SITNICE KOJE ČINE RAZLIKU

Praktične i jeftine stvari koje će vaš dom učiniti udobnijim za život

Jedan od najvažnijih dijelova uređenja interijera jest učiniti ga toplim i ugodnim, ali kako to postići?

Od praktičnog namještaja, sobnih biljaka do privlačnih tekstura ili prirodnih materijala, postoji nekoliko jednostavnih načina koji će vaš stan ili kuću učiniti udobnijim. Zanima vas o kojim se stvarima radi? Za vas smo izdvojili načine kako brzo i jednostavno dosadan dom pretvoriti u pravu oazu.

1. Dodajte mnogo različitih tekstura

Kada je u pitanju vaš dom, teksture koje vas privlače i čine da želite da ih dotaknete, pomažu u stvaranju tog željenog osjećaja udobnosti. Životni prostor trebao bi sadržavati mnogo različitih tekstura koje privlače pažnju, a interijeru dodaju dozu osobnosti. Od 'dlakavih' dekorativnih jastuka, suvenira na policama pa sve do baršunastog kauča, kombiniranje tekstura ovisi isključivo o vašem ukusu i željenom stilu uređenja. Ipak, trebali biste izbjegavati miksanje previše različitih tkanina da ne stvorite dojam 'prenatrpanosti' i kiča u prostoru.

2. Nabavite tepih koji se ističe

Ako vam drveni pod nije središte i centar pažnje u prostoriji, zašto na pod ne biste stavili tepih? On će osvježiti dojam cijelog interijera, a vaš dom učiniti udobnijim za boravak u njemu. Naime, tepih je sjajan način da povežete sobu i u njoj stvorite vizualni interes. Ne samo da će vaš stan izgledati luksuznije, dobro odabrani tepih pridonijet će cjelokupnom karakteru doma.

3. Krevet 'upotpunite' slojevitim pokrivačima

Svaki krevet treba pokrivač, ali jeste li znali da pravim odabirom možete učiniti mnogo više za cijeli ugođaj u interijeru? Naime, slojevitim dekama ili pokrivačima možete pridonijeti tome da spavaća soba bude prava oaza za opuštanje. Umjesto jednog toplog popluna, razmislite o ulaganju u nekoliko različitih pokrivača koji se mogu nanositi jedni na druge i ukloniti (ovisno o sezoni). Slojeviti pokrivači i plahte dizajnerski su trikovi kako biste stvorili privlačniji prostor

4. Ne zaboravite na ukrasne biljke

Sobne biljke jedan su od najjednostavnijih (i najpristupačnijih) načina da vaš dom bude ugodniji i privlačniji. Čak i ako nemate previše iskustva s uzgojem biljaka, postoji mnogo vrsta koje je izrazito lako održavati. Biljke stavite na vašu police u dnevnom boravku, objesite ih na zidove ili njima upopunite prazne kutke u interijeru. Potražite neiskorišteni prostor i dodajte mu malo zelenila - sigurno nećete pogriješiti!

5. Razmislite o udomljavanju kućnog ljubimca

Tko kaže da samo materijalne stvari čine razliku u vašem interijeru? Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da su ljudi koji imaju kućne ljubimce manje skloni depresiji, dulje žive, imaju kvalitetniji san tiijekom noći i bolje se nose sa svakodnevnim problemima. Uostalom, znate kako se kaže - 'pas je čovjekom najbolji prijatelj'. Ljubav koju ćete dobiti od njega učinit će vaš dom najudobnijim mjestom za život.

Foto: The Spruce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:35