PREGLED 2013. NAJPOVOLJNIJE I NAJSKUPLJE PRODANE NEKRETNINE

Nekretnine koje trenutačno drže rekord u cijeni

Stručnjaci procjenjuju da će se u 2013. prodati oko 30.000 stambenih jedinica, što je u odnosu na lanjsku godinu pad od 10 posto. Je li to očekivani minus, koji su najvažniji događaji koji su utjecali na tržište nekretnina te koja su očekivanja u 2014. reći će nam stručnjaci koji će sljedeći tjedan za Jutarnji list detaljno analizirati tekuću godinu i iznijeti svoje prognoze za nadolazeću.

Najskuplja je bila kupnja stana u Zagrebu s iznosom od 650.000 eura

Do tada smo u suradnji s Burzom nekretnina odlučili istražiti koje su bile najpovoljnije, a koje najskuplje prodane nekretnine u 2013. te što je još u ponudi, odnosno koje nekretnine drže rekord kad je riječ o cijeni. Pa, krenimo redom.

Najpovoljnije prodana kuća u ovoj godini nalazi se u Istarskoj županij, točnije u Kršanu, površine je 55 četvornih metara, a novi ju je vlasnik platio samo 9000 eura! Govorimo li o najpovoljnijem stanu, riječ je o samoborskoj garsonijeri u visokom prizemlju površine manje od 17 četvornih metara, čija je cijena bila 16.250 eura.

Dobro je prošao i novi vlasnik apartmana u Vodicama. Prema podacima Burze nekretnina, studio u potkrovlju s predivnim pogledom, površine 39 četvornih metara, bio je najjeftinija kupoprodaja što se tiče apartmana i stajao je 38.000 eura.

S druge strane, najskuplja kuća i stan prodani su u Zagrebu, a obje se nekretnine nalaze u četvrti Gornji Grad – Medveščak. Riječ je o kući na čak četiri etaže površine 450 četvornih metara na Pantovčaku koja je kupljena po cijeni od 780.000 eura, odnosno o stanu u stambenoj zgradi na Ksaveru, u zelenoj zoni s pogledom na park, površine gotovo 200 četvornih metara. Cijena stana iznosila je 3310 eura po četvornom metru (ukupno 650.000 eura), što je cijena koja se sve rjeđe realizira u glavnom hrvatskom gradu.

Iz Zagreba se ponovno vraćamo do Vodica, gdje je uz najpovoljniji ujedno prodan i najskuplji apartman, odnosno penthouse u centru grada s natkrivenom terasom i pogledom na more. Iako mu cijena nije ni blizu najskupljem prodanom stanu, penthouse u Vodicama stajao je vlasnika nešto manje od 180.000 eura.

Nažalost, za te nekretnine nismo uspjeli dobiti fotografije, budući da su arhivirane i povučene s internetskih stranica odmah nakon prodaje.

Čak 10 milijuna eura traži se za golemo zemljište u Oroslavlju

No, detaljnije opise i fotografije stoga imamo za trenutačno najpovoljnije i najskuplje nekretnine. U ponudi je tako mala klijet od 20 četvornih metara s održavanim voćnjakom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, točnije u Kapeli. Potrebno ju je urediti, a stoji samo 7500 eura – dakle još je jeftinija od one u Istri, prodane za 9000 eura. Spomenut ćemo i kuću u Badljevini u blizini Pakraca, koja je površinom veća i u nešto boljem stanju od spomenute u Kapeli.

Doduše, ukupna cijena nešto je viša, ali je i dalje jedna od najpovoljnijih kuća u cijeloj Hrvatskoj. Sagrađena je kao prizemnica s tavanom, površine je 70 četvornih metara, ima pomoćni objekt u kojem je garaža te stari voćnjak i 2000 borova visine do jednog metra, a cijena joj je 12.000 eura, što znači da se za jedan četvorni metar traži samo 171 euro!

Najpovoljniji stan, pak, nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, u Moravicama, u blizini željezničke stanice. Površine je 48 četvornih metara, uređen je i prodaje se s namještajem, a cijena mu je 20.000 eura.

Za one koji tragaju za parcelom na kojoj bi gradili kuću, odlična prilika moglo bi biti građevinsko zemljište u blizini Zaboka, 300 metara od glavne prometnice, s vodovodnim priključkom i 60-ak posađenih voćaka. Površine je 2800 četvornih metara i iste cijene kao i najpovoljniji stan.

Atraktivniji podaci su ipak oni vezani za najskuplje nekretnine. Tako se trenutačno za novu kamenu vilu s bazenom na jednoj od najljepših lokacija u Dubrovniku, površine čak 700 četvornih metara, traži visokih 5 milijuna kuna! Možda će zvučati nevjerojatno, ali duplo veći iznos traži se za građevinsko zemljište u Oroslavlju, površine 185.000 četvorih metara, koje se sastoji od šest industrijskih hala i parkirališnog prostora oko hala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:32