite plastični okvir utičnice na rupu kako biste provjerili da će plastika sakriti sve rezove pločica i ako je potrebno učinite preinake.

Nastavite slagati red po red pločica pazeći na ujednačenu udaljenost između redova. Prije nego što postavite zadnji red zaštitite kuhinjske ormariće ljepljivom trakom uz rub gdje se dotiču sa zidom u slučaju da nanesete malo morta i na ormariće.

Svako toliko libelom provjerite svoj rad kako ne biste postavljali pločice nakoso.

Kada ste postavili sve pločice, pričekajte minimalno 24 sata da se mort u potpunosti sasuši.

Kako biste uklonili prašinu i ostatke s površine nježno prebrišite površinu pločica s blago vlažnom spužvom ili krpom prije popunjavanja fuga. Zaštitite radnu plohu kartonom. Napunite kantu vodom i držite je u blizini kako biste mogli isprati višak fuge dok radite.

Pripremite materijal za fugiranje - nemojte zaboraviti staviti zaštitnu masku i naočale prije miješanja.

Zamiješajte materijale po uputama i stavite smjesu u čistu kantu. Dobro izmiješajte smjesu pa pustite da odstoji 5-10 minuta te je ponovno miješajte dodatnih minutu do dvije prije nanošenja. Izmiješajte dovoljno mase za otprilike pola sata rada.

Tekstura i konzistencija fug-mase trebala bi biti poput kikiriki maslaca.

Nanesite dio smjese na gumeni gleter i počnite nanositi smjesu pod kutom od 45 stupnjeva. Nanosite masu u svim smjerovima dok svi spojevi nisu u potpunosti ispunjeni.

Nakon otprilike 15 minuta s blago vlažnom spužvom uklonite višak fug-mase s površine pločica. Ako postavljate pravokutne ili četvrtaste pločice, brišite površinu dijagonalnim potezima kako biste izbjegli izvlačenje fug-mase iz spojeva.

Ako postavljate pločice nepravilnog oblika, obrišite površinu širokim kružnim pokretima. Isperite spužvu u čistoj vodi koliko god je puta potrebno, no pokušajte je svaki put dobro iscijediti kako biste ograničili količinu vode koju nanosite na kuhinjsku pozadinu da biste izbjegli slabljenje fuga.

Pustite da se sve suši otprilike tri sata pa vlažnom spužvom ili krpom uklonite zaostale mrlje od fug-mase s pločica. Čvrstim pritiskom uklonite ostatke materijala i ispolirajte pločice. Uklonite svu traku koju ste polijepili po kuhinji.

Pustite od 24 sata pa do tri dana da se fuge u potpunosti osuše. Njihovo sušenje ovisi o razini vlage u prostoru, kao i o specifikacijama materijala.

Kada se sve dobro osušilo, vrijeme je za nanošenje silikonske zaštite. Sanitarni silikon je vodootporan i fleksibilan te se koristi kako bi se zatvorio prostor između dva različita materijala, što bi u ovom slučaju bila radna površina i kuhinjska pozadina. Time se materijal štiti od štete koju uzrokuju voda i plijesan.

Kako biste osigurali ujednačenost izgleda kuhinjske pozadine, boja silikona može se uskladiti s bojom fuga. Odrežite skalpelom vrh nastavka za silikoniziranje i to pod kutom od 45 stupnjeva.

Za tanju liniju silikona odrežite nastavak pri vrhu, a za deblju niže dolje za veći otvor. Dok nanosite silikon držite bočicu sa silikonom pod kutem od 45 stupnjeva tako da je vrh nastavka paralelan s radnom plohom.

Počnite nanositi silikon održavajući ravnomjerni pritisak na bocu silikonskim pištoljem. U slučaju da pogriješite, odmah uklonite svježi silikon i počnite ponovno. Nemojte pokušavati nanijeti silikon cijelom radnom plohom odjednom.

Umjesto toga zastanite nakon svakih pola metra kako biste zagladili prstom novo naneseni silikon.

Držite uz sebe vlažnu krpu kako biste mogli obrisati prst tijekom zaglađivanja. Nemojte zaboraviti nanijeti silikon u uglove kako biste zamaskirali eventualne nepravilnosti kod postavljanja.

Kada ste gotovi, pustite barem 24 sata da se silikon osuši, a potom vratite vaše kuhinjske aparate i prekrijte utičnice.

Čestitamo na odlično obavljenom poslu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:59