KORISNI SAVJETI

Uklanjanje ostataka hrane tek je prvi korak u ručnom pranju posuđa...

Često podcjenjujemo ručno pranje posuđa, mislimo da je dovoljno proći deterdžentom i vrućom vodom.

Ako kod kuće nemate perilicu posuđa, sigurno ste već naviknuli na sudoper, spužvu, rukavice i deterdžent za posuđe te vam je pranje posuđa postala rutinska aktivnost. Međutim, jeste li se ikada zapitali radite li to ispravno? Je li dovoljno samo da se više ne vidi prljavština na posuđu ili ipak treba obratiti pažnju i na neke druge stvari?

Rukavice, vruća voda i deterdžent za posuđe

Uklanjanje ostataka hrane i masnoće s posuđa tek je prvi korak u ručnom pranju posuđa. Za uklanjanje masnoća je ključna vruća voda koja ih uspješno otapa.

Međutim, vruća voda ne dezinficira posuđe. Temperatura vode koja je potrebna da se uspješno uklone sve bakterije je jednostavno previsoka, čak i za gumene rukavice, a voda iz slavine je ne može niti dosegnuti. Deterdžent za suđe također nije idealno rješenje za dezinfekciju posuđa ali je važan za otapanje i čišćenje masnoća. O dezinficiranju će biti riješi kasnije.

S vremena na vrijeme, ostavite tanjure i pribor za jelo u kipućoj vodi s deterdžentom kako bi se masnoće što učinkovitije otopile, a zatim sve operite.

Prvo operite čistije komade posuđa

Redoslijed pranja posuđa je bitan. Kako biste što bolje spriječili prenošenje prljavštine, prvo operite najčistije posuđe, kao što su čaše i šalice kako bi vaš sudoper dulje ostao što čistiji. Dok perete ove elemente, ono prljavije posuđe možete držati u vrućoj vodi kako bi ga kasnije bilo što jednostavnije oprati.

Pranje i dezinficiranje nisu ista stvar

S vremena na vrijeme potrebno je temeljito dezinficirati posuđe. To možete napraviti tako da ga natapate u vodi pomiješanoj s klorom ili u kipućoj vodi zagrijanoj na 80 stupnjeva koja je pomiješana s deterdžentom za posuđe. Ako posuđe natapate u kloru, potrebna vam je samo minuta, dok je za kipuću vodu potrebno do nekoliko minuta.

Posuđe se dezinficira nakon što se opere s vrućom vodom i deterdžentom za posuđe.

Sušenje na zraku

Uvijek kada možete ostavite posuđe da se osuši na zraku. Iako se možda tako ne čini, ovaj korak igra veliku ulogu u tome koliko je vaše posuđe nakon pranja zaista čisto. Krpa za brisanje posuđa koja je već korištena na sebi zasigurno već ima bakterije koje će se dalje samo prenositi.

Umjesto da stalno mijenjate i perete krpe, radije uložite u veliku ocjeđivač za suđe. Također zapamtite da je vlaga idealno mjesto za stvaranje plijesni i bakterija, stoga je uvijek bolja opcija ostaviti posuđe da se temeljito osuši na zraku.

Redovito dezinficirajte i mijenjajte spužvu

Za dezinfekciju spužve preporučuje se na kraju svakog dana natopiti je u alkoholnom octu 5 minuta, a zatim je ostaviti da se osuši na zraku. Također, ovisno o tome koliko često je koristite, trebali biste je mijenjati na tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Više o tome kako održavati spužvu možete saznati ovdje.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:48