Najčešće pogreške

Rehabilitacija doma

Znate li koje su najčešće dekorativne pogreške prilkom uređenja doma?

Za sve one koji nisu dizajneri interijera, ili kojim nedostaje ideja, ili su pak jednostavno lijeni, što može rezultirati dizajnerskim pogreškama, u nastavku donosimo 10 najčešćih pogrešaka i savjeta koji će pomoći da se životni prostor učini ugodnim, zanimljivim i zabavnim.

Evo o kojim pogreškama je riječ ...

1. Zid je out.
Umjesto da automatski smjestite dvosjed uza zid, razmislite kako ga postaviti u središte prostora. Na taj način ćete stvoriti uglađeno i prijateljsko okružje. Dodajte još i stol iza sofe s par svjetiljki i dobit ćete kompletan ugođaj.

2. Neformalno je IN.
Blagovaonica trebao pružiti osjećaj topline i dobrodošlice, a ne hladanog i ukočenog prostora. Dodajte joj živih i udobnih detalja, poput tapeciranih stolaca i vama dragih detalja: knjige koje volite, magazine, slike, fotografije, cvjetne aranžmane, vaze različitih oblika i materijala. To će blagavaonicu učiniti zanimljivom i osebujnom.

3. Pustite zmiju iz novčanika!
Zamjenom starih kuhinjskih elemenata novima odmah ćete transformirati kuhinju u mjesto na koje ćete biti ponosni. Kuhinjski elementi su najbitiniji i najljepši dio kuhinje. Potrošite koju kunu više i nećete požaliti!

4. Dajte prostoru da prodiše.
Često kad ljudima spomenete da uklone sve svoje gornje kuhinjske elemente reagiraju kao da ste im rekli da oko kuće otrče goli. No drugačiji način razmišljanja o dizajnu kuhinje, poput zamjene nezgrapnih elemenata i korištenje središnjeg otoka u kojem su skriveni posuđe, lonci i tave, stvarno može otvoriti prostor u kojem ćete se ugodnije osjećati.

5. Stvorite optičku iluziju.
Uređenjem malenih kupaonica s velikim elementima postići ćete samo da vam kuponica izgleda manje. Ono što biste trebali jest "stvoriti optičku iluziju". Jedan od načina da kupaonicu učinite većom je korištenje elemenata koji "lebde". Potražite komade koji se postavljaju u zid, tako da ne zauzimaju pod.

6. Dajte im šansu!
Svi smo mi žrtve igranja na sigurno s bijelom bojom. No nakon što smo vidjeli interijere s nekada bijelim zidovima obojene u tamno sivo s crnom policom na zidu, možemo vam reći da prostor izgleda punije, bogatije i šik. Počnite obraćati pozornost na suvremene boje u interijeru, poput sive, plave, pa čak i crne, i nećete požaliti, a dobit ćete dobar kontrast i osebujan prostor.

7. Prvi dojam je najvažniji.
Stvorite dobar prvi dojam i pronađite drugo mjesto za gomilanje cipela, pošte i ključeva. Predsoblje je prva stvar koju ljudi vide kad dođu u vaš dom. Stoga iskoristite taj prostor za lijep plakat, umjetničko djelo ili objesite neobičnu svjetiljku.

8. Nek se druga djeca njime igraju!
Riješite se dotrajalih i zastarjelih komada namještaja ili tepiha, čak i ako ste potrošili tonu novca prije sedam godina. Ponekad, jednostavno morate pustiti komada da ode, osobito ako više nema svoju uporabno-dekorativnu funkciju u prostoru.

9. Neka se 'tuče'!
Nikada nemojte kupiti stol za blagovaonicu sa stolcima koji dolaze uz taj stol. Kupnja setova oduzima osobnost prostoriji. Miješanjem različitih stilova izbjegnite da vam dom izgleda kao katalog. Najprije kupite elemet poput dvosjeda ili kreveta, a zatim manje komade nabavite iz drugih kolekcija ili, još bolje, potpuno različitog dućana.

10. Budite kreativni
Ako ste ljubitelj određenog stila, ne kupujte hrpu identičnih proizvoda. Vjerujte svojim instinktima i nemojte zaglibiti u trendove koristeći katologe kao izvor dekorativnih inspiracija.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:36