Stanovi u atraktivnim gradovima skuplji za 80 eura po kvadratu

Usporedili smo cijene iz oglasnika u veljači 2016. i 2015. godine

Najkraći mjesec u godini donio je minuse na promjeni cijena stanova u Hrvatskoj. Prema podacima portala Crozilla.com, cijene su na mjesečnoj razini bile 0,3 posto niže, dok su na godišnjoj razini pale za 0,8 posto. Međutim, ne bilježe baš svi gradovi negativni predznak kada su u pitanju cijene stanova. Naime, pojedini gradovi ne bilježe samo porast na mjesečnoj, nego i na godišnjoj razini! I to za gotovo 80 eura po kvadratu! Riječ je, uglavnom, o vrlo atraktivnim i poželjnim hrvatskim gradovima.

Najviše cijene tako bilježi Dubrovnik. Cijena kvadrata u tom je gradu porasla za 2,8 posto u odnosu na siječanj pa je tijekom veljače iznosila 3092 eura. No, računamo li razliku u odnosu na veljaču 2015. godine, ispada kako su cijene u Dubrovniku u 12 mjeseci porasle za čak 76 eura po kvadratu!

Dubrovnik nije jedini grad čije su cijene stanova drastično skočile. U Splitu se u veljači 2015. godine tražilo 2138 eura po kvadratu stana, a ove godine 2213 eura po kvadratu, što znači da su stanovi u gradu pod Marjanom poskupjeli za 75 eura po kvadratu! Slijedi Šibenik, u kojem se tražena cijena stanova kreće oko 1448 eura po kvadratu, što je za 44 eura više nego lani. Znamo li da je zagrebačko tržište nekretnina najdinamičnije, logično je bilo pretpostaviti da će i u njemu doći do porasta cijena. U oglasnicima se nude stanovi po prosječnoj cijeni od 1613 eura po kvadratu, što znači da su u godinu dana poskupjeli za 31 euro po kvadratu. Što se tiče ostalih gradova koji na godišnjoj razini bilježe porast cijene, preostala je još jedino Pula, u kojoj su stanovi u 12 mjeseci poskupjeli za samo 2 eura po kvadratu.

Zanimljivo je što se neke stvari, unatoč oscilacijama i mnogim promjenama na tržištu nekretnina, ipak nisu promijenile, a to je poredak najskupljih i najjeftinijih gradova. Najskuplji stanovi i dalje se nalaze u gradovima uz more, a po cijeni prednjače Dubrovnik, Opatija i Split. Dakle, gradovi u kojima je došlo do još većeg rasta cijena u posljednjih godinu dana. Trenutačno se u Opatiji stanovi u prosjeku prodaju za vrlo visokih 2897 eura po kvadratu, no šteta što statistika ne obuhvaća i lanjske cijene opatijskih stanova pa ih ne možemo usporediti s trenutnima. Ipak, uzme li se u obzir trend porasta cijena u ostalim najatraktivnijim, a ujedno i najskupljim gradovima, zasigurno je također riječ o porastu od nekoliko desetaka eura po kvadratu.

A gdje se nalaze najjeftiniji stanovi? Statistika kaže: u unutrašnjosti. Naime, brojni su gradovi zabilježili pad cijena stanova, a taj je pad bio najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Tako je Sisak tijekom veljače zabilježio najniže prosječne cijene stanova, koje su iznosile 763 eura po kvadratu. U odnosu na siječanj, riječ je o padu cijena za čak 5,1 posto, ali stastistika ne obuhvaća cijene iz veljače 2005. godine, tako da ne možemo izračunati razliku na godišnjoj razini. Među jeftinijim gradovima nalazi se i Bjelovar, u kojem je prosječna tražena cijena kvadrata 804 eura, što je za čak 8,5 posto niže nego u veljači prošle godine. Preračunato u novac, u godinu dana cijene su u Bjelovaru pale za čak 75 eura po kvadratu, a sada u prosjeku iznose 879 eura po kvadratu.

U Osijeku su cijene u godinu dana pale za 2,9 posto, odnosno za 29 eura po kvadratu, a trenutno iznose 961 euro po kvadratu. Slijedi ga Varaždin, u kojem je pad nešto manji te iznosi 1,8 posto. Drugim riječima, varaždinski stanovi trenutno se prodaju po prosječnoj cijeni od 1102 eura po kvadratu, što je za 20 eura po kvadratu jeftinije u odnosu na isti mjesec lani.

Godišnji pad cijena zahvatio je i neke gradove na moru. Primjerice, Zadar bilježi i mjesečni (za 0,6 posto) i godišnji pad (za 1,5 posto). Prosječna cijena oglašenih stanova u veljači je iznosila 1736 eura po kvadratu, što je za 26 eura povoljnije nego lani u istom mjesecu. Rijeka bilježi pad za 1,6 posto u godinu dana, što znači da su stanovi u tom gradu pojeftinili za 22 eura po kvadratu, a trenutno iznose oko 1353 eura po kvadratu.

Dakako, podaci o porastu cijena mogli bi zbuniti. Naime, valja naglasiti kako je riječ o traženim cijenama, dakle onima koje prodavatelji traže i nude u oglasnicima, a one nisu pravi pokazatelj kako se kreću realizirane cijene, dakle one po kojima se nekretnine zaista prodaju. Neki su prodavatelji očito podigli cijene jer su i dalje emotivni za svoju nekretninu i zapravo je još nisu spremni prodati, a neki su iskoristili situaciju u kojoj stručnjaci najavljuju stabilizaciju cijena pa se nadaju nekom preokretu. Taj je preokret, prema najavama stručnjaka, zasad vrlo neizvjestan. Zapravo, statistika portala Crozilla pokazuje kako stanovi u većini gradova imaju niže vrijednosti od onih u veljači 2012. godine. Zagrebačkim je stanovima tako cijena pala za 8,4 posto, onima u Rijeci za 7,7 posto, a u Puli 2,7 posto. I Dubrovnik bilježi pad u spomenutom periodu, ali od tek 1 posto.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:02