Uradi sam

PROJEKTI NAŠIH ČITATELJA U KARANTENI: Teška vremena su uvijek rađala velike kreativce. Ovo su nekih od njih!

Teška vremena uvijek su rađala samouke umjetnike. Pogledajte neke od njih!
KATICA, RIJEKA

- Ja sam se u izolaciji odlučila za ukrašavanje zida ulaznih vrata svog doma, i to figuricama od glinamola. Koristila sam glinamol, akrilne boje i i bezbojni lak u spreju. Iznad prozora spavaće sobe napravila sam tri lastavice, a na ulazna vrata sam izmodelirala okvir po uzoru na seriju ‘Prijatelji’ koju jako volim - ispričala nam je naša čitateljica Katica iz Rijeke i dodala da je oduvijek zanimaju dizajn i dekoriranje interijera. Otkriva, na početku izolacije je čak pokrenula i završila kratki online tečaj za dizajn interijera.

- Usporedo s tim počela sam izrađivati ukrase za dom od glinamola. Postupak traje nekoliko dana i to zato što se mora čekati da se glinamol, a zatim i boja osuše. Materijali su dosta pristupačni svima. Tako za glinamol, akrilne boje i prozirni lak u spreju treba izdvojiti stotinjak kuna. Modelira se manje-više rukama, uz malu pomoć kistova i skalpela - objašnjava Katica i ističe da se definitivno i nakon karantene planira nastaviti baviti izradom ukrasa ovakve vrste, a želja joj je pokušati izrađivati s još nekim čvršćim materijalom. Sve radove Katica objavljuje na svom Instagram profilu k.a.t.e.e.c.a.h.

Evo i postupak kako izraditi ovaj fora “Friends” okvir.

Od glinamola oblikujemo okvir i izmodeliramo ga po želji (ručno ili uz pomoć skalpela, nožića za modeliranje ili špatulice). Pustimo par dana da se osuši. Nakon toga kistom nanesemo akrilne boje. Kad se i one osuše, okvir zaštitimo prozornim lakom u spreju. On fiksira boju za glinamol. Nakon toga, na stražnju stranu okvira zalijepimo dvostranu ljepljivu traku kakvu koristimo kod montaže npr. ogledala. Naš okvir je sada spreman i možemo ga zalijepiti na željeno mjesto.

MILAN I IVANA, ZAGREB

Supružnici Milan i Ivana inače obožavaju obilaziti različite sajmove u kojima pronalaze inspiraciju za sve rukotvorine.

- Inspiraciju pronalazimo iz stvari koje su odbačene, znate kako se kaže, nečije smeće - tuđe blago. Obožavamo prirodne materijale poput drva, suprug provodi struju dok ja smišljam dizajn. Uglavnom izrađujemo lampe, a svaka naša lampa je rukotvorina te kao takva svaka je posebna. U samim počecima izrađivali smo lampe od starih telefona, pegli, ventilatora, knjiga, dok smo u zadnje vrijeme počeli izrađivati malo modernije lampe - priča Ivana i dodaje kako je njihov rad koji je izazvao najviše pažnje onaj napravljen u izolaciji, a to je - drvena magnetska stolna svjetiljka.

- Njome je zapravo jednostavno rukovati. Kada podignete donju magnetsku kuglu privlači je gornja magnetska kuglica, zbog čega se one uravnotežuju u zraku. Ta magnetska sila tada uključuje žarulju. Da biste isključili lampu jednostavno odvojite dvije kuglice. Magnetska svjetiljka može biti bilo koje veličine, što je čini savršenim noćnim svjetlom. Ona je lagana i modernog dizajna te tako idealni komad za svaki dom ili ured - tumače Ivana i Milan.

Dodaju kako sam postupak izrade ove svjetiljke traži puno volje, mašte, znanja oko spajanja struje, materijal, ali i dosta vremena.

- Suprug Milan je za postolje koristio hrast (svaki put bude neki drugi oblik) kojeg je izrezao, obradio i premazao uljem.

