toplina doma

Pretvorite svoju spavaću sobu u mirnu oazu

Na kraju napornog dana, nakon što smo sve dnevne zadatke odradili i napokon je došao trenutak da se opustimo, spavaća je soba mjesto gdje bismo trebali ponovno napuniti baterije i odmoriti ne samo tijelo nego i svoj um od gomile podražaja s kojima se svakodnevno susrećemo. Upravo je zato važno što sve u svojoj spavaćoj sobi imamo i kako smo ju uredili. Donosimo vam par savjeta kako osmisliti svoj prostor za odmor kao pravo utočište od svijeta i idealan prostor za otpuštanje kočnica i regeneraciju.

Pročistite svoju spavaću sobu.

Pročišćavanje svog životnog prostora aktivnost je koju bismo trebali relativno redovito provoditi u djelo kako bismo izbjegli osjećaj preopterećenosti koji često uzrokuje velika količina stvari na malom prostoru. Ono što biste mogli dodatno učiniti u svojoj spavaćoj sobi jest da svedete nepotrebne predmete na minimum, a u to ulaze i ukrasi koji bi vam mogli odvlačiti pozornost u trenutku kada se pokušavate opustiti ili pak njihova prevelika količina može prostor činiti zakrčenim. Nemojte skrivati višak stvari, zaista ga se riješite! Osjećat ćete se odmah lakše i lakše ćete i zaspati.


Odlučite se za nježnu paletu boja umjesto živčanih uzoraka.

Kako biste se što lakše opustili i otplovili sigurno u svijet snova, nemojte zanemariti boje u svom interijeru. Neutralne i puderaste boje djeluju umirujuće i nježno, zašto ih ne biste uveli u svoj krevet? Pažljivo s uzorcima! Ne morate se držati bijele boje u sobi, samo razmislite unaprijed o tome hoće li vas jak uzorak nervirati ili će vas smirivati! Zidovi u spavaćoj sobi također bi trebali biti umirujućih boja

Odabirom kvalitetnih tkanina osigurajte si bolji san.

Tkanine mogu svojom teksturom obogatiti bilo koji prostor. Kada se radi o spavaćoj sobi, mekani materijali zvat će vas da se sretno ušuškate u njih pa nemojte štediti, pametno uložite u kvalitetnu posteljinu koja će vam trajati godinama! Posteljina od prirodnih materijala i manji broj jastuka i pokrivača omogućit će vam održavanje optimalne temperature i ugodniji san. Također biste trebali uložiti i u kvalitetan madrac. Nemojte brzati s kupnjom, isprobajte nekoliko vrsta prije nego odaberete svoju buduću potporu u krevetu. Madrac je ulaganje u budućnosti i može vam pomoći s vašim fizičkim zdravljem, ali isto tako može vrlo lako i odmoći ako je pretvrd ili premekan. Izbjegnite bolove u leđima promišljenom kupnjom.

Mirisima za dom ubrzajte opuštanje.

Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte se opustiti s esencijalnim uljima kao što je ulje lavande ili pak s citrusnim mirisima koji osvježavaju i otklanjanju simptome stresa. Ako niste ljubitelj takvih mirisa, uvijek se možete pobrinuti za to da vam u spavaćoj sobi stoji vaza s vašim najdražim svježim cvijećem čiji će miris ispunjavati prostoriju ili živa biljka koja će ujedno unijeti malo umirujućeg zelenila u prostor.

Izbacite elektroniku iz spavaće sobe.

Znanstvenici i liječnici već nas jedno vrijeme upozoravaju da probleme sa spavanjem mogu uzrokovati i mnogobrojni elektronički uređaji kojima se okružujemo. Uložite u lijepu budilicu koja će vam stajati na noćnom ormariću, a mobitel ostavite u drugoj prostoriji da se puni. Gledanje u ekran mobitela ili prijenosnog računala prije spavanja, odnosno provjeravanje mobitela čim se ujutro probudite onemogućuje vam da se zaista sami sa sobom pripremite za noć odnosno jutro koje slijedi. Napravite od svoje sobe zonu bez mobitela i ubrzo ćete uvidjeti da vam je puno lakše zaspati.

Izvor: The Huffington Post

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:07