10 KUĆANSKIH "ZAPOVIJEDI"

OČISTITE DOM DOK SI REKO KEKS: Ove bi trikove svako domaćinstvo koje drži do sebe trebalo znati

 Pixabay
Mrzite kućanske poslove ili biste jednostavno voljeli da na njih trošite manje vremena nego dosad? Ako je vaš odgovor 'da', onda je ovaj tekst namijenjen upravo vama

Održavanje doma čistim i mirisnim nije uvijek jednostavan zadatak, pogotovo ako za isto imamo manjak vremena ili volje. Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili 10 nevjerojatnih trikova za čišćenje koji će vas naprosto oduševiti. I ne samo to, bit će vam žao što za njih niste čuli i ranije.

1. Kamenac sa slavine ili tuša najlakše ćete očistiti pomoću jabučnog octa. Sve što trebate jest napuniti jednu plastičnu vrećicu octom i zatim glavu tuša ili slavine 'uronite' u vrećicu. Zatim ju zavežite gumicom na samom vrhu i ostavite da odstoji minimalno pola sata. Nakon uklanjanja vrećice slavinu ili miješalicu tuša samo lagano isperite.

2. Mrlje na kauču skinite pjenom za brijanje. Nema potrebe za kupnjom skupih sredstava za čišćenje, sve što trebate za uklanjanje mrlja na kauču jest ono što sigurno već imate kod kuće - pjena za brijanje. Naime, jednostavno ju utrljajte u mrlju, ostavite da odstoji 20-ak minuta ili preko noći, a zatim obrišite vlažnom krpom.

3. Obrišite podne daske suhom plahtom koju više ne koristite. Čišćenje podne daske može biti zahtjevno, naročito ako sve to morate raditi ručno. Međutim, postoji rješenje u ovom pametnom triku. Na svoj čistač podova jednostavno pričvrstite plahtu i umjesto klasične krpe od mikrovlakana pokupit će svu neželjenu prašinu.

4. Filtere usisivača možete oprati u perilici posuđa. Ovo je idealan trik za brzo i jednostavno čišćenje filtera usisivača, samo ih nipošto nemojte prati dok je u njima suđe (logično!).

5. Očistite kadu ili kabinu za tuširanje pomoću grejpa i soli. Sljedeći put kad budete u supermarketu, obavezno 'ubacite' i grejp u svoju košaricu, ali ne za jelo, nego za čišćenje. Naime, ovaj agrum savršeno je rješenje za prljavu kadu ili tuš kabinu. Samo izrežite voće i posipajte ga solju. Sol stvara abrazivnu teksturu, dok će limunska kiselina u grejpu pomoći razgraditi mrlje.

6. Dezinficirajte svoje spužve u mikrovalnoj pećnici. Kuhinjsku spužvu koristite za čišćenje posuđa, posuđa, pa čak i ploča za kuhanje. Ironično, ali upravo je ona 'sredstvo' koje bi moglo širiti milijune bakterija u vašem domu. Rješenje postoji, a ono se krije u mikrovalnoj pećnici. Spužvu ili više njih stavite u mikrovalnu pećnicu 90 sekundi na maksimalnoj temperaturi i smanjit ćete količinu bakterijske kontaminacije na njoj do 99 posto. Pripazite samo da na spužvi nema metalnih dijelova jer bi to moglo pokvariti vašu mikrovalnu.

7. Kamenac u kuhalu za vodu jednostavno ćete ukloniti pomoću vode i octa. Mješavinu trebate uliti u posudu kuhala, gotovo do oznake maksimuma. Zatim uključite kuhalo da prokuha i nakon toga je samo izlijte te sve zajedno dobro isperite običnom vodom. Nakupljeni kamenac trebao bi nestati.

8. Vratite sjaj metalu koristeći trik sa sodom bikarbonom. Sve što trebate napravti jest zajedno izmiješati vodu i sodu bikarbonu (a umjesto sode bikarbone može vam poslužiti i prašak za pecivo), a zatim dobivenom smjenom lagano i temeljito prebrisati sve površine od nehrđajućeg čelika.

9. Iskoristite ljepljivi valjak za skidanje prašine na zavjesama. Zavjese su također mjesto u domu na kojem se vrlo često nakuplja prašina, a mi jednostavno nesvjesno zaboravljamo na čišćenje iste. Osim za mnoge druge pozitivne stvari, ljepljivi valjak za skidanje mucica s odjeće može vam pomoći i kad je riječ o uklanjanju prašine na zavjesama. Brzo i jednostavno, zar ne?

10. Žarulje možete očistiti najobičnijim kistom. Štedne žarulje odlična su stvar u domu jer traju dovoljno dugo, mnogo duže od onih običnih, ali se zato stignu i zaprljati. Prvo ih obrišite suhom krpom od mikrovlaka, a zatim, kako biste zahvatili sve dijelove, čistim kistom koji ste prije toga dobro oprali od nečistoća.

Foto: Pixabay, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:02