Aluminijski profil smo savinuli u željeni oblik i zavarili te u njega ugradili LED traku. Na kraju smo lampu obojili u željenu boju. Kuglice su drvene i u njih smo ugradili magnete, što nam je potrebno za paljenje /gašenje svjetiljke. Ova elegantna i inovativna svjetiljka poboljšava i oplemenjuje svaki prostor. Barem mi tako mislimo - sa smiješkom zaključuje Ivana. Njihove radove možete vidjeti i na Facebook stranici: Light MI.

IVAN, ĐAKOVO

- Na ideju za izradu ormarića za obuću došao sam jer supruga i ja nismo mogli pronaći ormarić po našoj mjeri, pa sam ja uzeo stvar u svoje ruke. Kako oboje volimo nešto novo izrađivati, tako smo kroz priču došli do OSB ploča koje su relativno povoljan, a ujedno i atraktivan materijal. Prije same izrade prvo sam napravio više varijanti ormara kako bih što bolje iskoristio ploče, a nakon par kombinacija izradio sam neke krojne slike i krenuo u izradu - priča čitatelj Ivan koji je u izolaciji sam osmislio i izradio sjajan komad namještaja.

- Prvo sam izradio okvir, pa onda vrata i naposljetku police. Cijena izrade odnosno materijala je između 220 i 230 kuna. Materijal koji sam koristio za izradu: 2 OSB ploče 250 x 62,5 cm, 4 okova, 4 nogice, vijci, mali lak za čamce za premaz tj. zaštitu i 12 kutnika. Kako sam ručkice zaboravio kupiti, brzo smo se snašli, pa su nam tako poslužila dva čepa od pluta koja su se super uklopila u cijelu priču. Od ostataka OSB ploča (kupljeno 6 ploča) planiramo još neke ‘uradi sam’ projekte. Vrijeme potrebno za izradu ovakvog ormarića je oko 10 sati - kaže Ivan.

ŽELJKA, BELIŠĆE

Stare plastične posudice za hranu, ponajviše od sladoleda, koristim za posude za cvijeće ili cvjetne aranžmane. Ako su za cvijeće, treba dolje probušiti rupice. Potom krećem u izradu: nakupim kore od platane, uvijek ih ima oko stabla u šumi po kojoj redovno šećem sada kada moramo držati distancu od dragih ljudi.

Te kore nisu debele i lako se lijepe i savijaju. Odrežem ih na mjeru i lijepim ih pištoljem za vruće ljepljenje. Pola sata posla, a tegle ispadnu predivne - priča čitateljica Željka.

IVANA, ZAGREB

Zovem se Ivana, inače sam kostimografkinja, ali moja velika ljubav su ručni radovi. Heklanje pogotovo! Divovske, heklane hobotnice su moja specijalnost - oduševljeno nam govori Ivana koja i vrijeme u karanteni krati izradom raznih zanimljivih dekoracija. Kaže kako je za vikend slučajno na Instagramu naišla na tutorial za izradu ovih lukovica kod jednog poznatog lutkara.

- Kako imam ostataka krpica koje mi je žao baciti, odlučila sam probati napraviti par komada. Za samu lukovicu sam iskoristila žuticu, ovaj zeleni dio same biljke je od komadića pliša, a korijen od vune. Punjene su vatelinom. Malo sam se poigrala veličinama, a čak sam ih i malo isprljala smeđim sjenilom da stvarno izgledaju kao prave lukovice. Tutorial je idealan za klince, pogotovo sad za proljeće i situaciju u kojoj se trenutačno nalazimo. To je idealan vikend-projekt za opuštanje, jer se zaista ne može pogriješiti u izradi - objašnjava Ivana i za kraj dodaje:

- Čime se sve bavim možete saznati ako zavirite na moj Instagram profil @plectrude_.

