POSTANITE OPUŠTENIJI

Stvari u domu koje vam stvaraju dodatan stres

Postoje stvari u našem domu koje nam stvaraju stres, a da toga nismo ni svjesni.

Imate li ponekad u domu onaj osjećaj da nije baš sve na svom mjestu i to vas pomalo stresira, a da možda toga niste ni svjesni. Zapravo, ne možete u potpunosti definirati i objasniti taj osjećaj, ali ipak je prisutan i ne dopušta vam da se u potpunosti opustite. Zaista je moguće da vas neki elementi u vašem domu čine pomalo nervoznima na nesvjesnoj razini.

Dizajnerica interijera Carolyin DiCarlo svoju je karijeru fokusirala upravo na proučavanje i uređenje životnih prostora koji na ljude djeluju u potpunosti opuštajuće. Zahvaljujući bogatom iskustvu uspjela je shvatiti koje su to stvari u domu krivci za činjenicu da se u njihovoj blizini osjećamo pomalo kao da smo pod stresom.

Jednom kada osvijestite koje su to stvari, jednostavnije ćete ih moći popraviti. Zato vam u nastavku donosimo moguće razloge iz vašeg doma koji prouzrokuju stres.

1. Duhovi prošlosti

Naravno, ne radi se o pravim duhovima nego o previše uspomena na neke prošle dane. Previše fotografija i uspomena u bilo kojim drugim oblicima vam nesvjesno fokus sa sadašnjosti prebacuje u prošlost. Vaš mozak postane opterećen s mnogo informacija i ne možete se opustiti.

Pokušajte maknuti dio stvari koje su vezane uz prošle događaje i pogledajte kako ćete se tada osjećati.

2. Kriva je boja zidova

Nevjerojatno je kako jednostavni elementi, kao što je boja zidova, utječu na atmosferu u domu. Previše jarkih boja vas ne može opustiti. Sljedeći put kada uđete u prostoriju, dizajnerica interijera Carolyin savjetuje da zastanete i osluškujete kako se u tom trenutku osjećate - opuštenije ili napetije.

3. Možda ignorirate teksture

Ako ste ljubitelj minimalističkog uređenja, vaš dom možda izgleda previše "sterilno" i u njemu nema onog osjećaja topline. To može biti razlog zašto se u svom interijeru ne osjećate dobro. Kako biste postigli ugodnu atmosferu u domu, a svejedno se zadržali na minimalističkom stilu, ne trebate koristiti boje i oblike. Dovoljno je unijeti drugačije teksture. Deke i jastuci mogu biti odlična polazna točka.

4. Držite mobitel u blizini kreveta

Ovo je stara priča koju nije na odmet ponoviti. Električni uređaji u sobi povećavaju razinu anksioznosti. Također, ako je mobitel prvo što uzimate u ruke svako jutro, provjeravate društvene mreže, vijesti, e-mail, svom mozgu ne date da se prilagodi novom danu, već ga opterećujete s previše informacija. Jedna lijepa budilica na noćnom ormariću jedno je što trebate za buđenje.

5. Prepreke u domu

Na prvu zvuči besmisleno, ali ako postoji prepreka u obliku namještaja dok ulazite u neku prostoriju, nesvjesno će izazvati neugodan osjećaj u vama. Isti efekt ostavljaju predugački i monotoni hodnici.

6. Buka izvana

Ovo je vjerojatno smetnja koje ste nekada svjesni, a nekada niste. U svakom slučaju, teško je potpuno se opustiti čak i ako ste se naviknuli na buku koja konstantno dolazi izvana. Stoga savjetujemo da vidite što možete napraviti po pitanju zvučne izolacije.

Vaš dom trebao bi biti ugodna oaza u kojoj ćete se uvijek moći opustiti i kvalitetno odmoriti. Zato je važno osvijestiti što je to što vas čini nemirnima i riješiti probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:01