GRAĐEVINARSTVO

Proveden je projekt Fit-to-NZEB

Kvalitetne obnove nema bez radnika koji znaju svoj posao. Kvalitetni projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, nego i onaj koji povećava ugodnost boravka, osigurava čisti zrak unutar zgrade,  poboljšava zdravlje te  na kraju onaj koji čini korisnike zgrade sretnima uz dobro uložen novac

S ciljem povećanja kompetentnosti i vještina građevinskih stručnjaka u sedam europskih zemalja - Hrvatskoj, Češkoj, Bugarskoj, Grčkoj, Irskoj, Italiji i Rumunjskoj - kroz obrazovne programe i pilot-obuke, proveden je projekt Fit-to-NZEB koji je financiran kroz program Horizon 2020.

Taj je projekt nastavio nasljeđe inicijative BUILD UP Skills, odnosno projekta Croskills u području graditeljskih vještina. Povećanje kompetencija i vještina građevinskih stručnjaka, kako smatra docent Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, sigurno će pridonijeti kvaliteti i opsegu dubinske energetske obnove zgrada.

Cilj je projekta povećanje broja kvalificiranih građevinskih stručnjaka

STOPA OBNOVE

- Europska komisija usredotočena je na poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada kako bi se postigli ciljevi postavljeni za 2020., 2030. i 2050., a koji su vezani uz smanjenje potrošnje energije u zgradama. Države članice, uključujući i Hrvatsku, osigurat će da od 31. prosinca 2020. sve nove zgrade budu zgrade gotovo nulte energije (NZEB) - kaže B. Milovanović.

Otvoreno je i pitanje energetske obnove postojećih zgrada. Buildings Performance Institute Europe utvrdio je da je u 2017. godini samo tri posto zgrada u EU ocijenjeno kao visokoenergetski učinkovite zgrade s energetskim certifikatom A ili boljim, a preostalih 97% zgrada treba energetsku obnovu kako bi se dostigli ciljevi dekarbonizacije postavljeni za 2050. godinu. Međutim, kako B. Milovanović dodaje, do sada su stope obnove u EU niske, te se pokazuje da energetska obnova postojećih zgrada postaje pravi izazov.

- Složenost procesa obnove energetske učinkovitosti vidljiva je iz činjenice da se ne postižu ciljane projektirane uštede u stvarnom korištenju zgrada, nego nešto niže vrijednosti, ali i time što je samo 0,4-1,2 posto ovisno o zemlji obnovljenih zgrada svake godine - kaže on.

Postizanje ciljane energetske obnove po stopi od 3 posto godišnje do 2050. godine zahtijeva mobilizaciju značajnih investicijskih i operativnih troškova, koji se procjenjuju na gotovo 790 milijardi kuna. Bit će nužna i velika mobilizacija resursa, osobito rada u graditeljstvu.

Europska komisija uvelike je usredotočena na poboljšanje energetske učinkovitosti postojećih zgrada kako bi se postigli ciljevi postavljeni za 2020., 2030. i 2050., a koji su vezani uz smanjenje potrošnje energije u zgradama

- Iz mog dosadašnjeg iskustva, izgradnja nZEB-a i dubinska energetska obnova zgrada općenito se pokazala složenim procesom za građevinsku industriju. I NZEB i dubinska energetska obnova zgrada zahtijevaju promjenu poslovanja kao i uobičajenih postupaka svih uključenih dionika, uključujući arhitekte, inženjere građevinarstva i strojarstva, voditelje gradilišta i građevinske radnike, obrtnike. Jedan od najvećih problema koji se pritom javljaju nedostatak kvalificiranih inženjera i radnika na gradilištima koji posjeduju potrebne vještine - objašnjava Milovanović.

Dakle, osiguranje zdravih životnih uvjeta za stanare, bez ikakvih grešaka u izgradnji koje bi se tijekom korištenja manifestirale kao građevinska šteta i osiguravanja da se u uporabi troši projektirana količina energije. Postoje, dodaje on, brojni primjeri gdje je provedba mjera energetske učinkovitosti prouzročila štetu ili loša svojstva zgrada u korištenju, a sve zbog nedostatka kompetencija projektanata, građevinskih radnika i/ili nadzornih inženjera.

Kvalitetan projekt obnove nije onaj koji rezultira samo uštedama energije, već i onaj koji povećava ugodnost boravka, osigurava čisti zrak unutar zgrade, poboljšava vaše zdravlje te na kraju, onaj koji korisnike zgrade čini sretnim i zadovoljnim zbog dobro uloženog novaca.

IZOBRAZBA

Svi uključeni u ove projekte, kaže on, trebaju biti svjesni novih i nadolazećih izazova koji se odnose na NZEB. To uključuje nove materijale i proizvode, integraciju obnovljivih izvora energije, nove sustave ili procese i korištenje BIM alata.

Povećanje broja kvalificiranih građevinskih stručnjaka na svim razinama izravno je povezano s dostupnosti i kvalitetom programa izobrazbe i usavršavanja te uključivanjem izobrazbe o inteligentnim mjerama energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije u izobrazbu o dubinskoj energetskoj obnovi zgrada. Zbog toga je razvijena obrazovna shema u sklopu Obzor 2020 projekta Fit-to-NZEB koja je definirana u skladu s europskim kvalifikacijskim okvirom za razine trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje – visokoškolsko obrazovanje. Kroz svoje trajanje od lipnja 2017. do lipnja ove godine projekt Fit-to-nZEB povećao je kompetencije i vještine građevinskih stručnjaka.

Foto: Bojan MilovanoviĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:10