StoryEditor
MALI PROSTOR

Sve prednosti malih kuhinja: Kako pametno iskoristiti svaki centimetar prostora

Ako živite u stanu, vjerojatno ste suočeni s malim prostorom koji morate urediti kako znate i umijete
 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Svi sanjamo o velikoj kuhinji: onoj koja ima dovoljno radnih površina za pripremu hrane, dovoljno polica za sve naše prekrasne staklenke sa začinima, u kojoj možemo pripremati slastice s obitelji tako da normalno imamo prostora... No, sve manje ljudi može si priuštiti luksuz velike kuhinje: oni koji žive u stanovima, uglavnom su suočeni s malim prostorima koje moraju urediti kako znaju i umiju. No, tu su se dogodile velike promjene: dok su ljudi prije zdravo za gotovo uzimali male kuhinje i opremali ih kuhinjama koje nisu koristile svaki centimetar prostora, danas više nije tako. Osim što imamo veći izbor opreme na tržištu koja je prilagođena malim prostorima, svi mi kao da više cijenimo lijepo i dajemo sve od sebe da nam kuhinje dobro izgledaju.

O tome što učiniti kada želimo urediti kuhinju koja je zaista mala razgovarali smo s dizajnericama interijera Mirjanom Mikulec i Magdalenom Cvijanović iz studija Plus. Mikulec kaže kako se slaže da je estetska dimenzija bitna, no napominje kako se ne smije zaboraviti da ova prostorija traži maksimalnu funkcionalnost. Kako je postići? Smještanjem osnovnih elemenata - štednjaka, sudopera i hladnjaka - koje mora imati svaka kuhinja bez obzira na površinu, potrebe i životne navike vlasnika, kao i broj osoba u kućanstvu. Osim toga, osnovnim elementima smatraju se i radna ploha te prostor za skladištenje, a ako kuhinjski interijer ima i ulogu blagovanja, onda su tu nezaobilazni stol i stolice, s tim da ulogu stola mogu preuzeti šank ili kuhinjski otok.

image
SKLEPSPOZYWCZY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Male kuhinje uvijek su veliki izazov za opremanje i uređenje vlasnicima, ali i dizajnerima, a najveći problem predstavlja upravo kako sve potrebne elemente ugurati u postojeću skromnu kvadraturu. Raspored osnovnih elemenata u kuhinji može ograničavati i zadanost prostora, poput položaja prozora, vrata ili radijatora. Oni uvelike diktiraju dimenzije. Dobro je da osnovni elementi budu jednostavnih, ravnih linija, bez posebnih dodataka. U nedostatku radne plohe uvijek će dobro doći izvlačna ploha skrivena u donjem kuhinjskom elementu. Ona može poslužiti i kao stol za objed - ističe Mikulec i dodaje kako se i u maloj kuhinji često koriste stolice bez naslona ili one na sklapanje koje se mogu skloniti uza zid kada ne trebaju ili ih se može koristiti za druge prostorije u domu.

image
VICNT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Stol također može biti sklopiv i pričvršćen jednom stranom za zid te se prema potrebi sklopiti uza zid. Ako je prostor iznimno skučen, uvijek postoji varijanta da osnovni elementi budu manjih dimenzija - štednjak s dva kuhala umjesto s četiri, mikrovalna pećnica ili mini pećnica umjesto klasične te sudoperi koji će imati samo jedno korito, bez ravne plohe, odnosno ocjeđivača. Kako je perilica posuđa postala neizostavni element u modernim kuhinjama, vrijedi razmisliti i o modelu manjih dimenzija.

image
VAN BERGE, ALEXANDER/LIVING4MEDIA

Umjesto klasične, viseće nape, Mikulec smatra kako je dobra ideja izvlačna napa skrivena na dnu gornjeg ormarića. U vrlo malim kuhinjama hladnjak se, radi uštede prostora, može izmjestiti u smočnicu ili hodnik. To je manje praktično rješenje, dodaje, jer je bitno da su osnovni elementi povezani i da je ono nužno nadohvat ruke, čime se i optimizira kretanje po kuhinji, no ponekad je potrebno napraviti i takav kompromis. U malim kuhinjama svakako je bolje rješenje ugradbeni hladnjak.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA

- Mali pomagači poput stalka za začine ili noževe u kuhinji nemaju samo praktičnu nego i estetsku dimenziju i unose toplinu, šarm i atmosferu doma. No, istodobno ti mali pomagači su dodatni prostor za pohranu alata, posuđa i ostalih kuhinjskih sitnica. Međutim, u malim kuhinjama oni trebaju biti svedeni na minimum ili barem jednostavnog, neupadljivog dizajna jer puno detalja, uzoraka i boja stvara nered. Urednost je u malim prostorima važnija nego u velikima - ističe Mikulec. Dodaje kako bi trebalo dozirati pomagače i nastojati da za njih pronađemo mjesto unutar samih elemenata - ugradnjom dodatnih polica u ormarićima, iskorištavanjem vrata ormarića za vješanje mini polica za začine, sredstva za čišćenje, plastične posude, poklopce, pomoćni pribor za jelo, vrećice...

image
LENE-K/LIVING4MEDIA

No, ne želi svaki vlasnik kuhinje jednako uređenje. Cvijanović smatra kako svatko od nas treba odrediti prioritete: netko tko ne kuha puno vjerojatno će se odreći pećnice i nape te tako dobiti više prostora za pohranjivanje stvari. Nekom drugom će biti važno imati perilicu posuđa, iako time gubi prostor za pohranu.

