ZABORAVLJENI, A NAJBOLJI

Savjeti za čišćenje koje vam sigurno nisu rekli

 living4media
Bakini savjeti za čišćenje nisu samo učinkoviti, već i ekološki prihvatljivi

Na policama trgovina ima bezbroj proizvoda za čišćenje, ali niti jedan se ne može natjecati s iskustvima koje su preživjele mnoge generacije žena.

Naravno, generacija vaše bake je znala kako očistiti rešetku u pećnici ili ukloniti mrlje s košulje u potpunosti bez upotrebe kemijskih sredstava. Danas su mnogi od tih korisnih savjeta za čišćenje zaboravljeni, jer žena više nije samo domaćica, obrazovana je, radi i osvaja svijet. Ovaj smo članak posvetili upravo zaboravljenim metodama čišćenja, koje su ekološki prihvatljive, financijski isplative i postoje puno duže od Permetala, a jednako su učinkovite.

Koristite ih, podijelite ih sa svojim suprugom, dečkom, djecom i svima ostalima koji sanjaju o čistom domu bez kemikalija.

# 11: Kako postići blistavi sjaj kuhinje?

Savjet bake: Ako vaš kuhinjski sudoper, umivaonik u kupaonici ili kada ima smeđe rubove kojih se nije lako riješiti, koristite limun i malo soli. Odrežite limun na pola i umočite otvoreni kraj limuna u sol. Zatim prođite po smeđim mrljama. Po potrebi dodajte više soli.

# 10: Kako iz odjeće izvući miris znoja?

Savjeti bake: Napunite kadu u jednakom omjeru vodom i bijelim octom te ostavite odjeću da se namače najmanje 2 sata. Zatim operite odjeću u perilici rublja. Kada se odjeća osuši, više nećete osjećati miris znoja niti octa.

# 9: Kako ukloniti ogrebotine s obojenog drvenog stola ili drvenog poda?

Savjeti bake: Ako se na stolu ili drvenom podu pojave manje ogrebotine, možete koristiti svježi orah. Otvorite orah i protrljajte preko ogrebotine. Zatim obrišite cijeli stol vlažnom krpom i pustite da se osuši.

# 08: Zašto je moj dom pun prašine iako ga redovito čistim?

Bakin savjet: Ako imate neobjašnjivo puno prašine, vrijeme je da naučite kako oprati zidove, kao što se nekada radilo. Tada je bilo uobičajeno da se zidovi čiste u proljeće i jesen. Koristite krpu i ekološki prihvatljivo univerzalno sredstvo za čišćenje. Navlažite krpu samo malo i povucite je od stropa do poda. Pritom, pripazite da se potezi krpe ne preklapaju kako vam ne bi ostale trake na zidu.

# 07: Kako očistiti rešetke pećnice, grila i posude za pečenje?

Savjet bake: Ostavite rešetku u plastičnu vrećicu premazanu obilno smeđim sapunom. Zatvorite vrećicu i ostavite rešetku preko noći. Nakon 24 sata izvadite rešetku i operite je toplom vodom. Ako još nije čista, proces se može ponoviti.

# 06: Kako da se riješim buke iz perilice posuđa?

Savjet bake: Vjerojatno u perilici posuđa perite stvari od željeza. To može biti bilo što, od rezača za sir do drobilice češnjaka. Stavite posuđe u perilicu, a zatim uzmite dva komada alu folije i napravite dvije lagane kuglice. zatim ih stavite u košaru za pribor. Kada perilica završi proces pranja, vidjet ćete hrđu na srebrnom papiru zbog koje perilica stvara buku. I zato, ručno perite kuhinjsko posuđe od željeza.

# 05: Kako ukloniti tvrdokorne naslage u WC-u?

Bakin savjet: Vrijeme i ocat su vaš najbolji prijatelj! Problem je u tome što ocat iscuri u toaletnu vodu i nikada ne dobije potrebno vrijeme za uklanjanje naslaga. Zato napravite kašu od brašna i octa. Mora biti dovoljno gusta kako bi se zadržala na WC školjci cijelu noć. U jutro jednostavno očistiti WC četkom i to je to.

# 04: Kako očistiti radijator?

Bakin savjet: Ako imate radijator u skučenom prostoru - primjerice, ispod prozorske daske - koristite usisivač. Izvadite vrećicu za prašinu i postavite usisivač da udahne zrak umjesto usisavanja. Zatim krenite od vrha radijatora i usisajte prašinu. Ako nemate usisivač koji može ispuhivati zrak, možete koristiti sušilo za kosu.

# 03: Kako mogu ukloniti crne tragove cipela na podu?

Bakin savjet: kupite dječju gumicu i obrišite ih. Ako se radi o lakiranom drvenom podu, možete lagano proći preko tragova mokrom krpom, a zatim dodajte malo suncokretovog ulja. Podne obloge od linoleuma treba jednostavno obrisati s malo sapunice, a neobrađeni drveni pod može se vrlo lako brusiti finim brusnim papirom, nakon čega se cijeli pod treba oprati posebnim sapunom.

# 02: Kako mogu oprati bocu ili vazu s uskim vratom?

Bakin savjet: Prije nego što su se pojavile posebne četke za boce, koristila se sapunasta voda i sirovo zrno riže, koje trebate ubaciti u bocu ili vazi i protresti dok ne nestane prljavština.

# 01: Kako mogu ukloniti tragove pete u neobrađenom drvenom podu?

Savjet bake: Stavite vlažan, bijeli ručnik preko ogrebotine na podu i nježno prođite željezom preko njega u smjeru godova. Zatim lagano pobrusite zahvaćeno područje finim brusnim papirom i operite cijeli pod.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:05