šalabahter

Što sve trebamo reciklirati, kako to učiniti i gdje što odložiti?

Baterije i akumulatori

Stare i istrošene baterije (akumulatore) ne smije se miješati i odlagati zajedno s kućnim (komunalnim) otpadom jer sadrže opasne tvari koje mogu zagaditi okolinu i naštetiti ljudskom zdravlju. Svi prodavači baterija i akumulatora dužni su omogućiti kupcima vraćanje otpadnih baterija i akumulatora na mjesto kupnje. Također, trgovački lanci obvezni su preuzeti upotrebljene baterije i akumulatore. Stare i istrošene baterije i akumulatore obavezno odlažite u posebne spremnike!

Biootpad

Biootpad odvajamo zasebno od ostalog kućnog otpada tako da unutar vlastitog kućanstva unaprijed pripremimo posebnu posudu koja će nam poslužiti samo za odlaganje biootpada. Sadržaj posude-odvojeni biootpad kasnije odlažemo u spremnike SMEĐE BOJE koji su najčešće postavljeni uz stambene objekte. Odvajanjem biootpada od kućnog otpada omogućavamo komunalnom poduzeću-sakupljaču da preuzme biootpad te da ga odvozi u kompostanu gdje će ga zbrinuti na pravilan način. Odvojeno skupljeni biootpad građani mogu osobno donijeti u kompostanu ili reciklažno dvorište (predviđeno za manje količine biootpada). Također, pripremljeni kompost građani mogu upotrijebiti u vlastitom vrtu kao odlično prirodno gnojivo.

Električni i elektronski otpad (EE-otpad)

Električni i elektronski otpad (EE-otpad) spada u opasni otpad te ga nije dopušteno odlagati zajedno s ostalim otpadom iz kućanstva, već ga je potrebno izdvojiti i predati ovlaštenim sakupljačima. Na području Hrvatske omogućen je BESPLATAN ODVOZ EE OTPADA. Građani mogu naručiti odvoz EE otpada na sljedeće načine: pozivom na besplatan broj, putem SMS-a, putem elektroničke pošte ili unosom naloga na internetskim stranicama ovlaštenih sakupljača EE otpada. Također, građani mogu i osobno dovesti EE otpad u reciklažna dvorišta, odnosno specijalizirana mjesta ovlaštenih sakupljača EE otpada (trgovine, servisi, trgovački centri i sl.). Svi prodavači električnih i elektroničkih uređaja dužni su omogućiti kupcima vraćanje istih na mjesto kupnje.

Građevinski otpad

Građevinski otpad mora se odvojeno skupljati i zatim reciklirati. Vlasnik građevinskog otpada mora ga predati tvrtki koja ima koncesiju za gospodarenje građevinskim otpadom. Zabranjeno je odlaganje građevinskog otpada na mjestu nastanka ili na lokacijama koje za to nisu predviđene. Pri zbrinjavanju otpada potrebno je odvojeno prikupiti i sastavnice takvog otpada kao što su željezo, drvo, staklo, cigla, beton i plastika, koje potom valja pojedinačno zbrinuti. Kameni otpad treba usmjeriti na prikupljanje u stalne kamenolome. Betonski lom i izdvojeni lom opeke i crijepa prigodom rušenja zgrada treba otpremiti na trajna odlagališta.

Kućni otpad

Kućni (komunalni) otpad recikliramo tako da ga najprije ODVOJIMO i RAZVRSTAMO prema vrsti jer se mnoge otpadne sirovine i materijali mogu ponovno iskoristiti pod uvjetom da su odvojeno sakupljeni. Oko dvije trećine kućnog otpada možemo odvojiti i ponovno iskoristiti te tako smanjiti količine otpada na odlagalištu, dobiti nove proizvode uz manje utroška vode, energije i materije, spriječiti emisije ugljičnog dioksida u atmosferu (globalno zagrijavanje). Sve što je pogodno za recikliranje (papir, plastika, metal, staklo...) prvo odvojeno sakupljamo te kasnije odlažemo u za to predviđena mjesta - kontejnere, kante, “zelene otoke” ili odnosimo u reciklažna dvorišta.

Medicinski otpad

Lijekovi kojima je istekao rok trajanja mogu postati nedjelotvorni te opasni po zdravlje te se moraju odlagati u posebne spremnike i zbrinjavati spaljivanjem u posebnim spalionicama kako njihov sadržaj ne bi dospio u okoliš. Stare lijekove ne smijemo bacati u komunalni otpad te WC školjku jer time možemo uzrokovati onečišćenje okoliša. Stare lijekove treba odnijeti u najbližu ambulantu, dom zdravlja ili ljekarnu i odložiti u za to specijalizirane spremnike. Ljekarne su dužne preuzimati stare lijekove i sličan farmaceutski otpad neovisno o porijeklu. U nekim ljekarnama stare lijekove preuzima osoblje, a udrugima stare lijekove možete odložiti u posebno označene spremnike.

