KORISNO JE ZNATI

Tri stvari koje vam nitko ne kaže o cigli u domu

 

Izloženi zidovi od opeke u interijeru s dobrim su razlogom toliko omiljeni u domovima. Toplina, tekstura, rustikalnost, industrijski štih... Zidovi od opeke unose u prostor brojne atraktivne karakteristike i gdje god se nalaze privlače pozornost. Želite li i vi u svoj dom uključiti detalje od opeke postoji nekoliko stvari koje morate imati na umu.



Zaštita zida

Iako izgledaju izdržljivo, zidovi od opeke mogu biti porozni pa se tako javlja mogućnost nakupljanja pretjerane vlage i postepenog trošenja zida. Cigle se također znaju mrviti što rezultira neredom, a ako se zaprljaju ta se nečistoća zna teško čistiti. Sve to vodi do zaključka da se zidove od opeke treba adekvatno zaštititi što se može postići zaštitnim slojem ili impregnacijskim premazom koji će spriječiti upijanje vlage iz zraka. U područjima kuhinje gdje su česte mrlje od ulja i hrane preporučuje se taj dio zida koji se nalazi uz zonu kuhanja dodatno zaštititi prozirnim staklom kako opeka ne bi upila masnoću i potamnila.



Čišćenje zida

Čišćenje zida od opeke još je jedan problematičan aspekt ovog elementa uređenja jer bogata tekstura zida uključuje brojne neravnine i rupice u kojima se nakupljaju prašina i prljavština. Ako ne želite da vaš zid od opeke izgleda prljavo trebali biste ga pažljivo i redovito čistiti. Poslužite se krpom od mikrofibre kako biste uklonili većinu prašine. Gotovo svi moderni usisavači danas dolaze s nastavkom za usisavanje uskih prostora koji možete iskoristiti upravo za temeljito čišćenje kutaka vašeg zida, sitnih pukotina i rupica za kako biste dobili lijep i čist zid.


Nadogradnje zida

Poželite li u jednom trenutku dodatno ukrasiti svoj zid i objesiti na njega police, slike i slične ukrase možda bi bilo dobro da pozovete majstora da vam to napravi budući da je na grubu teksturu zida teško nešto objesiti. U slučaju da se želite sami s time uhvatiti u koštac imajte na umu da će se opeka mrviti te da će vam trebati svrdla za beton na električnoj bušilici, podešenoj na manju brzinu kako bi bušenje bilo preciznije. Također se preporučuje da dobro isplanirate raspored ukrasa i slika te obilježite ključna mjesta za bušenje kako biste izbjegli suvišne rupe. Dobra je ideja postaviti plitku policu na koju možete slagati umjetnine i mijenjati ih ovisno o izgledu koji želite, umjesto da svaki put bušite nove rupe i narušavate izgled svoga zida.


Izvor: My Karma Stream

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 05:04