Turbulencije na tržištu nekretnina

Usporedba cijena u travnju 2014. i 2015. godine

Nema pravila. Tako bi se ukratko moglo opisati što se iz mjeseca u mjesec događa na tržištu nekretnina. Iako podaci za drugo polugodište 2014. i početak 2015. upućuju na oporavak tržišta i malo pojačan promet, stručnjaci i agenti za nekretnine ističu da su cijene dotakle samo dno, ali to ne znači da se očekuju i velike promjene. Doći će do daljnje korekcije cijena onih nekretnina koje su još uvijek precijenjene, odnosno onih za kojima je potražnja veća od ponude. Što to znači ako promatramo statistiku? Da tržište nekretnina i dalje bilježi turbulencije, odnosno da cijene iz mjeseca u mjesec neočekivano rastu i padaju u cijeloj Hrvatskoj.

I dalje najskuplji

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla, travanj je donio porast cijena stanova u gradovima kao što su Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb i Varaždin. Istodobno se pad cijena na mjesečnoj razini bilježi u Bjelovaru, Osijeku, Puli, Rijeci i Šibeniku. Najveći mjesečni porast cijena zabilježen je u Dubrovniku koji ujedno, još uvijek, bilježi i najviše cijene stambenih kvadrata.

Zagreb i Split jedini su gradovi koji bilježe porast cijena i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Mjesečni rast cijena od 4,3 posto povisio je cijene stanova na 3116 eura po kvadratu. U Zadru su cijene porasle 2,3 posto te su iznosile 1874 eura po kvadratu, dok su zagrebački stanovi u mjesec dana poskupjeli 1,1 posto te su se prošli mjesec prodavali po prosječnoj cijeni od 1581 euro po kvadratu. Neznatnu promjenu bilježe i Split (0,5 posto), gdje se za kvadrat stana tražilo 2189 eura, te Varaždin (0,4 posto), gdje se za kvadrat stana tražilo 1121 euro. Osijek, Šibenik i Rijeka bilježe isti postotak pada cijena od 0,5 posto. Pritom je prosječna cijena osječkih stanova bila 988 eura po kvadratu, šibenskih 1389 eura, a riječkih 1362 eura po kvadratu. U Puli se tijekom travnja tražilo 1321 euro po kvadratu, što je 0,7 posto niže nego mjesec prije. Najveći pad travanjskih cijena, pak, zabilježen je u Bjelovaru gdje je promjena od 1,2 posto donijela prosječne tražene cijene od 858 eura po kvadratu.

Jednostavna računica

Međutim, promatra li se promjena na godišnjoj razini, dolazimo do zanimljivih podataka: najveći pad travanjskih cijena stanova u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je u Dubrovniku (koji ujedno bilježi i najveći mjesečni porast) i Šibeniku, dok Pula bilježi najveći godišnji porast cijena. Pritom su Zagreb i Split jedini gradovi koji bilježe porast cijena i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Jednostavnom računicom dolazimo do još zanimljivijih podataka: ako je prosječna tražena cijena u Dubrovniku u travnju 2014. iznosila 3361 euro po kvadratu, ispada kako su stanovi u Dubrovniku u godinu dana pojeftinili čak 245 eura po kvadratu! Iako manje, ali svejedno značajno, u Šibeniku su stanovi u istom razdoblju pojeftinili 110 eura po kvadratu (u travnju 2014. u prosjeku se tražilo 1499 eura po kvadratu). Govorimo li o postocima, u oba grada pad cijena iznosi 7,3 posto. Nadalje, u Zadru su cijene pale 86 eura (u travnju 2014. godine tražilo se 1960 eura po kvadratu), a u Rijeci 31 euro po kvadratu (lani se u istome mjesecu tražilo 1393 eura po kvadratu).

Pozitivan trend

S druge strane, najveći godišnji porast cijena stanova od 7,1 posto, prema statistikama portala Crozilla, tijekom travnja bilježi se u Puli gdje se za jedan kvadrat stana u prosjeku tražio 1321 euro, što je 88 eura po kvadratu više nego u travnju 2014. godine. Rast cijena na godišnjoj razini bilježe Split i Zagreb. U gradu pod Marjanom za kvadrat stana danas se mora izdvojiti 75 eura po kvadratu više nego lani u istome mjesecu kada se u prosjeku tražilo 2114 eura, a u metropoli 20 eura po kvadratu više (lani je prosječna tražena cijena stana bila 1561 euro po kvadratu).

Foto: Shutterstock i arhiva Cropix

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:25