UREĐENJE DOMA

Renovacija dotrajale kuhinje

 

Renovacija doma, koliko god predstavljala zahtjevan pothvat zapravo je jedini način da zaista stvorimo svoj dom iz snova. Kuhinja je pritom često mjesto u kojem želimo da svaka stvar bude na svome mjestu već od samog početka te o puno elemenata moramo odlučiti relativno brzo kako bi se radovi uopće mogli odvijati. Gdje će biti postavljeni utikači, kakvi će biti ormarići, gdje će se nalaziti kućanski aparati i kako će izgledati jedan prosječan dan u kuhinji već se unaprijed mora utvrditi kako bi se izbjegle nelogičnosti i stvaranje nepraktičnog rasporeda elemenata koji bi nam poslije samo smetao. Primjer na fotografijama projekt je renovacije kuhinje u obiteljskom domu u Švicarskoj.

 

Prva faza renovacije bio je odabir materijala i osmišljavanje samog dizajna. S malo kvadrata u samoj kuhinji i blagovaonicom neposredno krajem bilo je potrebno poduzeti nekoliko strukturnih radova kako bi se te dvije prostorije spojile.

 

Rušenje zida znatno je otvorilo prostor, a kuhinja je postavljena u obliku slova C ako bi se maksimalno iskoristio prostor za odlaganje i dobilo više radne površine. Za uređenje su odabrani elementi s različitim teksturama materijala pa je tako dio kuhinjskih ormarića bijele boje dovršen sjajnim premazom dok je drugi dio izveden u boji svijetlog hrasta. Svi su aparati ugrađeni u ormariće te nema vidljivih ručkica i poluga čime je dobiven ujednačeni izgled kuhinje.

 

Za kuhinjsku pozadinu i dio radne površine odabran je predivni ružičasti granit koji u isto vrijeme djeluje i nježno i elegantno. Za blagovaonicu je iskorištena kutna klupa koja okružuje stol i stvara praktičan i udoban kutak za svakodnevne aktivnosti. Naslon same klupe predstavlja s jedne strane kuhinjski poluotok odnosno bar koji se može koristiti kao prostor za doručkovanje dok se s druge strane nalazi zid do pola visine. Crni metalni okvir postavljen je na taj niski bočni zid koji dijeli blagovaonicu od ulaznog hodnika. Njegovim uklapanjem u uređenje dobiven je zanimljiv grafički detalj, staklenim površinama omogućeno je dopiranje prirodnog svjetla do hodnika te se sam prostor doima još većim. Kako vam se čini ovaj projekt?

 

Izvor: My Paradissi

Izdvajamo

Iz drugih medija