IVANA, DRAGE (KOD BIOGRADA NA MORU)

- Ostani doma i uradi sam karijolu za cvijeće - poručuje čitateljica Ivana i dodaje kako je ovaj rad napravljen od kutije za sladoled, 2 poklopca od tegle za kotače, malo grana, debljeg konopa, zatim ljepila (u ovom slučaju silikonskog, no može i drvofix).

Najprije se oko kutije omota konop, zatim se naprave u sredini poklopca rupe (oprezno) te s unutarnje strane i oko poklopca obloži se konopom.

Zatim se uvuče grančica u kotače da je razmak kolika je i kutija od sladoleda.

Naprave se i ručke malo duže i, naravno, na slovo V stalak da može stajati. I za kraj posadite cvijeće i ukrasite terasu ili vrt. Otprilike vam za sve ovo treba sat i pol vremena. Za više ideja pogledajte Instagram profil @ivanini_radovi.

DANIJELA, SLAVONSKI BROD (ŠVEDSKA)

- Zovem se Danijela, dolazim iz Slavonskog Broda, no živim u Švedskoj. Iako svi misle da je ovdje život normalan, ipak smo svi u nekoj vrsti karantene, no nije zakonom propisana, niti prisilna - ističe Danijela i naglašava kako voli peći torte i kuhati, pa ovu izolaciju koristi za taj hobi.

- Tako sam se i našalila i napravila kolač u obliku korone. Radim već neko vrijeme i kruh od kiselog kvasa, koji mi je dobro došao u ovo vrijeme nestašice kvasca (naime, i ovdje je bila nestašica kvasca i WC papira). I dalje se mogu okupljati manje grupe ljudi pa sam ispekla i nekoliko torti svojim kolegama za rođendanske proslave. Više mojih radova se nalazi na instagram.com/deniwomen - poručuje Danijela koja nam je otkrila i recept za kruh od kiselog kvasa.

Ovaj kruh je ukusan tri dana i može se zamrznuti. Potrebno je neko vrijeme za napraviti kvas, no kad ga jednom napravite, možete ga koristi zauvijek... a može se i zamrznuti. Kvas ne traži posebnu brigu, a ako ne pečete kruh, on stoji u hladnjaku i dovoljno ga je jednom tjedno “nahraniti”. Kvas je napravljen od grožđica. Kako? 200 g grožđica izmiješati sa 400 g vode i žlicom meda. Pokriti folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi. Promiješati svaki dan. Nakon 4-5 dana miriši kiselo i tada je vrijeme za procijediti grožđice.

Kiseli kvas:
  • 120 g vode, 120 g brašna.
  • 1. dan ujutro izmiješati 120 g vode od grožđica sa 120 g brašna. Pokriti folijom ili poklopcem i neka stoji na sobnoj temperaturi.
  • 1. dan navečer nahraniti kvas sa 60 g vode i 60 g brašna. Promiješati, poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi.
  • 2. dan ujutro isti postupak hranjenja 60 g vode i 60 g brašna. Promiješati. U ovoj fazi je kvas počeo rasti i potrebno ga je staviti u hladnjak... Ako nije, može se dodati malo naribane jabuke, 1 čajna žlica meda ili 1 čajna žlica Naturel jogurta.
  • 3. dan ujutro nahraniti sa 60 g vode i 60 g brašna, promiješati, poklopiti i držati u hladnjaku.
  • 4. dan je kvas gotov i spreman za upotrebu.

Ako se kruh peče svakodnevno, kvas se mora svakodnevno promiješati, inače je dovoljno jednom tjedno.

- Ja izmiješam u posebnom posudi brašno i vodu pa to dodam u kvas kad ga hranim. Može se i prvi dio s vodom od grožđica i skratiti vrijeme kiseljenja ako se želi ubrzati. Tada se pravi kvas s običnom vodom i brašnom već 1. dan.

