KADA BAŠ POSTANU DOSADNI

Riješite se mrava jednom zauvijek

Zaista nitko nema ništa protiv ovih marljivih životinjica - osim kada ih ugledamo u svojoj kuhinji.

Otkud su se stvorili?

Ovo je redovito prva pomisao kada ugledamo mrave u kuhinji. Ono što ih privuče uvijek su hrana ili šećer. Stoga, za početak razmislite jeste li slučajno ostavili prljavo posuđe predugo u sudoperu ili možda niste počistili šećer koji vam se prosuo dok ste radili kavu.

Ali svejedno, otkud odjednom mravi? Njihove zajednice funkcioniraju samo zajednički. Moguće je da negdje u vašem domu imaju leglo, a moguće je da su jednostavno ušli kroz neki otvor. To se uvijek događa tako da prvo jedan (glavni) mrav krene u potragu za hranom ostavljajući za sobom trag feromona koji kasnije mogu pratiti svi mravi. To je onaj "puteljak" koji se formira kada krenu na hranu.

U većini slučajeva cilj im je upravo hrana, stoga vam donosimo savjete kako ih se riješiti u nekoliko koraka i usput spriječiti njihov povratak jednom zauvijek. Ili barem na neko dulje vrijeme.

1. Uklonite hranu i očistite kuhinju

Naravno, prva stvar koju trebate napraviti jest pohraniti namirnice u ormariće i hladnjake. Zatim obrišite po kuhinjskim površinama i podovima ako vam je ostalo nešto prljavo, a onda sve usisajte kako biste bili sigurni. Ako znate da redovito imate problema s mravima, u naviku vam treba ući redovito pranje posuđa, brisanje podova te kuhinjskih površina te iznošenje smeća.

2. Koristite prirodni sprej protiv mravi

Kada ste uklonili svu hranu na koju potencijalno mogu doći, vrijeme je za sprej protiv mravi bez kemikalija. Pomiješajte vodu, ocat i malo limuna te nasprejajte njihov puteljak, a zatim ih počistite. Ako se još uvijek vraćaju, pratite trag kojim idu i prebrišite ga još jednom od početka do kraja kako biste uklonili trag feromona koji svi prate. Nakon toga bi se ostatak mravi trebao povući i potražiti svoju hranu negdje drugdje.

3. Zatvorite rupe u domu

Budući da ste ih u prethodnom koraku pratili prema stazi koju su stvorili, vjerojatno ste došli do neke pukotine u domu kroz koju dolaze. Obavezno zatvorite tu pukotinu kako biste spriječili povratak.

4. Postavite prirodna sredstva koja odbijaju mrave

Ako prethodni koraci nisu upalili vrijeme je za sljedeći. Ispod prozorskih okana i ulaznih vrata posipajte sol, curry začin, papar ili cimet. To su sve mirisi koji bi ih odmah trebali odbiti i preusmjeriti dalje od vašeg doma.

5. Locirajte mravlje gnijezdo

Nemojte zaboraviti da su mravi izuzetno važni za naš ekosustav. Pomažu nam tako da uništavaju razne štetočine poput buha i grinja. Stoga neka vam uništavanje njihovog gnijezda bude zaista posljednja opcija.

Izvor: idealhome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 02:51