Tržište nekretnina: sve veći interes za kuće

Kuća traži slugu, a stan gospodara

Živjeti u kući ili stanu, česta je dvojba potencijalnih kupaca u potrazi za svojim idealnim domom. Neki preferiraju život u urbanoj sredini, gdje ne moraju sami popravljati krov ili kositi travu, dok se neki žale na glasne susjede o kojima ovise u slučaju popravka bilo kakvog kvara. Neki, pak, vole mirnije, ležernije okruženje s dvorištem i vrtom, a neki se opet žale na previsoke troškove režija, kvadraturu kada čiste ili udaljenost sadržaja. Odluka je, naravno, individualna, a prije nje treba odmjeriti sve prednosti i mane.

Dinamika nakon zatišja

Ipak, ako ste od onih koji preferiraju život u kući, pravo je vrijeme da počnete razmišljati o investiranju u svoju budućnost. Prije svega, valja napomenuti da kuća ne mora nužno asocirati na selo jer ne mora biti udaljena od urbane sredine. A ne mora biti ni ekstremno skupa da bi bila udobna i funkcionalna. No, toga ste, pretpostavljamo, već svjesni. Ono čega možda niste svjesni jest što očekivati na tržištu nekretnina, a o tome smo razgovarali s Borom Vujovićem iz agencije za nekretnine Opereta, fokusirajući se na Zagreb i okolicu.

– Nakon nekoliko godina potpunog zatišja i apstinencije, prošla je godina donijela dinamiku na zagrebačko tržište kuća, pa bilježimo sve veći interes kupaca za kuće u gradu i okolici – kaže Vujović i dodaje da se traže kuće u gradu na određenim lokacijama, ali ih je malo koje zadovoljavaju potrebe današnjih kupaca i njihove financijske limite. Više se traže kuće u gradu, što je i logičnije, a primjećuje se da su kupci postali svjesni prostornih mogućnosti u gradu pa imaju manja očekivanja vezana za okućnicu kada su u pitanju gradske kuće, za razliku od onih u okolici Zagreba.

Povoljno u okolici grada

– Kupci su uglavnom obiteljski ljudi koji žele intimu, kontakt s prirodom, dobru prometnu povezanost, vrt za dječju igru… Najtraženije su kuće u zoni tramvajskih linija, kakvih je malo. Na cijeni su Šalata, Tuškanac, Pantovčak, Srebrnjak, Trešnjevka, Maksimir, Cvjetno naselje…Ima jako malo novogradnji koje su koncipirane kao kuće, a ne stanovi, iako postoji zanimanje za nove kuće, što najbolje potvrđuje interes kupaca za jednu novu kuću u Dugavama – kaže Vujović i dodaje da se uglavnom kupuju kuće za stanovanje, dok se kuće za odmor kupuju s ciljem da ih se pretvori u kuće za stanovanje, pogotovo u bližoj okolici Zagreba gdje se mogu kupiti povoljno, a zatim lako pretvoriti u stambeni prostor.

To su, primjerice, kuće u Samoboru, Zaprešiću, Svetoj Nedelji i Velikoj Gorici, odnosno opet u gradovima u kojima su svi potrebni sadržaji lako dostupni, a ujedno su dobro prometno povezani sa Zagrebom. Uspoređujući potražnju stanova i kuća, Vujović ističe da od deset kupaca, njih devet kupuje stan, a jedan kuću. Razlog, kaže nam sugovornik, leži u činjenici da kuća traži slugu, a stan gospodara. Istina je, iako je riječ o individualnim željama, navikama i potrebama, da kuća traži puno više pažnje i odgovornosti, ali jednako tako puno toga pruža.

Presudna je lokacija

A cijene? Vujović ističe da je teško o tome govoriti jer se kuće ne prodaju po kvadratu poput stanova, a i malo je realiziranih kupoprodaja na kojima bi se temeljila statistika prosječnih prodajnih cijena. Dobro je napomenuti da stanje nekretnine nije presudno za cijenu, nego lokacija, površina parcele, površina kuće i njezina koncepcija. Najtraženije su kuće do 200 kvadrata, po mogućnosti na jednoj etaži. Takvih je na tržištu, nažalost, vrlo malo. S druge strane, trenutačna top-ponuda svodi se na nekoliko kuća na Tuškancu, Šalati i u Cvjetnom naselju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:17