KAKO SMANJITI ZAGAĐENJE OKOLIŠA?

RECITE 'NE' ŠTETNOJ PLASTICI: Ovo je 10 pametnih načina kako ju zauvijek izbaciti iz života

Plastika je danas apsolutno posvuda, a nakon samo jedne upotrebe bilo kakvog plastičnog materijala ono postaje toksično smeće koje šteti, ne samo našem zdravlju, već i stanju cijelog planeta Zemlje

Naime, plastiku udišemo iz zraka, pada u kiši, a čak ju i unosimo u sebe kroz određenu hranu koju konzumiramo. To dugoročno šteti zdravlju našeg organizma, ali i planetu. Plastične boce, slamčice i vrećice samo su jedan od brojnih izvora štetne plastike koje se pokušavamo riješiti.

Problem je u tome što plastici treba nevjerojatno mnogo vremena da se razgradi u prirodi, i to više od 500 godina. Upravo je zbog toga, postepeno, a kasnije i potpuno izbacivanje plastike iz upotrebe postao jedini način kako istu ukloniti iz života te time doprinijeti očuvanju okoliša.

Kako bismo vam pomogli u tome, donosimo vam savjete kako jednostavno i praktično izbaciti plastiku iz svoga života. I to, ni manje ni više, nego promjenama određenih navika koje ćete, ne sumnjamo, vrlo brzo i jednostavno usvojiti. Potrebno vam je samo malo truda, volje i vremena!

1. Umjesto plastičnih vrećica radije koristite one platnene. Danas, srećom, u gotovo svim većim trgovinama možete pronaći (odnosno kupiti) platnene vrećice. Umjesto plastičnih, ovakvve ekološki prihvatljive vrećice uvijek su boji i 'zeleniji' izbor, a jednu možete koristiti koliko god puta želite. Platnenu vrećicu držite u autu, torbi, blizu ulaznih vrata u domu ili gdje god vam je lakše kako biste se sjetili svaki put ponijeti ju sa sobom u kupovinu.

2. Prestanite koristiti plastične slamčice. Plastične slamke još su jedna od stvari koje biste morali izbjegavati u širokom luku. I ne samo to, danas u mnogim restoranima i kafićima nude papirnate slamčice koje su lako razgradive i pritom nimalo ne zagađuju okoliš.

3. Izbjegavajte korištenje gumica. Da, ovo možda niste ni znali, ali istina je - gumice su izrađene od sintetičke gume, odnosno plastike koja se u prirodi razgrađuje i do tisuću godina.

4. Plastičnu ambalažu zamijenite kartonskom. U trgovinama uvijek radije kupujte proizvode u kartonskim kutijama umjesto u plastičnoj ambalaži. Naime, proizvodi poput deterdženta za rublje, riže, tjestenine i slično često se često se nalaze u kartonu koji se mnogo lakše reciklira nego plastika.

5. Iskoristite staklenke koje imate kod kuće. Kod kuće imate mnogo ppraznih staklenki s kojima ne znate što? Ne brinite, sada postoji rješenje. Naime, u njima odsad možete držati tjesteninu, žitarice, alat pa i kozmetičke proizvode. Stvar je u tome što ćete u tom slučaju manje kupovati plastične posude.

6. Uvijek koristite boce ili šalice namijenjene višekratnoj upotrebi. Isto tako, potrudite se da umjesto plastičnih bočica za vodu radije nabavite staklenu. Ne samo da ćete ju moći koristiti i do nekoliko godina, zdravija je i za vas, kao i za okoliš.

7. Koristite šibice umjesto plastičnih upaljača (za jednokratnu upotrebu). Isto tako, ako ga redovito koristite, zašto umjesto plastičnog ne biste nabavili metalni upaljač koji se može puniti? Još jedan korak ka zdravijem načinu života i očuvanju zdravlja planeta Zemlje.

8. Izbjegavajte kupovinu smrznute hrane, koliko god je to moguće. Naime, njihovo pakiranje uglavnom je plastično. Čak i u onim slučajevima kada se čini da se nalaze u kartonskoj kutiji, zapravo je sam taj karton obložen tankim slojem plastike što bi vas moglo zavarati.

9. Sami napravite prirodna sredstva za čišćenje doma. Zašto ne biste kod kuće napravili proizvode za čišćenje od sastojaka koji su potpuno prirodni i u sebi ne sadrže štetne kemikalije? Sastojci poput limuna, soda bikarbone ili octa prirodni su 'čistači' te su superučinkoviti pri čišćenju doma, bez obzira na to o kojoj je vrsti onečišćenja riječ. Osim što takva sredstva nimalo ne štete vašem zdravlju i isto tako ne prijete okolišu zbog mogućnosti izlijevanja kemikalija, također pridonose smanjenju upotrebe plastične ambalaže.

10. Razmislite o odabiru ekološki prihvatljive kozmetike. Naprimjer, radije birajte sapune u kockama umjesto onih u tekućem obliku, uloške od 100-postotnog pamuka, drvene četke ili praktične četice za zube napravljene od bambusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:35