Kvas treba biti tekuće konzistencije, no ne previše tekuće. Miris je kisel, kao razvodnjeni voćni ocat. Mjehurići trebaju biti prisutni. Ako je previše vodeno kad se hrani brašno, dodati više brašna ili obratno, ako je pretvrda konzistencija - objašnjava Danijela koja nam je dala i recept za kruh koji najčešće peče.

Dakle, 450 grama vode, 250 g kiselog kvasa, 600 grama mekog brašna, 120 grama raženog brašna, 15 grama šećera ili šećernog sirupa, 20 g soli. Sve izmiješati u mikseru 10 minuta, ili 15 minuta ako mijesite rukom. Ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Zatim oblikovati kruh. Pobrašnjeno staviti na tepsiju, pokriti plastičnom folijom, no samo ju prebaciti lagano preko tepsije. Ostaviti u hladnjaku preko noći.

- Ujutro dok pijem kavu i čekam da se pećnica ugrije, izvadim tijesto iz hladnjaka. Pećnicu je potrebno ugrijati na 250 °C. Čim se stavi tijesto peći, smanjiti na 220 °C - priča Danijela. Hvala na super receptu!

LEA, VELIKA BUNA

- Renovirala sam radni stol koji je star 40-ak godina (moja mama ga je koristila dok je bila učenica). Ošmirglala sam ga i ofarbala, trebala su mi za to 2-3 sata, a potrošila sam 70-ak kn za 2 kantice boje (bijela & siva) i kist - priča nam čitateljica Lea i dodaje kako je postupak renoviranja uključivao brušenje cijelog stola i ladice brus-papirom), nakon toga je prebrisala stol krpom od nastale prašine. Naposljetku je obojila stol, bojom za drvo, u bijelo, a ladicu u sivo.

dav

dav

- Pustila sam da se osuši u dvorištu 6-7 sati, i to je to - zaključuje Lea.

LUCIJA, SINJ

- Ladičar sam našla još prije izolacije za 100 kn preko oglasa. Sada sam se uhvatila srediti ga, jer je prilika za to. Koristila sam bijelu akrilnu boju i mat lak, dok sam antikni efekt postigla utrljavanjem smeđeg voska u udubine i pukotine kada sam bila gotova s bojom i zaštitom. Ručkice sam naručila s eBaya za 20-ak kn - govori čitateljica Lucija i dodaje kako je cijeli postupak trajao oko tri dana, a rezultatom je oduševljena jer je uz malo volje i truda te dosta povoljno dobila super novi ladičar s dosta prostora za pohranu sitnica.

- Na ideju da ovako nešto izradim došla sam na jednoj shabby chic radionici kojoj je primarni cilj bio pogurati recikliranje namještaja umjesto bacanja starog i kupovanja novog. Kada sam svladala tehniku, odlučila sam pronaći preko oglasnika neki komad namještaja koji bi mi se tako obnovljen uklopio u dom - prisjetila se.

LAURA, CRIKVENICA

- Ideja je došla spontano, iz ljubavi prema lutkama, i potrebi da poklonim nešto originalno i unikatno. Sam postupak izrade kreće od šivanja baze, tj. tijela lutke koja je šivana od mikrofibre i punjenja punilom za jastuke.

dav

Zatim dolazi zabavni dio, šivanje i ukrašavanje odjeće. Kosa je izrađena od vune, a lice je štikano koncem u boji. Uglavnom se radi o recikliranju stare robe, stoga je ulaganje minimalno. Vrijeme koje je potrebno za izradu je oko 6 sati, ovisno o veličini lutke - objasnila je čitateljica Laura.

NIKOLA, ČAKOVEC

- Volim DIY projekte koje pronalazim na internetu i onda kupujem materijal i skupljam u podrumu kao hrčak i ne stignem odraditi ono što sam zamislio, ali evo ovih dana sam uspio odraditi projekte koje sam htio - priča Nikola koji priznaje da voli industrijski dizajn pa tako često kupuje razne instalacijske cijevi.