Metal

Aluminijski otpad odlaže se u za to predviđene spremnike. Svaki pojedinac može skupiti veću količinu aluminijske ambalaže te je predati na ovlaštenim mjestima za određenu novčanu naknadu. Reciklirati se može i alufolija, aluminijski tanjuri i slično. Konzerve hrane prije odlaganja treba isprati, ukloniti naljepnice i poklopce. Prije nego što ih odložimo, čelične limenke trebamo oprati, a poklopac staviti u njih. Svaki pojedinac može skupiti veću količinu čelika te je predati na ovlaštenim mjestima za određenu novčanu naknadu. Za sve ostalo tu su reciklažna dvorišta.

Mobiteli

Otpadni mobiteli spadaju u opasan otpad stoga ih ne smijemo odlagati i miješati zajedno s kućnim (komunalnim) otpadom! Stare i nekorištene mobitele recikliramo na nekoliko načina. Donošenjem u poslovnice telekom operatera, prodavaonica ili servisa specijaliziranih za takve vrste elektroničkih uređaja, gdje će biti pravilno zbrinuti; sudjelovanjem u akcijama prikupljanja starih i odbačenih mobitela koje se periodično organiziraju; prodajom ovlaštenim otkupljivačima ili prodajom preko internetskih servisa poput fonebank.hr, flipflop.hr, donošenjem i odlaganjem u reciklažna dvorišta, možete i izravno kontaktirati ovlaštene sakupljače EE otpada. Poklanjanje je isto oblik recikliranja stoga prije negoli odlučite odbaciti svoj stari mobitel, razmislite kome ga možete pokloniti!

Opasni otpad

Opasni otpad je svaki otpad koji sadrži tvari koje imaju neko od sljedećih svojstava: eksplozivnost, reaktivnost, zapaljivost, nadražljivost, štetnost, toksičnost, infektivnost, kancerogenost, mutagenost, teratogenost, ekotoksičnost, svojstvo oksidiranja, svojstvo nagrizanja i svojstvo otpuštanja otrovnih plinova kemijskom reakcijom ili biološkom razgradnjom. Kada opasni predmeti i proizvodi iz svakodnevne upotrebe više nisu upotrebljivi ili nam više nisu potrebni, oni postaju opasan otpad iz kućanstva. Opasan otpad čini mali udio kućnog otpada, ali kada se pomiješa s ostalim otpadom, kontaminira i njega te tako nastaje velika količina opasnog otpada! NE bacajte opasne tvari u obično smeće ili kanalizaciju, ne miješajte različite opasne tvari i držite ih izvan dohvata djece. Nepoznate tvari tretirajte kao opasne i donesite ih na prikupljališta s izvornom ambalažom.

Papir

Papir se prikuplja tako da se odlaže u za to predviđene spremnike - kontejnere i/ili kartonske kutije. Pri odlaganju starog papira i kartona u za to predviđene spremnike jako je bitno da se u iste spremnike za papir ne ubacuju druge neodgovarajuće vrste otpada. Pojedina komunalna poduzeća omogućila su i recikliranje tetrapak ambalaže te je takvu ambalažu poželjno odložiti u isti spremnik kao i papir, ali poduvjetom da je na spremniku posebnom naljepnicom ili tekstualnom porukom naglašeno da je dopušten prihvat tetrapak ambalaže. Postoje papiri koji se ni u kojem slučaju ne smiju koristiti pri recikliranju zbog prevelikog ili preopasnog zagađenja čiji su isti nositelji. Papiri koji se ne smiju reciklirati jesu: kontaminirani papiri iz ambulanti, domova zdravlja i bolnica, higijenski papiri, papiri koji su bili u neposrednom kontaktu s kemikalijama ili hranom, neke vrste starog papira. Takvi papiri i materijali ne koriste se kao sekundarne sirovine za proizvodnju papira, već se smatraju otpadom i zbrinjavaju se najčešće spaljivanjem.

Plastika

Umjesto bacanja plastičnih proizvoda na deponije, pametnije je plastiku ponovno koristiti i reciklirati. Ekološko svjesni građani odvojeno skupljaju plastičnu (PET) ambalažu te je odlažu u za to predviđene kontejnere čiji se sadržaj prebacuje u reciklažne tvornice. Kupovinom proizvoda napravljenih od reciklirane plastike smanjujemo količinu otpada na deponijama i izravno pridonosimo smanjenju potrošnje fosilnih goriva (nafta, zemni plin) koji se koriste u proizvodnji plastike. Prije recikliranja plastične ambalaže poželjno je plastične boce i drugu ambalažu isprati i skinuti čep i druge poklopce plastičnih proizvoda (misli se na poklopce boca - čepove i poklopce tegli).

Staklo

Staklo se odvaja ovisno o boji na prozirno, zeleno i smeđe. Svi metalni poklopci i čepovi boca moraju se odstraniti, dok ambalažne naljepnice proizvoda načinjene od papira mogu ostati. Po mogućnosti staklenke i boce trebalo bi isprati i očistiti vodom kako ostaci ne bi stvarali neugodan miris. Kada smo odstranili metalne poklopce i čepove, staklene boce i staklenke odlažemo u posebne kontejnere namijenjene za staklo ili ih možemo osobno odnijeti u sabirne centre za staklo.

Izvor: Filip Janičić, www.recikliraj.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 05:55