KORISNI SAVJETI

Psihologija boja za dječje sobe

Odaberite najbolju boju za svoje dijete!

Odabir prave boje za dječju spavaću sobu može biti zahtjevan zadatak. Pastelne su boje nekad bile siguran izbor zbog umirujućeg učinka. No, novi trendovi u dizajnu interijera donose sa sobom nove mogućnosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Koliko boje utječu na rast, razvoj i ponašanje djeteta danas nije nikakva novost, nego pouzdana metoda koja vam može pomoći da za svog mališana odaberete najbolje. Poznato je da tople boje stvaraju topao osjećaj. Stoga uvijek možete očekivati ugodnu i intimnu atmosferu u prostoriji u jarkim nijansama crvene, narančaste i žute boje. A osim što ćete stvoriti ugodan osjećaj, one um i tijelo osvježavaju i stimuliraju pa je dijete aktivnije.

Dakako, odabir jarkih boja ima i nedostatke, osobito noću, za djecu koja su hiperaktivna pa vam energične boje neće pomoći da ih smirite. Zato ih trebate koristiti umjereno. Ono što možete učiniti jest obojiti toplom bojom jedan zid da biste ga istaknuli te kombinirati istu boju pri odabiru detalja ili stvoriti kontrast između toplijih i hladnijih boja. Ravnoteža će smanjiti neželjen utjecaj na ponašanje djeteta. U nastavku saznajte kakav utjecaj pojedine boje imaju na razvoj i ponašanje djece.

Vesela narančasta boja

Topli i poticajni tonovi narančaste boje potiču socijalnu interakciju, komunikaciju i razgovor. Iako joj je utjecaj pozitivan, ako je prekomjerno koristite, ta će boja "progutati" dobru energiju u sobi. Zato pripazite da ne pretjerate.

Crvena boja

Crvena boja je uzbudljiva i ispunjava tijelo vitalnošću te povećava frekvenciju disanja i rada srca. Ali ako dijete previše vremena provodi u crvenoj sobi, boja može izazivati agresiju ili čak smanjiti sposobnost fokusa djeteta. I zato ako želite unijeti energiju u sobu mališana, neka to budu pametno odabrani detalji, a ako je dijete hiperaktivno, izbjegavajte je u potpunosti.

Ljekovita moć plave boje

Ako ne odaberete pravi ton, plava boja može stvoriti tjeskoban osjećaj, kaže psihologija, i to sivoplave nijanse. Ali ako odaberete svijetloplavu koja oslobađa stres i potiče kreativnost, nećete pogriješiti. Ta se boja ne preporučuje djeci koja imaju problema s prehranom zato što smanjuje apetit, ali može biti korisna za djecu kojima je često jako toplo ili vruće.

Ružičasta za ženstvenu vibru

Psihologija boja govori da je ružičasta boja najčešće povezana s djevojčicama, ali može biti dobra i za dječake. Bihevioralni znanstvenici promatrali su aktivnost djece u pritvoru u San Bernardino County Probation odjelu u Kaliforniji i uočili da se njihovo nasilno ponašanje smanjuje kad borave u sobama obojenim u ružičastu boju.

Boja emitira mirnije i osjećajno ponašanje. Čak i u sobama za dječake možete koristiti tu boju u suptilnim nijansama, ali imajte na umu da čak i ružičasta može izazvati tjeskobu ako pretjerate.

Žuta boja

Žuta je svijetla, sretna, ona je boja sunca. Žuta može donijeti svjetlo u svaku prostoriju, ali ako je koristite previše, možda ćete primijetiti da vam beba plače više. To se događa zato što su intelektualne aktivnosti i mišići pokreta u porastu kada smo okruženi žutom bojom i baš zbog toga je treba koristiti minimalno. Pokušajte s manjim akcentima ili detaljima.

Boja vode

Boja vode smanjuje krvni tlak, olakšava tijelo i čisti misli. Njezin svjetlosni učinak je spor i umirujuć i može usporiti razvoj djeteta.

Hladne boje

Hladnije boje čine prostor većim, smiruju i opuštaju. I tijelo i um stimuliraju nježni tonovi hladnijih boja. Naravno, te boje dolaze s mjerama opreza. Ako su previše oštre, mogu ostaviti vrlo hladan i odbojan osjećaj. Kremaste neutralne i meke tkanine dobro pristaju uz njih ako želite ublažiti atmosferu.

Topla smeđa boja

Smeđa je prirodna zemljana boja i ako se koristi ispravno, bez obzira na to je li tamnosmeđa ili bež, stvara toplu atmosferu u prostoriji. Iako, može biti odbojna ako ne odaberete dobar ton.

Trendi siva boja

Siva boja u neutralnim tonovima ima tendenciju da razdražuje misli i potiče emocije. Odlično izgleda u kombinaciji s jarkim bojama detalja i zato je možete koristiti u izobilju.

Umirujuća zelena

Zelena boja simbolizira prirodu i time potiče mirno i umirujuće okruženje. Povezana je sa zdravljem, ozdravljenjem i blagostanjem. Djeluje umirujuće na tijelo i um, smanjuje tjeskobu i potiče koncentraciju. Izloženost zelenoj boji može čak povećati sposobnost čitanja. Jedno istraživanje je pokazalo da je polaganje transparentnog zelenog papira na vrh teksta pomoglo učenicima da poboljšaju brzinu učenja i razumijevanja teksta.

Ljubičasta boja

Ljubičasta boja je dostojanstvena, tajanstvena i simbolizira luksuz pa se povezuje s plemstvom. Pastelna ljubičasta poput boje lavande i ljiljana smiruje. Zanimljivost te boje jest da se rijetko može pronaći u prirodi, dakle "najneprirodnija" je boja.

Iako znanost o korelaciji boja i ljudskog ponašanja nije konačna, istraživanja su pokazala da djeca apsolutno obožavaju tu boju i to više od bilo koje druge boje.

Danas se hladniji tonovi plave i nježno roza boje puno više koriste od ljubičastih, premda će ljubičasta boja odmah privući dječju pozornost i zadržati je dulje vrijeme. Plus, ova je boja vrlo ugodna za oči. Luksuzna, vedra i moderna, ljubičasta je vjerojatno najbolji izbor za vašu djecu.

Bijela boja

Bijela bo ja donosi nadu, energiju i moć transformacije. Dobro utječe na djecu koja su zatvorena (introvertirana) i više vezana zato što povećava samopouzdanje. Najbolje ju je koristiti s drugim bojama.

Elegantna crna boja

Crna boja se rijetko koristi za dječje sobe. Najčešće su to samo detalji. Snažna je i možete je koristiti u prostoriji s puno prirodnog svjetla i u kombinaciji s kontrastnim bojama.

Dok se znanost bavi korisnim generalizacijama, ne zaboravite da su psihološki odgovori duboko osobni. Vaš je odnos prema bojama određen vašim iskustvom, kulturom i osobnim preferencijama, i to je u redu. I baš zato, ako vaš mališan voli crvenu boju, ne brinite zbog negativnosti. Mozak je dizajniran da bi identificirao ono što voli i ono što ne voli. Drugim riječima, važno je da je vaša beba sretna.

Foto: Instagram @projectnursery

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:09