MALA ŠKOLA DIZAJNA I ARHITEKTURE

Reorganizacija stana od 72 m2 - kako do blagovaonice i još jedne sobe?

Raspored prostorija je nepovoljan za ovu obitelj jer su kuhinja i boravak odvojeni hodnikom, a spavaonica prevelika. Koje rješenje su im predložili arhitekti?

ARHITEKTONSKI STUDIO KRIŽNJAK
(Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Arhitektonski studio Križnjak čini tim arhitekata i dizajnera s 15-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima za svoj rad. Iza sebe imaju velik broj realizacija u projektima stambene, poslovne, turističke i javne namjene te uređenja interijera. Cjelovit i individualan pristup karakterizira rad ureda koji klijentima nudi široku paletu usluga: pripremu kompletne dokumentacije, ishođenje dozvola, idejne, glavne i izvedbene projekte te nadzor u izvođenju radova. Projekti poput stambenih zgrada, obiteljskih kuća, sakralnih i industrijskih objekata te zanimljivih interijera stambenih i poslovnih prostora samo su dio opusa Arhitektonskog studija Križnjak.

Zadatak

Nedavno smo kupili stan u prizemlju stambene zgrade, površine oko 72 četvorna metra, s pripadajućim spremištem ispod stubišta. Raspored prostorija u stanu nepovoljan je za našu obitelj jer su kuhinja i dnevni boravak odvojeni hodnikom, nema namjenski određenog prostora za blagovaonicu, a umjesto jedne veće spavaće sobe radije bismo imali dvije manje. Smatramo da bi se u ovakvom stanu mogla dobiti još jedna soba, a bilo bi nam drago da to riješi stručnjak i da svoj prijedlog preuređenja.

Rješenje

U svojem prijedlogu polazimo od savjeta da se uklone vrata između premalog pretprostora i hodnika stana. Umjesto postojećeg hodnika koji zauzima veliku površinu, ali mu nedostaje funkcionalnosti, ulazni pretprostor s ugradbenim ormarom i širokim prolazom s kliznim vratima prema dnevnoj zoni bio bi praktičnije i ekonomičnije rješenje. Prostor postojeće kuhinje i dnevnog boravka povezuje se u otvorenu cjelinu fleksibilnih zona, umjesto dosadašnjih zatvorenih soba. Kuhinju se premješta na nasuprotnu stranu u manji i kompaktniji prostor, gdje je moguće formiranje “U” tlocrtne sheme koja je najpovoljniji oblik za rad u kuhinji. S druge strane, prevelika širina sadašnje kuhinje daje se dnevnom boravku, koji tako postaje dominantni prostor stana i žarište obiteljskih druženja. Dodatni razlog za zamjenu pozicija kuhinje i dnevnog boravka je izlaz na terasu, koja bi ovakvim rješenjem postala sastavni dio stambenog prostora.

Između kuhinje i dnevnog boravka dovoljno je prostora za smještanje većeg stola za blagovanje, kao i organizaciju radnog prostora u kutu. Nepravilna kosina vanjskog zida poništava se smještanjem komoda i kuhinjskih elemenata izrađenih po mjeri. Ovakvo rješenje svakako podrazumijeva i konzultaciju s inženjerom građevinske struke koji može izraditi projekt sigurnog uklanjanja dijela nosivog zida i zamjene nosivom gredom. Površina stana omogućuje organizaciju spavaćih soba prema želji vlasnika, a optimalno bi bilo prostor podijeliti tako da se dobiju jedna spavaća soba s bračnim krevetom i manja soba za jednu osobu. U većoj sobi izrađuje se veliki ugradbeni ormar, dok je u manjoj sobi prostor iskorišten za smještaj radnog stola. Po potrebi, umjesto stola može se smjestiti dodatni krevet. Kupaonica ostaje na sadašnjoj poziciji, u funkciji obaju traktova, dnevnog i spavaćeg. Rješenje koje predlažemo pretvara stan u moderniji životni prostor za koji smatramo da dobro odgovara vašim potrebama i očekivanjima. Razradom ideje u izvedbenom projektu dobiva se podloga za sve građevinske i obrtničke radove, kupnju namještaja te izvedbu ugradbenih elemenata. Uz precizan projekt, 3D vizualizacija vjerno prikazuje izgled budućeg stanja te olakšava izvođenje radova i opremanje.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:31