Manje je više

Stakleni tuševi bez suvišnih detalja

 

Novi trend koji se sve češće može primijetiti u odlično uređenim kupaonicama sasvim je logičan napredak u dizajnu tuš kabina koji osvaja sve više poklonika jednostavnosti i prozračnih prostora. Riječ je o minimalističkim tuševima čiji izgled obilježava slavna krilatica "manje je više" pa su tako dizajneri postepeno počeli izostavljati suvišne komade metala i okvire za vrata kako bi se tuševi prirodnije uklopili u prostor i s njime stopili. Razmatrate li o promjeni izgleda svoje kupaonice i rado biste uključili ovaj element u njen dizajn, donosimo vam praktične savjete koje trebate uzeti u obzir prije nego se odlučite krenuti u akciju.

Pozitivne strane minimalističkih tuševa

Ovakva će se staklena vrata tuša lako uklopiti u različite stilove uređenja, a njihova se veličina može prilagoditi stvarnom prostoru, za razliku od klasičnih opcija koje dolaze u standardnim veličinama. Čišćenje može biti jednostavnije jer nema previše utora u koje se može zavući plijesan. Budući da se smanjuje količina prisutnog metala, ne morate razmišljati o zamjeni zahrđalih dijelova. Vaša će kupaonica s ovakvim vratima tuša izgledati elegantno i moderno, a prozirna staklena površina stvorit će dojam većeg prostora.


Negativne strane minimalističkih tuševa

Izrada ovakvih vrata puno je skuplja od kupnje klasičnih vrata u okviru. S obzirom na to da je iz strukture vrata eliminiran okvir, ovakva vrata nemaju izolaciju koja blokira curenje vode. Imajući to na umu potrebno je dobro isplanirati položaj držača glave za tuš kako voda ne bi špricala prema vratima ili mogućim procjepima u strukturi. Jedini način da se spriječi nastanak procjepa jest da se komadi stakla savršeno odrežu pa morate biti oprezni pri odabiru majstora. S velikom površinom stakla uvijek postoji rizik od pucanja ako bude izložena pretjeranoj toplini ili pritisku, ali staklo je temperirano što znači da će se rasprsnuti u manje komadiće.

Budući da je staklo krhko i njegovo postavljanje zahtjeva preciznost, najbolje je ostaviti taj zadatak profesionalcima. Ako se ipak želite odvažiti na to, poduzmite sve moguće predostrožnosti i zaštitite staklo u svim situacijama koje uključuju njegov doticaj s drugim materijalima.

Nemojte nikada staviti staklo izravno na pod ili rub tuša tijekom postavljanja. Umjesto toga stavite prvo drvenu dasku ili spužvasti materijal na površinu na koju planirate staviti staklo.

Kada postavljate željezne dijelove poput šarki ili kvake na staklene elemente pobrinite se da uvijek prvo umetnete spužvaste jastučiće ili podloške osmišljene da idu između stakla i metala jer će oni smanjiti pritisak i spriječiti pucanje i grebanje stakla. Ti su elementi najčešće uključeni u osnovni paket s metalnim dijelovima.

Imajte na umu da su vrata bez okvira osmišljena tako da na dnu ostane mjesta za dodavanje zaštitu od vode pa pripazite da svoja vrata objesite na pravu visinu.

Važno je i ispravno čistiti ovaj oblik vrata, a preporučuje se prebrisati ih nakon svakog tuširanja kako biste spriječili sušenje vode i nastanak mrlja od vode koje se nakon nekog vremena mogu nakupiti i postati teške za ukloniti, pogotovo ako živite u području s tvrdom vodom. Kada čistite mrlje, koristite meke materijale poput mikrofibre ili starih pamučnih majica, a potražite i specijalizirane deterdžente.

Nemojte zaboraviti, osim prozirnog stakla možete se odlučiti i za druge teksture ili obrade stakla poput pjeskarenog stakla kojim gubite prozirnost materijala, ali vam može biti praktičnija opcija na kojoj se manje vide mrlje od prstiju ili vode.









Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 05:42