Koliko često perete krpe?

SVI SE SLAŽU U JEDNOM Evo koliko često trebate prati ručnike za suđe, prema poznatim mikrobiolozima

 

Koliko često perete kuhinjske ručnike? Jeste li znali da su vlažni kuhinjski ručnici "gnojna" močvara i predstavljaju veliku opasnost za sigurnost hrane, ako ih ostavite da kontaminiraju ostale dijelove vaše kuhinje.

No, evo što kažu poznati mikrobiolozi!

"Moje je mišljenje da ih treba oprati svaka 3 do 5 dana, ali češće ako ste kuhali meso, ili ako je jako vlažan, jer mikrobi bolje rastu u vlažnom okruženju, ili ako u domu imate djecu ili starije osobe sklonije bolestima." - smatra dr. Elizabeth Hutchison, izvanredna profesorica biologije, SUNY Geneseo.

"Mislim da to prvenstveno ovisi o namjeni ručnika. Na to gledam kao na kontinuirani rizik: Ako ga samo koristite za sušenje očišćenog posuđa, on je manje rizičan ručnik i ne treba ga prati toliko često kao onaj koji je korišten za brisanje pulta nakon pripreme hrane. No, najrizičniji ručnik je onaj koji se koristi nakon pripremanja hrane koja uključuje sirovo meso ili brašno, koji bi nakon obavljenog zadatka trebao ići ravno u pranje”- smatra dr. Ben Chapman, stručnjak za znanost o hrani.

„Ako su u bilo kakvom kontaktu sa sirovim mesnim sokom, treba ih odmah oprati. U suprotnom ih perite svaka 3 do 5 dana. Osim ako izgledaju zamazano ili imaju miris, onda ih operite prije. "- Dr. Don Schaffner, stručnjak za znanost o hrani na Sveučilištu Rutgers.

Dakle, ručnike za suđe biste trebali osvježavati svaka tri do pet dana. Osim ako ste prethodno pripremili ili kuhali meso, u tom slučaju, trebate ih oprati ODMAH. Razmišljajte o ručniku za posuđe kao "kontinuiranom riziku" i, kad ste u nedoumici, samo ih perite.

Izvor: Kitchn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:33