SAZNAJTE KAKO SAČUVATI BOJU

Trikovi za pranje pomoću kojih će vaše crne hlače još dugo ostati crne!

Vaše su crne hlače s vremenom u pranju izgubile boju? Doznajte što trebate učiniti kako se to ne bi desilo i vaš omiljen odjevni predmet još dugo ostao crn!

Crne su hlače neizostavni dio garderobe, bez obzira na to radi li se o ženskoj ili muškoj odjeći. Ipak, često s vremenom izblijede, a glavni je krivac za to, ni manje ni više, nego pogrešno pranje. Pogledajte kako prati crne hlače, a da one ne izgube boju i izgledaju kao nove i nakon nekoliko mjeseci nošenja.

1. Perite ih zasebno

Ovog se pravila obavezno morate pridržavati, naročito ako ste ih tek kupili i još ih niste imali priliku oprati. Naime, na hlačama, kao što je uostalom slučaj i kod svake druge odjeće, ostaje višak tvorničke boje koja se 'oslobađa' prilikom pranja u perilici. To bi moglo upropastiti odjeću koju perete s hlačama, ali i njih same pa pokušajte izbjegavati pranje s ostalom, već otprije nošenom odjećom.

2. Koristite deterdžent za pranje crne odjeće

Veliku ulogu u zadržavanju boje ima i deterdžent koji koristite tijekom pranja. Crnu odjeću nije dobro prati agresivnim deterdžentima za pranje rublja, bez obzira na to je li riječ o kvalitetnim materijalima ili onim manje kvalitetnim. Zato obavezno koristite deterdžente za pranje crne odjeće i one sa što manje aditiva te štetnih kemikalija.

3. Perite ih samo kad je to stvarno potrebno

Svi mi mislimo kako je hlače potrebno prati što češće, to nije uvijek točno. Bilo bi najbolje da ih perete samo onda kad je to stvarno potrebno. Naime, svako pranje pomalo ispere boju sa crnih hlača, a to je ono što nastojite izbjeći.

4. Rješenje je u octu!

Jeste li znali da postoji prirodno rješenje? Ocat! Ispiranje boje s crnih hlača najbolje možete izbjeći upravo korištenjem octa koji sigurno imate kod kuće. Kako? Napunite jednu posudu s dvije trećine vode i jednom trećinom octa (bilo alkoholnoga, bilo jabučnoga). Odjeću zatim dobro natopite dobivenom tekućinom te je ostavite da odstoji do jutra.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 18:08