NAJČEŠĆE POGREŠKE PRILIKOM UREĐENJA

Tri stvari kupujete premale ... i jednu koja je prevelika

Ako nemate iskustva u uređenju interijera i niste dizajner ili arhitekt s uvježbanim okom za detalje, vrlo je vjerojatno da ćete pogriješiti prilikom odabira tepiha, slike, rasvjete i sofe. No, ne brinite, niste jedini. Riječ je o proizvodima za uređenje doma koji na ljestvici pogrešaka stoje vrlo visoko i gdje većina ljudi griješi. Prilikom kupnje, često se vodimo kriterijima kao što su cijena, dizajn i kvaliteta, a potpuno zanemarujemo veličinu samog proizvoda te kako će izgledati u odnosu na ostale elemente uređenja, što bi uvijek trebao biti prioritet. Za usporedbu, jeste li ikada kupili jaknu koja vam je za broj manja? Vjerojatno niste, iako vam se super svidjela. Kraći rukavi i uža ramena dovoljan su argument da odustanete od kupnje jer ne želite izgledati kao siroče, unatoč činjenici da je riječ o novoj jakni. E pa, jednaka je stvar kada kupujete tepih, sliku ili rasvjetu za dom. Naime, to su tri stvari koje najčešće kupujemo manje nego što bi trebale biti.

Tepih

Veći tepisi su skupi i često se odlučujemo za broj ili dva manji kako bismo uštedjeli nešto novca. Ali znajte da vašoj sobi niste učinili nikakvu uslugu. Ušteda od 500 kuna za broj više, mala je cijena da ne mrzite svoj dom. Većina dnevnih soba treba tepih veličine 3 x 4 metra za maksimalni sklad.

Slika

Nema ništa loše u praznim zidovima, ali ako želite da vam dom izgleda uređeno, slike su uvijek dobro došle. Opće je pravilo da slika zauzima pola ili 3/4 zida. Dakle, ako imate 3 metra praznog zida, slika veličine 1x1,5 m savršeno će se uklopiti u prazan prostor na zidu.

Rasvjeta

Većina nas kupuje svjetiljke koje su premale za prostor u kojem živimo. Stolne svjetiljke trebaju biti dovoljno visoke da je dno širima u razini očiju dok sjedite. I luster iznad stola u blagovaonici bi trebao biti dovoljno velik kako bi kvalitetno osvijetlio površinu ispod, što znači, 30 centimetara manji od promjera ili širine stola.

Ako se ne želite osjećati skučeno u dnevnom boravku, ovo je jedino područje u domu gdje veće nije bolje.

Sofa

Morate osigurati dovoljno prostora oko namještaja u dnevnoj sobi radi lakšeg kreiranja i protoka. Mala soba zahtijeva malu sofu, bez obzira koliko žudite za masivnim trosjedom. Kupnja prevelike sofe također vas prisiljava da ju smjestite uz zid, što znači da mobilni namještaj kao i namještaj za zid možete zaboraviti, što nikako nije dobro za male dnevne sobe.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:20