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA

- Dobro je što danas postoji jako puno mehanizama unutar elementa koji pomažu iskoristiti čak i najmanje i najteže dostupne prostore - ističe Cvijanović i dodaje kako je u maloj kuhinji bitan baš svaki centimetar, pa je uvijek bolje uložiti malo više u mehanizme koji uvelike olakšavaju svakodnevni život.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Osim toga, postoje i estetski trikovi koje treba uzeti u obzir. Treba odabrati namještaj svijetlih boja i jednostavnog dizajna, kupiti ormariće s uskim frontama koji po mogućnosti idu do stropa. Dobar vizualni trik su i gornje fronte s ogledalima jer reflektiraju svjetlo i prenose ga u tamne dijelove prostorije te općenito povećavaju prostor. Umjesto ručkica, Mikulec za fronte preporučuje otvaranje ormarića i ladica potiskom ili urezivanjem udubine s unutarnje strane fronti te umjesto donjih ormarića duboke ladice u koje se može smjestiti znatno više posuđa i pribora za jelo. Uski izvlačni elementi u koji su ugrađene metalne rešetkaste police bolje su rješenje od klasičnih ormarića jer u njih stane više posuđa i namirnica, a usto je sve preglednije pa time i funkcionalnije. Umjesto klasičnog stola, često svojim klijentima preporučuje uski šank jer ne zauzima puno mjesta, a može imati i više funkcija, poput pripreme hrane, radne plohe i mjesta za odlaganje aparata, dok se donji dio može iskoristiti za ormariće.

image
VIEW PICTURES/LIVING4MEDIA

- Sve ove ideje najlakše je postići namještajem po mjeri, tako ćete najbolje iskoristiti svaki centimetar te prostor prilagoditi svojim potrebama. A onima kojima prostor za pohranu nije prioritet jer manje kuhaju ili, pak, uređuju prostor za najam ili odmor, uvijek rado predložim kuhinju bez gornjih elemenata, eventualno s jednom otvorenom policom jer prostor izgleda prozračnije i prostornije. A i u trendu je - smatra Mikulec.

Često je velika prepreka kod preuređenja - budžet. Nije samo mali prostor, nego i naše financijske mogućnosti. No, i tome se može doskočiti. Cvijanović ističe kako je uvijek bitno unaprijed postaviti budžet i na taj način izbjeći neugodna iznenađenja.

image
POLIGONCHIK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Također je vrlo bitno postaviti prioritete i odlučiti što stvarno morate imati, a čega ste se spremni odreći ako vam budžet ili prostor to ne dopuštaju. Iako je u maloj kuhinji preporuka koristiti svijetle boje, ako se sve dobro isplanira možete bez problema imati i tamne fronte ili barem neku kombinaciju. Naravno, u tom slučaju dobro je dodati i rasvjetu ili staklene i otvorene elemente - ističe Cvijanović.

image
PAGLIAI, FRANCESCA/LIVING4MEDIA

KAKO POVEĆATI KUHINJU?

Postoje načini na koje se može postići dojam da je kuhinja veća nego što zaista jest - i to bojom. U malim kuhinjama dominiraju svijetle nijanse s eventualnim akcentima u pastelnim, jarkim ili tamnim bojama, i za to postoji dobar razlog. Svijetle boje, prije svega bijela i bež, preporučuju se za male kuhinjske interijere.

image
MONDADORI PORTFOLIO/LIVING4MEDIA

- Kombinacija više boja i uzoraka, kao i otvorene police te mnogo detalja mogu rezultirati time da se vizualno smanji prostor. Zatvorene kuhinjske fronte jednostavnih, izduženih i ravnih linija s malim ručkama (ili još bolje bez njih) te u svijetlim nijansama idealne su za manje kuhinje. Tako se stvara dojam prostornosti. Pojačat će ga i jednostavnim dizajnom aparata poput hladnjaka i štednjaka te jednobojnim zidovima i(li) podovima. Keramičke pločice velikih dimenzija, osim što su u trendu, pomažu stvaranju iluzije većeg prostora, naročito one na kojima su fuge slabo ili nimalo vidljive - smatra dizajnerica Mirjana Mikulec, a dizajnerica Magdalena Cvijanović će slaže s njom. Dodaje i kako ima još nekoliko stvari koje se mogu napraviti.

- Također se može staviti i zidna obloga od ogledala te se na taj način dobije dojam većeg prostora. Rasvjeta je također vrlo bitna. Ako se pravilno isplanira i postavi, može stvoriti dojam puno veće i ekskluzivnije kuhinje - smatra Cvijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2020 13:22