mirisi prirode

Prirodno sredstvo za čišćenje

Alkoholni ocat jedna je od onih super namirnica kojima možete očistiti i dezinficirati gotovo cijelu kuću za malo novca i bez uporabe suvišnih štetnih kemikalija. Od osvježavanja rublja, pranja prozora i svih drugih površina u vašem domu* pa do čišćenja mrlja s tepiha, mješavina octa i vode u istim omjerima najučinkovitije je kućno sredstvo za čišćenje kojem bez puno truda možete dodati različite prirodne sastojke zbog kojih će vaša kuća biti i mirisna, a ne samo čista.

Bočicu s raspršivačem napunite octom i vodom u omjeru 1: 1, a za izvrstan miris u nju dodajte i jednu od sljedećih kombinacija biljaka i eteričnih ulja. Napunjenu bocu dobro protresite i potom pustite da stoji barem tjedan dana prije nego što je počnete upotrebljavati.

1. Limun i ružmarin

Dvije ili tri korice limuna i nekoliko grančica ružmarina ubacite u mješavinu octa i vode kako biste dobili svježi i čisti miris. Kiselost limuna dat će vašem sredstvu za čišćenje dodatnu snagu savršenu za borbu s posebno tvrdoglavim mrljama.

2. Naranča i pepermint

Korice naranče vašem će sredstvu za čišćenje dati miris ljeta, a nekoliko kapi eteričnog ulja peperminta u zrak će unijeti oštru svježinu.

3. Eukaliptus i čajevac

Dodavanjem nekoliko grančica eukaliptusa i dvije, tri kapljice eteričnog ulja čajevca stvorit ćete moćno sredstvo za čišćenje koje ubija neugodne mirise, a u svakom slučaju ova će vas kombinacija zaista razbuditi.

4. Kadulja

Ljekovita kadulja intenzivne je arome koja će vašem prostoru dati ugodan prirodan miris. Kako izraditi ovo odlično sredstvo za čišćenje saznajte na poveznici.

5. Cimet, naranča i vanilija

Slatki i začinjeni miris ove mješavine možda će vam se činiti kao idealno zimsko sredstvo za čišćenje, no mahune vanilije odbijaju muhe, komarce i druge kukce koji se počinju pojavljivati s toplijim vremenom pa će vam ova mješavina za čišćenje biti korisna u svako doba godine.

6. Lavanda

Nakon što očistite svoj dom sredstvom koje miriše na lavandu, maksimalno vam je opuštanje zajamčeno!

7. Eterična ulja

Danas se može nabaviti zaista impresivan broj različitih eteričnih ulja koja mogu dodati posebnu mirisnu notu vašem sredstvu za čišćenje pa se zabavite iskušavajući različite kombinacije. Samo nemojte zaboraviti sve dobro protresti prije uporabe kako bi se ulje dobro rasporedilo u tekućini.

* Imajte na umu da bi kiselost octa mogla oštetiti mramorne i drvene površine pa oprezno s nanošenjem jakih koncentrata octa.

Izvor: Good Housekeeping

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:34