- Skupo je dosta, ali ne treba vam puno drugog alata, ne treba variti, ne treba bušiti ili rezati, jednostavno spojite, prebojite i imate ono što trebate - poručuje.

On je pomoću tog materijala izradio super skate policu.

- Cijena za izradu ovakvog komada je oko 300/400 kuna, sastavljanje 30 minuta, ukupnu cijenu točno ne mogu reći jer sam skate dobio na poklon od kolega na poslu - kaže Nikola.

TIHOMIR, ZAGREB

- Projekt je bio napraviti veliki luster u industrijskom stilu. Kako u dućanu nismo našli odgovarajući koji bi nam se uklapao u stil postojećeg uređenja naše nove obiteljske kuće, odlučili smo se izraditi ga sami.

Pojedinačni lusteri naručeni su online izvana, a željezo za gredu i električni pribor nabavljeni su zadnji dan prije zatvaranja dućana zbog korona krize - priča čitatelj Tihomir i dodaje kako je od radova urađeno sljedeće:

- premještanje postojećih električnih instalacija u plafonu - trebalo je za metar proštemati plafon, provesti struju i pregletati plafon da se prekriju radovi.

- bušenje plafona za učvršćivanje grede - zbog ugrađenog stropnog grijanja/hlađenja u deku kuće trebalo je termalnom kamerom precizno odrediti pozicije za bušenje kako se ne bi oštetile instalacije za grijanje/hlađenje.

- priprema metalne grede - fleksericom je napravljen otvor u gredi kako bi se mogla provesti el. instalacija u gredu. Također, s donje strane grede izbušene su rupe za pričvršćivanje grede u strop te rupe za svaki luster.

- lakiranje grede u crnu boju s efektom kovanog željeza u 3 “ruke”.

- montaža pojedinačnih lustera u gredu te spajanje električnih instalacija unutar grede.

- spajanje lustera na električni izvod.

- montiranje lustera u plafon.

- čišćenje nakon “majstora” - ovo gore odradio sam ja, a ovo je odradila supruga koja je strpljivo čekala godinu dana da se “majstor” primi posla. Da nas nije ova korona zatvorila doma, tko zna koliko bi još morala čekati:-)

Ukupni trošak materijala je oko 2500 kn.

ANA, ZAPREŠIĆ

- Dosta stvari suprug i ja izrađujemo sami, uređujemo kuću na neki starinski, rustikalan način. Puno je sitnica od drveta, pa smo tako i došli na ovu ideju kućnog broja. Malo drugačije nego je uobičajeno. Za ovaj uradak nismo potrošili ništa, drvene daščice uvijek imamo, kao i čavliće. Stoga, samo malo vremena i volje - objasnila je čitateljica Ana.

VERICA, OSIJEK

Čitateljica Verica izrađuje divne stvari (nakit i kućne detalje) u izolaciji. Izrađuje ih za sebe, prijatelje, a ranije je i za poneku aukciju. Potreban materijal naruči preko eBaya (špaga, konac, perlice, drveni elementi...), a grane, logično, pronađe u prirodi. Što sve još radi možete pogledati na njezinom Instagram računu: The.burnt.art.

MARIO, IVANEC

- Tijekom izolacije počeo sam izrađivati kućice za ptice, a inspirirao me cvrkut ptica s prvim danima proljeća.

Za izradu kućica koristio sam drvene daske i razne letvice. Sve sam učvrstio vijcima, čavlima i ljepilom te obojio bojom za drvo. Od alata sam koristio ubodnu pilu i čekić. Obratio sam pozornost na detalje, zato tu ima i minijaturne lončarije, cjepanica i ljestvi od ražnjića. Vjerujem da upravo ti detalji daju neodoljiv šarm i mislim da ću odmah početi izrađivati i treću.

Materijal za izradu jedne kućice ne košta niti 100 kuna, a ima tri ili četiri prostorije - ispričao je naš čitatelj Mario.

Foto: privatni arhiv čitatelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:01