Počnite od uređenja...

Savjeti dizajnera za sretan dom

 

Neke dane jednostavno ustanemo na krivu nogu, cijeli dan nas svi živciraju i sve nekako ide po krivu, no unatoč svim nedaćama i problemima koji nas znaju zadesiti, ipak smo prirodno nastrojeni da gledamo na svjetliju stranu života. Želite li to dodatno naglasiti, nema boljeg načina nego da za sebe i svoju obitelj stvorite ugodno skrovište i utočište od stresa vanjskog svijeta. Dizajnirajte svoje mjesto za sreću koje je u isto vrijeme toplo i elegantno, a potiče vas na opuštanje. Saznajte u nastavku koje trikove dizajneri interijera koriste kako bi stvorili uređenje koje usrećuje!

Pobrinite se da prostor bude svijetao i prozračan

Želite li se osjećati sretnije u svome domu, prvi korak koji morate učiniti jest stvoriti umirujuće okružje preplavljeno svjetlom. Pronađite način kako istaknuti prirodno svijetlo koje vam je dostupno jer nema boljeg recepta za dobro raspoloženje od sunca. Zbog orijentacije prostorija u vaš dom ne prodire puno prirodnog svjetla? Uredite svoj prostor toplijim nijansama bijele boje kako biste stvorili iluziju da dan traje dulje i da u njemu ima više svjetlosti. Strateški rasporedite ogledala po svom prostoru i to nasuprot prozora s prekrasnim pogledom ili pak u tamni ugao kako biste ga rasvijetlili te tako maksimalno iskoristili dostupnu svjetlost.

Stvorite neutralnu pozadinu u svome domu

Iako se neutralna paleta baš i ne čini kao dobar odabir ako želite stvoriti vedar i ugodan prostor, zapravo predstavlja savršenu podlogu jer će se na njoj doista istaknuti vaša kolekcija umjetnina, dragih fotografija i predmeta za koje ste sentimentalno vezani. Pažljivo raspoređeni predmet mogu u vama potaknuti sretna sjećanja i emocije koje će vas usrećiti kad god ih ugledate. Iz tog razloga dajte svojim najdražim detaljima istaknuto mjesto u svome domu i napokon uložite u umjetničko djelo koje vas posebno nadahnjuje. Također si dajte truda i eliminirajte stvari koje ste prerasli jer se svi mijenjamo kako život prolazi, a vaš bi dom trebao to prikazivati.

Unesite detalje prirode

Znanstveno je dokazano da nas boravak u prirodi usrećuje i opušta, ali sasvim je razumljivo da nemamo uvijek vremena usred kaotičnog tjedna pobjeći u obližnju šumu za malo relaksacije na svježem zraku. Jednostavno rješenje je da uvedete malo prirode u svoj dom. Izdržljive biljke koje će preživjeti i najgore kućne vrtlare učinit će čuda za vaš interijer, a pritom mogu i pročišćavati zrak i činiti ga ugodnijim za život. Ako doista ne možete održati biljke na životu uvijek vam preostaje svježe cvijeće kao dobra alternativa ili pak umjetno zelenilo koje morate tek tu i tamo očistiti od prašine.

Koristite se simetrijom

Kada se doima da je sve izvan naše kontrole, održavanje strukturiranog doma može nam dati osjećaj konstantne u kaosu života. Jednostavno rješenje kako to postići je simetrija, pogotovo kada je riječ o načinu na koji stvarate raspored predmeta i namještaja u svom domu. Naše oko prirodno privlače simetrični prizori i grupacije od tri predmeta pa imajte to na umu dok slažete svoje uređenje. Želite li posebno istaknuti određeni dio svoga doma, dodajte svom dekoru nešto što se svojim oblikom ili veličinom izdvaja.

Eliminirajte nered

Ako ste ozbiljni u svojoj želji da stvorite sretan prostor, eliminirajte napokon sve suvišne predmete iz svoga doma. Ostavite samo one predmete koji vas doista vesele, a pročišćavanjem svog fizičkog prostora pročistit ćete i svoj mentalni prostor.

Dodajte malo boje

Nemojte podcjenjivati učinak boje kada je u pitanju sreća i ugoda koju osjećamo u svome domu. Zasićene boje možete iskoristiti za isticanje pojedinih zidova ili pak za detalje koji će privlačiti pozornost i činiti vas sretnima kad god ih ugledate jer najbolje odražavaju djelić vaše osobnosti.

Stvorite kutak namijenjen sreći

One dane kada vas ništa drugo ne uspijeva razvedriti, povucite se u kutak koji ste uredili posebno za sebe i pobjegnite barem nakratko od stresa svakodnevice. Za neke će to biti kutak s udobnom foteljom, prepun knjiga i mekih jastuka. Za nekog drugog to će biti kada ispunjena pjenušavom kupkom i okružena mirisnim svijećama. Uredite svoj kutak s namjerom i stvorite si mjesto u domu u kojem ćete moći tu i tamo ukrasti malo vremena za sebe.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:38