BRZA RJEŠENJA ZA UREDAN DOM

Savjeti za pospremanje i čišćenje doma nakon blagdana

Evo kako ćete brzo i jednostavno dovesti svoj dom u red nakon blagdana!

Blagdani samo što nisu prošli, a s obzirom na to, sigurno znate da je vrijeme za generalno pospremanje i čišćenje vašeg doma. Iako ste vjerojatno to isto već obavili prije samih blagdana, logično je da se u međuvremenu nakupilo mnogo novih zadataka koje je upravo sada potrebno riješiti. Kao i bilo koji drugi zadatak čišćenja, i ovaj će biti mnogo uspješniji ako ga prije toga dobro isplanirate. Stoga vam donosimo nekoliko načina za pospremanje i čišćenje doma nakon božićnih blagdana.

1. Sortirajte darove na one koje trebate i na one koje ne trebate

Božićni darovi često vam mogu stvarati suvišan i nerado viđen nered u prostoru, naročito ako ih uopće ne trebate, a oni vam kao takvi zauzimaju previše mjesta. Upravo zato, nakon blagdana, posebno je važno sortirati one darove koji će vam možda jednog dana poslužiti i one koji vam uistinu ne trebaju. Možete ih odnijeti u podrum, na takav ili ih jednostavno skloniti na mjesto gdje vam neće stvarati suvišni nered te kaos.

2. Odlučite koje ćete božićne dekoracije sačuvati, a koje baciti

Nakon što razvrstate i posložite sve poklone, vrijeme je za idući zadatak. To je rješavanje svih božićnih dekoracija koje vam ne trebaju. Možda vam je na prvu pomisao primamljivo uzeti sve i spremiti za iduću godinu, ali tako će vas na kraju dočekati samo još veći nered. Dobro rješenje jest da se riješite (bacite ili poklonite) one ukrase za koje ste sigurni da vam iduće godine neće trebati ili pak možda imaju rok trajanja.

3. Ne zaboravite na temeljito usisavanje nakon blagdana

Prašina se brzo nakuplja pa je sasvim razumljivo da će usisavanje biti obavezno nakon blagdana, naročito ako ste imali prirodno božićno drvce koje je puštalo iglice. Isto tako, redovito usisavanje i brisanje prašine tijekom božićnih blagdana također je dobra ideja koja će vam olakšati čišćenje doma kasnije.

Foto: Pixabay

4. Riješite se sve hrane kojoj je istekao rok trajanja

Čišćenje nakon blagdana izvrstan je izgovor za pregled hladnjaka i/ili zamrzivača. Obavezno se riješite sve hrane koja je već postala loša ili koju ne planirate pojesti. Sve još dobre namirnice možete i donirati te tako usput učiniti dobro djelo!

5. Temeljito očistite gostinjske sobe u domu

Vrlo je moguće da ste tijekom blagdana imali goste pa je važno temeljito očistiti mjesta na kojima su spavali. Promijenite posteljinu, jastučnice, a bilo bi dobro i da prozračite madrac. Ako kod kuće imate malu djecu ili vi sami spavate na krevetima koje ste tijekom blagdana 'posudili' svojim gostima, ne bi bila loša ideja ni da dezinficirate krevet.

Foto: living4media, Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:14