izbjegnite ove zamke

Šest grešaka u uređenju malog prostora

 

Mali dom ne oprašta puno pogrešaka kada je riječ o uređenju interijera. U prostoru s malo kvadrata ne možete sakriti višak stvari, loš odabir boja ili pak nedostatak svjetla. No, ništa nije nepopravljivo pa vam donosimo šest pogrešaka koje možda nesvjesno činite, a koje možete s lakoćom ispraviti.

Podcjenjujete prirodno svjetlo.

Prirodno svjetlo je najbolji prijatelj malih prostora. Iskoristite ga maksimalno tako što ćete na zid nasuprot prozorima staviti ogledala koja je reflektirati svjetlost i proširiti ga prostorijom. Umjesto teških zavjesa birajte one lagane i prozračne, a odaberite svijetle nijanse za svoje zidove i velike komade namještaja kako biste prostoriju održali svijetlom.

Prekidate prirodni tok prostora.

Objedinjeno uređenje prostora puno je važnije nego što se isprva čini. Ako vaš dom ima više manjih prostorija dojam većeg prostora možete postići tako što ćete ih vizualno povezati pomoću ujednačene palete boja, materijala koji se javljaju u prostoru ili pak općenito stila uređenja.

Borite se protiv veličine svog prostora.

Što prije prihvatite da imate mali prostor i počnete donositi odluke u skladu s tim to će vaš prostor prije zaista zasjati s odličnim uređenjem i maksimalno iskorištenim prostorom. Ako nemate prostora za noćni ormarić, njegovo ubacivanje kraj vašeg kreveta samo će stvoriti dojam zakrčenosti prostorije. Umjesto toga odaberite jednostavan stolac koji će vizualno rasteretiti prostor, a pružit će vam mjesto za odlaganje knjige, male lampe i sitnica. Ako nemate prostora za stolić za televizor, postavite tv na zid ili policu. Umjesto golemog radnog stola zašto ne biste uzeli usku konzolu na koju stane računalo i tako stvorili svoj kućni ured?

Natrpavate površine u stanu.

Neovisno koliko pametnih rješenja za odlaganje stvari uključite u svoj prostor, uvijek ćete imati isti broj kvadrata. Važno je da procijenite sve što posjedujete i zaista sačuvate smo značajne i korisne predmete. Natrpavanje suvišnim stvarima posebno je često kod kupaonica gdje se proizvodi brzo nagomilaju.

Gubite vrijedan prostor.

Budite kreativni kada je riječ o prostorima za odlaganje i tako stvorite dodatne kvadrate za iskoristiti. Postavljanje polica od poda do stropa, iznad vrata i prozora ili dodavanje prostora za sjedenje s ugrađenim spremištem pomoći će vam da prostor izgleda urednije. Imate li malu kuhinju, umjesto da slažete sve na radnu površinu, zašto ne biste iskoristili prostor ispod visećih ormarića i objesili često korištene predmete te time oslobodili ladice i ormariće za skrivanje manje lijepih komada posuđa?

Igrate na sigurno.

Volite li minimalizam, dodatno istaknite svoj mali prostor tako što ćete izbjegavati nered i natrpavanje doma uzorcima. No, volite li kreativni (ali uredni) kaos, ne morate se brinuti zbog veličine svoga doma. Ne morate imati bezličan dom samo zato što imate malo kvadrata! Uključite u svoje uređenje velike uzorke i detalje u jarkim bojama koji će unijeti zanimljivost u prostor. Zabavne tapete u bojama koje se javljaju i u drugim vašim prostorijama povezat će uređenje cijelog doma, a zanimljivi ukrasi na zidovima tik uz strop privući će pogled prema vrhu sobe i odvući pozornost od nedostatka prostora.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 17:32