NEIZOSTAVNO ZELENILO

Razlozi zbog kojih biste trebali imati biljke u zatvorenim prostorima

@camillestyles/Instagram

 

Nedostatak vrta ili balkona već odavno nije razlog zašto ne biste imali svoj mali vrt. Osim toga, danas ćemo teško pronaći osobu koja nema barem jednu biljku u stanu ili na uredskom stolu. Osim što je idealan dekorativni predmet u svakoj prostoriji, biljke su naši najbolji prijatelji u smanjivanju stresa.  

U nastavku vam donosimo 7 razloga zašto biste trebali imati barem po jednu u svakom zatvorenom prostoru u kojem provodite vrijeme.

1. Biljke su prirodni pročišćivaći zraka

Biljke vas spašavaju od raznih toksičnih kemikalija iz zraka koje ćete najčešće pronaći u bojama za zidove, raznim raspršivačima i dimu cigarete. Osim toga, zadužene su i za održavanje vlage u zraku jer iz sebe ispuštaju dovoljne količine vodene pare. Kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolje prirodne pročišćivaće zraka, odlučite se za aloe veru, ljijane, krizanteme ili bambus.

@camillestyles/Instagram
 

2. Biljke smanjuju stres

Upravo to je najbolji razlog zašto bismo ih trebali uklopiti na svoj radni stol – i onaj doma i onaj na poslu. Istraživanja su pokazala da biljke pozitivno utječu na brzinu otkucaja srca, krvni tlak i probleme s disanjem. Samim time utječu na smanjenje razine stresa i anksioznosti te vas vode većoj produktivnosti.

3. Biljke nam daju zdrave proizvode

Ako želite uzgojiti voće i povrće, ne treba vam vrt. Neke biljke uspijevaju i u unutarnjem prostoru, posebno na prozorima. Stoga u svom domu možete bez problema uzgojiti rajčice, avokado, mrkve, limune i mandarine. Osim što ćete uštedjeti, bit ćete sigurni da konzumirate zdrave namirnice bez pesticida.

4. Biljke su uvijek poželjan dekorativni element

Ako imate biljke u domu i sami već znate kako bi bez njih beživotno i prazno izgledao vaš prostor. Odličan su element za popunjavanje praznog kutka doma, a stvaraju topao ugođaj i osjećaj dobrodošlice. Ono što im definitivno ide u prilog je to što je većina sobnih biljaka jednostavna za održavanje.

@camillestyles/Instagram

5. Biljke vam pomažu da bolje spavate

Već smo spomenuli kako su biljke odlični partneri u smanjivanju stresa i u borbi s problemima s disanjem. Međutim, lavanda, jasmin i gardenija idu korak dalje – njihov miris dodatno doprinosi opuštanju vašeg tijela što znači miran i kvalitetan san.

6. Biljke su odlične u borbi protiv prehlade

Jedan od trikova naših mama i baka koji nas nikada nije iznevjerio je inhaliranje. Topli ručnik i vruća voda u kojoj se prethodno prokuhala kadulja, kamilica ili eukaliptus su nam bezbroj puta pomogli sa sinusima i glavoboljom, zar ne?

7. Biljke utječu na blagostanje

Biljke se od davnina smatraju jednima od naših najjačih duhovnih poveznica. Dio su velikih životnih događaja kao što su vjenčanja i sprovodi, a istraživanja su pokazala da se bolesnici čiji prozor gleda na vrt brže oporavljaju od onih koji nisu okruženi biljkama. Osim toga, svaku prostoriju čine vizualno ljepšom, a uvijek se bolje, sretnije i opuštenije osjećamo okruženi stvarima koje su nam vizualno privlačne.

 

Izvor: lifehack.org

Izdvajamo

Iz drugih medija