O ŠTEDNJI VODE

Što troši više vode - kupanje ili tuširanje?

Postoji nekoliko faktora koji utječu na vaš odgovor. Možda ste osoba koja pusti vodu prije tuširanja, zatim se tušira pola sata i potroši više nego netko tko se otušira u pet minuta ili samo napunite kadu za kupanje. U nastavku vam donosimo tih nekoliko faktora kako biste znali izračunati na koji način trošite više vode.

Koliko litara vode stane u vašu kadu?

Stručnjaci kažu da na kupanje ode u prosjeku 135 litara vode. Prosjek je izračunat prema veličini prosječnih kada, stoga je ovaj broj može razlikovati.

Koliko dugo se tuširate?

Ako nemate pojam o vremenu dok ste pod tušem, možda možete izračunati prema duljini pjesme koju slušate (ili pjevate) u tom trenutku.

Pauzirate li puštanje vode dok sapunate kosu?

Na stvari kao što je sapunanje kose mogu nam sigurno otići dvije minute ili više, ovisno o duljini kose. Veliku razliku čini teče li voda tih nekoliko minuta ili ne.

Imate li noviju ili stariju glavu tuša?

Stručnjaci kažu kako kroz starije glave tuša (one bez raznih dodataka) u prosjeku može isteći čak do 19 litara vode u minuti, dok kroz novije ističe oko 8 litara. To možete provjeriti tako da u posudu u kojoj možete otprilike izmjeriti litre pustite vodu da teče punih 6 sekundi. Zatim litre koje ste dobili pomnožite s brojem deset.

Imate li dodatne izvore vode u tuš kabini?

Masažne tuš kabine imaju ugrađene dodatne tuševe. Budući da ih je više, moguće je da trošite i više vode.

Sada kada su svi faktori koji utječu na potrošnju vode na jednome mjestu, što mislite? Trošite li više vode tuširanjem ili kupanjem?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 01:01