VESELO I PROZRAČNO

Što napraviti ako u vašu prostoriju ne ulazi dovoljno dnevne svjetlosti?

Svi pričaju o svijetlim i prozračnim interijerima, vidite ih posvuda i priželjkujete da i vaš tako izgleda. Međutim, moguće je vaše prostorije jednostavno nemaju toliko dnevne svjetlosti, a ni tako velike prozore. Dobra vijest je da za prozračan i svijetao interijer ne trebaju niti savršena orijentacija doma, niti veliki prozori. Donosimo vam nekoliko malih trikova pomoću kojih možete bitno promijeniti atmosferu u svojoj mračnoj prostoriji.

1. Tepih u boji

Mnogi dizajneri interijera savjetuju da prilikom odabira većih elemenata u interijeru budete hrabri i odlučite se za boje. Veliki svijetli tepih instantno će dodati dinamiku i svjetlinu u vašu prostoriju te istaknuti sve ono što se na njemu nalazi. Samim time malo ćete dobiti i na prozračnosti interijera.

2. Postavite ogledala posvuda

I to se pobrinite da su okrenuta nasuprot prozoru. Tako ćete zapravo dobiti - još jedan prozor i duplo osvjetljenje prostorije. Ogledala možete okrenuti i prema visećim lampama, pogotovo ako su slabije, kako biste i navečer dobili dodatno osvjetljenje.

3. Lagane zavjese

Ako je vaš interijer sam po sebi mračan, riješite se velikih, tamnih i "teških" zavjesa ako ih imate. One doprinose dojmu mračnog prostora. Razmislite o svjetlijim i laganijim tkaninama zavjesa ili o sjenilima.

4. Zlatni i srebrni detalji

Dodatak sjajnih elemenata odlično je rješenje za mračnu prostoriju jer takvi elementi također reflektiraju svjetlost u interijeru.

5. Odlučite se za mat boju zidova

Za razliku od sjajnih detalja koji su poželjni, zidovi koji se sjaje nažalost nisu jer ih to dodatno ističe i ostavlja dojam skučenosti u malom i tamnom prostoru.

6. Temeljito očistite prozore

Čak i ako ih redovito čistite, čestice prašine mogu smanjiti dotok sunčevih zraka. Stoga svaki put temeljito očistite svoje prozore i pri tome pripazite da vam na staklima ne ostaju tragovi brisanja.

7. Izbjegavajte tamna umjetnička djela

Tamne slike na zidovima upijaju svjetlost, dok svjetlije boje umjetnina čine prostoriju prozračnijom i svjetlijom.

8. Odlučite se za svijetle i neutralne boje namještaja

Tamni namještaj prostoriju čini dodatno tamnom, stoga se radije odlučite za svijetle i neutralne boje polica i kauča.

Uz ovih nekoliko savjeta zasigurno ćete uživati u svjetlijem i prozračnijem interijeru, koliko god on bio malen i prirodno zamračen. Veliki tepih u veseloj i svijetloj boji te svijetli zidovi sa sličnim nijansama namještaja i sjajnim detaljima u interijeru definitivno su dobitna kombinacija.

Izvor: elledecor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:56