Savjeti dizajnerice Tine Kurpez

Saznajte kako pametno opremiti apartman, ali i koje pogreške treba izbjeći

Kako lijepo i funkcionalno urediti apartman za najam? Dizajnerica Tina Kurpez iz studija Karas te stručnjaci iz tvrtke Tim Novak otkrivaju što sve trebate znati o opremanju apartmana

Odlučili ste preurediti stan u ljupki apartman te ga iznajmljivati, ali ste zapeli jer nemate pojma otkud krenuti? Koje boje i materijale koristiti te što je od komada namještaja neophodno u prostoru ovakve namjene, a što, pak, i nije toliko važno? Postoji li možda neka ziheraška formula opremanja apartmana? Kako bismo saznali odgovore na ta, ali brojna druga pitanja, razgovarali smo s dizajnericom interijera Tinom Kurpez iz Studija Karas, koja je tijekom dugogodišnje profesionalne karijere uredila i opremila brojne apartmane diljem Hrvatske.

Pri uređenju apartmana, kao i pri bilo kojem drugom uređenju, treba prvenstveno gledati na potencijale koje određeni prostor ima. Ne postoji neko univerzalno pravilo – kaže Tina Kurpez i napominje kako je važno imati na umu da će apartman koristiti različiti ljudi koji imaju različite navike i potrebe. Također, napominje, jako je bitno da postoji mogućnost postavljanja dodatnog kreveta ili više njih, ako se za tim pokaže potreba.

Naglasak treba biti na sklopivom namještaju koji ne zauzima puno prostora te se lako održava

– Isto to pravilo treba imati na umu i kod organiziranja kuhinje, odnosno prostora za jelo. Dobro je predvidjeti mogućnost postavljanja dodatnih jedaćih mjesta. Stavila bih naglasak i na uređenje kupaonice. Upravo će tu biti jako izražene različite navike i potrebe korisnika pa treba predvidjeti i različite mogućnosti. Tako bide koji kod nas uglavnom nije nužan pri opremanju kupaonica postaje nezaobilazan pri opremanju apartmana – priča dizajnerica.

Tuš umjesto kade

U tvrtki Tim Novak ističu kako su uvjeti za kategorizaciju apartamana jasni, a govorimo li o kupaonicama, određena minimalna netto površina kupaonice u apartmanu 3* je četiri kvadrata, u apartmanu s 4* je pet kvadrata, dok je za apartman kategorizacije 5* propisana minimalna netto površina kupaonice šest kvadrata.

– Radi bolje iskoristivosti kupaonskog prostora, umjesto klasične predlaže se ugradnja tuš kade. Želi li se elegantnije riješiti taj dio kupaonice, predlaže se i ugradnja keramičkih ili čeličnih emajliranih kada s protukliznim dnom radi veće sigurnosti – kažu u tvrtki Tim Novak i dodaju kako pri odabiru tuš-kabine ili tuš kade treba voditi računa o funkcionalnosti, kvaliteti i lakom održavanju. U svakom slučaju, ističu, relativno malim budžetom mogu se postići maksimalni efekti.

– U kupaonici bi trebale prevladavati sjajne i svijetle boje s obzirom da je najčešće kupaonski prostor manji, pa će svijetle boje optički dati dojam da je prostor veći. Želi li se postići spa ugođaj, poželjno je orijentirati se na bijelu boju. Jedan od novijih trendova je kombinacija boje lavande i krem boje, dok su plava i zelena opuštajuće boje – kažu i dodaju da se prema općim smjernicama za uređenje privatnog smještaja vlasnik apartmana treba se voditi mišlju da to treba biti smješ-taj koji sugerira čistoću i jednostavnost održavanja i to u skladu s dizajnerskim pravilom “manje je više”.

Ukrasima do topline

I dizajnerica Tina Kurpez dodaje da stil uređenja apartmana u pravilu mora biti nenametljiv i ugodan, a boje koje se koriste uglavnom neutralne i mirne.

– Pri tome treba paziti da cijeli dojam ne ostane bezličan i nedefiniran, a nažalost većina apartmana za najam koji se nude na tržištu upravo su takvi. Kako u samom apartmanu neće biti osobnih predmeta i dragih sitnica koje su uobičajeni ukras doma, ugoda i toplina postižu se upravo kvalitetnim kombiniranjem materijala i boja. Funkcionalni, ali i glavni dekorativni elementi postaju boje zidova odnosno zidne obloge, zastori, tepisi, a zatim i one sitnije, ali važne stvari za postizanje atmosfere i dojma kao što su jastučići, posteljina, stolne lampe i slično. Ti elementi trebaju biti usklađeni jer će oni najviše utjecati na cjelokupni dojam – otkriva Tina Kurpez.

Foto: Living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:45