KREATIVNE IDEJE

Savjeti kako sačuvati i uokviriti sušeno cvijeće

 Instagram/@framedflorals
Uokvireno sušeno cvijeće kao zanimljiva dekoracija na zidu, zašto ne? Evo kako ovaj divni ukras možete napraviti kod kuće...

Prešanje cvijeća odličan je način kako možemo savršeno očuvati njihovu ljepotu, a u isto vrijeme će i ukrasiti naš dom. Ako i sami možda razmišljate o ovakvoj cvjetnoj dekoraciji koja je veliki trend u svijetu, donosimo vam korisne savjete kako sačuvati i uokviriti sušeno cvijeće.

Prvi korak jest ubrati željeno cvijeće, travu, skupiti lišće ili neko drugo bilje koje biste voljeli uokviriti i kasnije držati na zidu u svome domu. Zatim uzmite jednu staru knjigu s debelim listovima te u nju stavite cvjetove. Bitno je da na cvijeće vršite određeni pritisak, a onim većim cvjetovima odvojite njihove latice te ih pojedinačno stavljajte u knjigu. Pritom obavezno vodite računa o tome da latice budu lijepo posložene.

Cvijeće ostavite u toj knjizi nekoliko dana (barem pet dana), a zatim ga izvadite. Kako biste sami sebi olakšali proces uokvirenja cvijeća, bilo bi dobro da ga pri tom slaganju već polako sortirate po njegovoj vrsti ili boji. Ako želite da vaši rezultati budu brži, danas za prešanje cvijeća možete koristiti i mikrovalnu pećnicu.

Nakon sušenja, na red dolazi završna faza, odnosno uokvirenje cvijeća. Najprije pažljivo uklonite pozadinu i staklo iz okvira za slike. Odaberite onaj okvir kakav najbolje odgovara vašem sušenom cvjetnom aranžmanu, a postupak je uglavnom lakši i brži ako se radi o nešto manjem okviru. Koristite metalni, drveni ili plastični okvir sa staklenim umetkom jer u takvim slikama sušeno cvijeće najbolje izgleda.

Zatim izrežite list najobičnijeg kartona na odgovarajuću veličinu kako bi savršeno stao unutar okvira. Rasporedite cvijeće na kartone dok ne pronađete dizajn koji želite, ne morate žuriti, ovdje je strpljenje najbitnija stavka. Pomoću pincete pažljivo rasporedite cvijeće na kartonu jer takav način sprječava njihovo oštećenje i kasnije pomicanje. 'Teže' cvijeće postavite blizu samog središta slike, a manje komadiće ostavite u samoj blizini rubova.

Nakon što ste rasporedili sušeno cvijeće, vratite skinuto staklo na okvir. Prije toga bilo bi dobro da operete staklo koje ulazi u okvir za slike, uklanjajući sve moguće tragove, prašinu ili neke druge eventualne mrlje. Nakon pranja, staklo lagano obrišite čistom (i suhom!) krpom.

Postavite karton sa suhim cvijećem zalijepljenim na njega na postojeću podlogu, a zatim pažljivo postavite staklo na sam vrh. Pomaknite vijke za učvršćivanje okvira tako da se cvijeće zadrži unutar njega. I to je to, samo još objesite svoje uokvireno sušeno cvijeće na zid ili ga prislonite na policu.

Dodatni savjet: Uokvireno prešano lišće i cvijeće s vremenom izblijedi. Međutim, ako oni nisu direktno izloženi sunčevim zrakama, njihov će vijek biti dulji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 12:43