PAMETNA RJEŠENJA

Sedam korisnih savjeta za pospremanje i organizaciju doma

Sigurno ste se mnogo puta susreli s problemom nereda u svom domu pa vam je jasno da njegovo pospremanje, čišćenje i cjelokupna organizacija nisu nimalo jednostavni zadaci

Ipak, postoji nekoliko korisnih savjeta, odnosno pametnih rješenja kako brzo i jednostavno organizirati stvari u domu te se zauvijek riješiti onog groznog nereda zbog kojeg se kod kuće ne osjećamo ugodno kao što bismo trebali. Kako bismo vam u tome pomogli što je više moguće, za vas smo izdvojili čak sedam savjeta za pospremanje i organizaciju doma koji će vas oduševiti.

1. Vodite računa o stvarima koje već posjedujete

Prije nego što krenete u pospremanje i potpunu organizaciju dnevnog boravka, spavaće sobe ili kuhinje, važno je da uzmete u obzir sve stvari koje posjedujete, odnosno već imate u svome domu. Prije kupnje, radije dobro razmislite kako iskoristiti namještaj koji već imate na tavanu ili skupljaju prašinu u podrumu. Uz čišćenje i eventualne 'uradi sam' popravke, vaš stari namještaj može izgledati kao da je tek kupljen.

2. Fokusirajte se na jednu stvar

Umjesto da se primite 'u koštac' s nekoliko različitih prostorija u domu, fokusiranje na jednu stvar mnogo je bolja, ali i uspješnija opcija. Naime, pospremanje samo dnevnog boravka dat će vam priliku da se usredotočite na jedan po jedan zadatak, a tako će vam i čišćenje, pospremanje i organizacija mnogo lakše pasti.

3. Izbacite sve što vam ne treba

Imati mnogo stvari u malom prostoru uvijek je jedan od največih problema. Višak stvari u domu najčešće su pravi razlog nastanka nereda i kaosa u interijeru, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kupaonici. Zato izbacite, odnosno riiešite se apsolutno svega što vam samo smeta u prostoru, a ne koristite ga često (illi ga ne koristite uopće).

4. Razmislite što želite postići u prostoru

Ako želite da vam dom bude uređen minimalističkim stilom, sasvim je logično da ćete izbjegavati gomilanje nepotrebnih stvari i detalja. S obzirom na to, prije bilo kakve renovacije, obnove ili pospremanja prostora, važno je da razmislite što želite postići u prostoru. Želite li se voditi logikom 'manje je više' ili radije volite kombinaciju različitih detalja - o svemu je tome potrebno razmisliti priije početka rada.

5. Zaboravite na 'to će mi možda jednog dana trebati'

Sve stvari koje ne koristite, ali razmišljate da će vam možda jednog dana zatrebati zapravo su samo višak u prostoru. Radije ih maknite i smjestite negdje gdje vam neće smetati, a uvijek ih možete uzeti ako vam (jednog dana) uistinu i zatrebaju. U slučaju da niste skloni bacanju stvari, a u potpunosti ste svjesni da ih nikad nećete koristiti - uvijek ih možete donirati onima kojima je to potrebnije. U vašem će domu odmah biti više prostora, a usput ćete napraviti i dobro djelo.

6. Pripremite se za čišćenje i pospremanje

Kada nam nedostaje motivacije, snage ili volje, pospremanje doma bit će nemoguća misija, a rezultatima sigurno nećemo biti zadovoljni. No, što onda? Važno je da se prije čišćenja i pospremanja bilo koje prostorije pripremite za taj, nimalo jednostavan zadatak. Kad počnete redovito slijediti sljedeće korake, održavanje doma urednim bit će vam mnogo lakše te jednostavnije.

7. Nabavite multifunkcionalni namještaj

Namještaj s nekoliko različitih funkcija savršeno je rješenje za skladištenje suvišnih stvari u domu, bez obzira na to radi li se o sobama manje ili možda mnogo veće kvadrature. Kako kod okrenuli, multifunkcionalni namještaj uvijek je stvar na koju se isplati potrošti nešto više novca - na tome definitivno ne vrijedi štedjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 16:43