Tržište nekretnina: Rekordi u 2015. godini

Stan površine 39 kvadrata prodan za 734,50 eura po kvadratu!

Što je lani bilo najpovoljnije, što najskuplje, a što se nije uspjelo prodati? : Za stan u Zagrebu tražilo se 7345 eura po kvadratu. Riječ je o stanu u zagrebačkom kompleksu Cvjetni, a u stopu ga prati moderna vila u centru Splita, koja se prodavala za 7333 eura po kvadratu. Obje nekretnine nisu prodane

Lani je na tržištu nekretnina ostvareno oko 30.000 transakcija poslovnih i stambenih nekretnina. Iako je ta brojka na razini prethodne dvije, tri godine, stručnjaci su uvjereni kako će od ove godine promet nekretninama napokon krenuti uzlaznom putanjom. Prvi glavni razlog za to svakako je višegodišnji pad cijena nekretnina, koje su se sada spustile na realne tržišne uvjete i ne očekuje se njihov daljnji drastičan pad. Što se prodavalo u 2015. i po kojim cijenama, odnosno koja je nekretnina bila najpovoljnija, a koja najskuplja, doznali smo u suradnji s Burzom nekretnina i agencijom za nekretnine Kaste, koja svojom ponudom pokriva cijelu Hrvatsku.

Popularan Medveščak

Prema dostavljenim podacima, lanjski najpovoljniji prodani stan nalazi se na zagrebačkom Črnomercu, a riječ je o jednosobnom stanu površine 39 kvadrata u prizemlju obiteljske kuće s ukupno pet stanova. Stan je 2011. u potpunosti renoviran, sastoji se od hodnika, kuhinje s blagovaonicom, prostrane sobe i kupaonice, a novi je vlasnik uz njega dobio i šupu te dio dvorišta. Cijena? Ukupno 29.000 eura, odnosno 734,50 eura po kvadratu.

Najjeftiniji stan prodan je na Črnomercu za 734 eura/m², površine je 39 m², a nalazi se u prizemlju

Za najpovoljniju kuću u 2015. vlasnik je izdvojio 1100 eura po kvadratu, odnosno ukupno 220.000 eura, što na prvi pogled i ne djeluje kao “best buy”. U opisu stoji da se kuća površine 200 kvadrata nalazi u mirnom okruženju park šume Kraljevec na Medveščaku u Zagrebu, samo 300 metara od poznatog šetališta i sanjkališta Cmrok. Govorimo li o najpovoljnijem zemljištu, ne odlazimo dalje od zagrebačkog Medveščaka. Naime, djelomično građevinsko zemljište površine 600 kvadrata, koje se također nalazi kod park šume Kraljevec u Zagrebu, prodano je za 6000 eura. U oglasu najpovoljnije kuće i zemljišta navode se praktički isti opisi lokacije, pa se može pretpostaviti da je riječ o istom prodavatelju ili, pak, istom kupcu.

Dizalom do stana

S druge strane, na Medveščaku se nalazi i najskuplja prodana nekretnina, za koju je novi vlasnik izdvojio 1,100.000 eura, odnosno nešto više od 2981 eura po kvadratu. Kuću je projektirao poznati studio 3LHD, a riječ je o projektu naziva J2, realiziranom još prije osam, devet godina, koji je zbog vrlo visoke postignute kvalitete stanovanja na vrlo zahtjevnom terenu punio medijske stupce. Inače, kuća je zanimljiva po tlocrtu “L” oblika, a sastoji se od betonskog podruma s bazenom, središnjeg ostakljenog dnevnog boravka i spavaće zone s ventiliranim pročeljem od jelovih dasaka. Međutim, zanimalo nas je i koje su se nekretnine isticale po visokim cijenama, ali nisu pronašle svoje kupce.

U prvom redu ističemo luksuzni dvoetažni stan površine 157,36 kvadrata u kompleksu Cvjetni u centru Zagreba, za koji se tražilo 1,155.809,20 eura ili 7345 eura po kvadratu, što je, usporedbe radi, više od najskuplje prodane kuće. U opisu se navodi da se do pete stambene etaže, gdje se nalazi stan, može doći i dizalom, a protuprovalna vrata može otvoriti jedino vlasnik stana pomoću kodne kartice ili otiskom prsta. Stan se sastoji od velikog boravka spojenog s kuhinjom i blagovaonicom, dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i odvojenog gostinjskog WC-a te dva balkona, a u cijenu nije uključena garaža s tri garažna mjesta (za što bi trebalo izdvojiti dodatnih 215.023,05 eura).

Nema investitora

Najskuplja kuća koju lani nitko nije kupio, prema podacima Burze nekretnina, zapravo je moderna vila u centru Splita, izgrađena po idejnom rješenju renomiranog arhitekta (ali se u oglasu ne navodi njegovo ime). Vila površine 300 kvadrata smještena je na najatraktivnijoj lokaciji, podno Marjana, a poviše rive, izolirana je od buke prometnica, a sa svih etaža pruža se pogled na stari dio grada, gradsku luku i otoke. Cijena? Čak 2,200.000 eura, odnosno 7333,33 eura po kvadratu.

Lani je najskuplja prodana nekretnina bila kuća J2 u Zagrebu, koju je projektirao studio 3LHD

Nitko nije bio zainteresiran ni za kupnju građevinskog zemljišta površine 265 kvadrata za izgradnju stambeno poslovne zgrade na Novoj Vesi u neposrednoj blizini Gupčeve zvijezde u Zagrebu, koje se prodavalo za 700.000 eura, odnosno 2641,51 euro po kvadratu. To je bio najskuplji oglas za kupnju zemljišta, a u njemu se navodilo da postoji idejni projekt za lokaciju. Riječ je o zgradi s podrumskom etažom, poslovnim prostorima-lokalima i parkingom u prizemlju, zatim uredskim i stambenim prostorima na prvom katu te stambenim prostorima na drugoj i trećoj etaži te potkrovlju.

Trnsko ili Gajnice?

Što se tiče najpovoljnijih nekretnina za koje lani nije bilo interesa, riječ je o dvosobnom stanu površine 49 kvadrata na drugom katu zgrade u zagrebačkom naselju Trnsko, koji se prodavao za 41.650 eura (850 eura po kvadratu), zatim dvojnoj kući s dva stana, garažom i radionicom koje se mogu prenamijeniti u stambeni prostor, ukupne površine 180 kvadrata, u zagrebačkim Gajnicama, za koju je prodavatelj tražio 99.900 eura (555 eura po kvadratu), te građevinsko zemljište sa svim priključcima površine 796 kvadrata na kojem se može graditi objekt do 400 BRP-a na zagrebačkom Črnomercu (Vrhovec), a koje se prodavalo po cijeni od 99.000 eura (124,37 eura po kvadratu). U nastvaku pogledajte nekretnine koje su oborile rekorde u 2015. godini.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:48