Neizostavan detalj

Stolnjakom do izvrsno uređene blagovaonice!

Prilike poput ugodne večere u toplini doma, proslave rođendana ili jednostavno dobrodošlog posjeta prijatelja i rodbine nisu jedine situacije koje zaslužuju posebno uređen blagovaonski stol. Dijeljenje obroka za stolom dio je kvalitetno provedenog vremena s najmilijima pa bi nam svaki dan naš stol trebao biti lijep i uredan. Svakodnevnim stavljanjem stolnjaka na stol štitimo njegovu površinu od ogrebotina i većih mrlja, a uređenje cijelog prostora izgleda promišljenije.


No, daleko od toga da je stolnjak isključivo funkcionalan predmet. Štoviše, postavljanjem lijepog stolnjaka s lakoćom stvaramo i posebnu atmosferu, a njegovim usklađivanjem s posuđem koje koristimo iznimno vizualno privlačnu scenografiju koja nas poziva da sjednemo i uživamo uz hranjiv obrok. Odabir pravog stolnjaka, koji će dodatno ukrasiti naš dom, posebno je zabavan zadatak kojem možete doskočiti na nekoliko različitih načina.

Kupnja već gotovog stolnjaka

Stolnjaci dolaze u četiri različita oblika - kvadratnom, pravokutnom, okruglom i ovalnom. O obliku i veličini vašeg stola ovisi koji će stolnjak biti najbolji izbor za vašu blagovaonicu. Prilikom kupnje dobro je znati mjere svoga stola kako ne biste završili s premalim stolnjakom. Preveliku tkaninu uvijek možete dati prekrojiti, ali to većinom iziskuje dodatne troškove pa bolje ići u šoping spremni.

Kada birate stolnjak, pripazite da su njegove dimenzije čak do 50 cm veće od dimenzija površine stola. Ako želite posebno formalan i svečan izgled, neka vaš odabrani stolnjak dopire do poda, odnosno oko 2,5 cm iznad samog poda. Prilikom odabira boje i uzoraka imajte na umu da s bijelom i svijetlim tonovima ne možete pogriješiti jer je to klasičan izbor koji uvijek izgleda elegantno. No, također vrijedi istaknuti da pojedine zasićene boje, poput tonova čokolade, crvene, zelene ili žute, potiču apetit pa razmotrite i jednu od tih boja.

Snažni uzorci mogu odvlačiti pozornost od obroka koji se pred nama nalazi pa ako se pitate je li stolnjak koji razmatrate ipak "preglasan", najvjerojatnije ste u pravu. Što se materijala tiče, stolnjaci su danas većinom izrađeni od tkanina s mikrofibrom, poliestera ili pamuka koji se mogu prati u perilici i od kojih većinom čisti pamuk treba posebno glačati. Stolnjaci s primjesom plastike praktični su ako imate djece u kući jer se čiste jednostavnim potezima mokrom krpom.



Korištenje drugih kućanskih tkanina umjesto stolnjaka

Ako niste zadovoljni izborom stolnjaka u vašim najdražim dućanima, proširite svoju potragu i na druge tkanine u ponudi jer možda se baš među zavjesama skriva vaš savršeni stolnjak. S obzirom na tipična obilježja tkanine od kojih su izrađene možete biti sigurni da će zavjese jednako dobro padati i smještene na stolu kao što bi padale obješene iznad prozora. Zavjese najčešće dolaze u paru u paketu, što znači da ćete odmah imati dostupnu zamjenu u slučaju nenadanih mrlja. Posteljina za krevet također može poslužiti, samo što ćete nju ipak morati dodatno razrezati i obrubiti kako biste dobili pravu veličinu stolnjaka.





Šivanje novog stolnjaka


Na ovaj korak odlučite se bez ustručavanja ako vam ne odgovara ništa od ponuđenog. Ponekad je najbolji način da stvorite idealno uređenje svoga stola tako da sami potražite tkanine od kojih ćete izraditi svoj idealan stolnjak. Prilikom odabira razmislite o tome kakvo vam je posuđe, koje dekoracije najviše volite stavljati na stol, precizno izmjerite veličinu svojeg stola i bacite se na potragu. Idealne tkanine za stolnjak one su koje se mogu prati u perilici jer će mrlje od hrane i pića sigurno u jednom trenutku "ukrasiti" vaš stolnjak.

Kao što smo već spomenuli, pamučna tkanina lako se gužva pa ako nemate volje ni vremena glačati svoj stolnjak, potražite kombinaciju pamuka i poliestera koja će se manje gužvati. Kod odabira veličine kupljenog materijala obratite pozornost da ima dovoljno tkanine da prekrije cijelu površinu stola i da pada preko njegova ruba u dužini od 50 cm. Dobro izrađeni stolnjaci padaju u istoj dužini sa svih strana stola, i to taman do visine stolaca. Kod šivanja nemojte zaboraviti na svakoj strani stolnjaka dodati još 5 cm tkanine koja će vam poslužiti za porubljivanje.

Također je potrebno napomenuti da klasični jednobojni stolnjak uvijek možete dodatno sami ukrasiti kako biste zaista imali jedinstveni dizajn u svom prostoru. Sretno s potragom!





Izvor: Stylizimo, Craftsy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:16