ŠTO KAŽU STRUČNJACI?

SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE Evo kako spriječiti bacanje hrane!

 Pixabay
 

Kako bi izbjegli eventualnu nestašicu hrane, ali i ostalih potrebnih potrepština u domu, velik broj ljudi prije početka samoizolacije napravio je određene zalihe. Centar za edukaciju i informiranje potrošača zato nam donosi nekoliko korisnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane tijekom situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

1. Dva puta razmislite prije nego što kupujete prekomjerno

Skladištenje prekomjerne količine hrane samo će pridonijeti bespotrebnom bacanju namirnica, a ujedno i onemogućiti starije te druge ranjive skupine da kupe hranu koja im je potrebna. Važno je da barem dvaput razmislite o tome je li vam ono što kupujete uistinu potrebno ili kupujete samo zbog straha da bi u skorije vrijeme moglo ponestati.

2. Naučite razliku između termina 'upotrijebiti do' i 'najbolje do'

Datum 'upotrijebiti do' odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum 'upotrijebiti do' nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum 'najbolje do' odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum 'najbolje do' nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

3. Pametno skladištite hranu

Veliki dio hrane koju bacate mogli biste ohladiti, ili zamrznuti, pa nakon toga pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo u tome da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite što duže svježom, a da se pritom ne pokvari.

4. Donirajte višak

Tijekom trenutne situacije na društvenim je mrežama pokrenut niz grupa solidarne razmjene, pa ako mislite da nešto nećete iskoristiti do roka trajanja, donirajte drugima. Osim što tako nećete bacati hranu, usput ćete napraviti i dobro djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:32