PRAKTIČNI SAVJETI I KORISNI TRIKOVI

Pripazite kako čistite svoju bočicu za vodu!

Jedna stvar koju biste uvijek trebali imati u svojoj torbi je puna bočica vode kako biste izbjegli dehidraciju i u trenu se mogli osvježiti. Neovisno o tome šećete li se po gradu, sjedite li u uredu ili trenirate, unos vode ključan je za vaš organizam, a učestalo ispijanje vode pomoći će vam da se osjećate bolje. Nosite li često bočicu sa sobom, to znači da ju morate često i prati, a ovisno o vrsti bočice postoje različiti načini kako to trebate činiti. U nastavku saznajte kako dobro očistiti svoju bočicu za vodu, a kako biste ju održali čistom na kraju svakog dana isperite ju vodom i pustite da se osuši na zraku.

Bočica od nehrđajućeg čelika

Budući da se bakterije najbolje razvijaju u vlažnoj okolini, ovaj spremnik za vodu može lako postati plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Uložite u dobru četku za pranje boca, a redovito svoju bočicu operite i s malo jačim sredstvom za čišćenje poput octa. Ulijte ocat u bočicu, zatvorite ju i žestoko protresite. Potom ju otvorite i dodajte još octa sve dok ne popunite trećinu boce pa izribajte njenu unutrašnjost s četkom za boce. Zatvorite ponovno bočicu i opet dobro protresite kako bi se sva moguća nečistoća odvojila. Izlijte ocat van iz boce, isperite ju toplom vodom i gotovi ste!

Bočica od stakla

Boce i bočice od stakla najbolje je prati ručno, pogotovo ako imaju gumeni čep. Napunite bočicu vrućom vodom i dodajte u nju par kapi deterdženta za pranje posuđa. Zatvorite bocu, dobro ju protresite i isperite toplom vodom te pustite da se osuši na zraku. Ovisno o tome kada ste ju zadnji puta prali povremeno ju pustite da se natapa preko noći za temeljitije čišćenje. Boce od stakla koje nemaju gumene dijelove jednostavno ubacite u perilicu posuđa.

Bočica od plastike

Plastične bočice su najpogodnije za razvoj bakterija, a često se zna dogoditi da zaprime neugodan miris i okus, pogotovo ako ih neispravno skladištite i ne osušite nakon svake uporabe. Svoju plastičnu bočicu prvo operite s vodom i sapunom kako biste pokušali ukloniti neugodne mirise. Ako ne uspijete, ulijte u bočicu čajnu žličicu izbjeljivača i čajnu žličicu sode bikarbone, napunite vodom i ostavite da stoji preko noći. Idući dan temeljito isperite bočicu i pustite da se osuši. Za uklanjanje neugodnih mirisa koji odolijevaju prethodnom postupku poslužite se antibakterijskom vodicom za ispiranje usta kojom ćete isprati bocu.

Bočica od aluminija

Ovakve bočice često imaju usko grlo pa pranje u perilici za posuđe nije uvijek učinkovito. Za čišćenje ovakvih boca postoje specijalne tablete za pranje, no za tu namjenu možete iskoristiti i tablete za čišćenje zubnih proteza. Stavite tabletu u bocu i ulijte u nju toplu vodu te pustite da djeluje u skladu s uputama, što je najčešće oko 15 minuta. Nakon što prođe taj period isperite bocu toplom vodom i pustite da se osuši. Ako i dalje uočavate mrlje i plijesan u boci poslužite se dugom četkom za čišćenje boca kako biste izribali sve površine ili napunite bočicu mješavinom sirove riže, deterdženta za pranje posuđa i vode te žestoko protresite kako bi zrnca riže doprla do svih dijelova boce.

Izvor: Brit+Co

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 08:27