TRIK KOJI ĆE VAM POMOĆI

Proljetno čišćenje: Na ovo ne smijete zaboraviti!

Sigurno ste već krenuli sa čišćenjem, a posljednja stvar koja je na 'to do' listi trebala bi biti čišćenje podova. Za vas smo zato izdvojili brze i jednostavne načine za njihovo čišćenje koji će vam promijeniti život

Proljetno čišćenje uvijek trebate završiti pranjem podova. Ako sa čišćenjem krećete od kutova prostorije do ulaza, onda ste već na pravom putu. Na taj način svu prljavštinu, nakupljenu prašinu i nečistoću koja se zadržava u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji skupljate prije nego sve zajedno ne bacite u smeće.

Način na koji ćete čistiti i prati podove ovisi isključivo o vašem raspoloženju i vremenu, a evo na koji način.

Ako imate dovoljno vremena i energije za zahtjevnije zadatke, potpuno se posvetite čišćenju podova. Površinu brišite po potrebi, a sami ćete vidjeti koliko će to biti potrebno. Za još bolje rezultate ručno prebrišite područja koja su prljava. Vodite računa i o tome da obavezno osušite podove koje ste očistili, pogotovo ako su drveni.

U slučaju da ste u žurbi ili imate tek 20-ak minuta slobodnog vremena, ne brinite. Umjesto detaljnog i temeljitog pranja podova u cijelom stanu, usredotočite se na samo jednu prostoriju. Bilo bi najbolje da to bude soba u kojoj najčešće boravite ili ona u kojoj je nečistoća najvidljivija.

Trikovi koji će vas oduševiti

1. Želite da vaši podovi ne budu samo čisti, već i mirisni? I to je moguće uz DIY tekućinu za pranje podova od koje će vaš dom dugo mirisati. U jednu litru vode stavite pola čajne žličice omiljenog tekućeg deterdženta za suđe, žlicu praška za pranje rublja i par kapi jabučnog octa.

Sve zajedno pomiješajte i zatim tom dobivenom tekućinom prebrišite podove. Nije potrebno posebno ispirati površinu, postupak je sasvim jednostavan, a rezultati će vas oduševiti!

2. Želite kod kuće napraviti prirodno sredstvo za čišćenja svih vrsta podova? Ovaj recept je univerzalno sredstvo za sve podove, od pločica, laminata, drva, brodskog poda, linoleuma pa sve do bambusa. Ne sadrži kemijska sredstva pa ga možete koristiti i na mramoru te granitu.

Sastojci koji vam trebaju za izradu prirodnog sredstva za čišćenje jesu čajna žlica ribanog prirodnog sapuna, litra destilirane vode, dvije manje žlice boraksa i jedna žlica limunske kiseline.

Vodu zagrijte na vatri, a kad počne vrijati, dodajte joj sapun te sve zajedno miješajte kad se sapun potpuno ne rastopi. Nakon toga stavite sve preostale sastojke. Mješavini dodajte još pola litre tople vode te temeljito pobrišite pod.

Ako vam ostane sredstva za čišćenje, mješavinu čuvajte u staklenoj ili plastičnoj boci.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:07