PROJEKT ZA PET

Uradi sam mramorni stol

Napravite sami svoj mramorni stol za koji vam ne treba nimalo mramora!

U trenucima dok ne vode svoju parišku tvrtku, 25-godišnji arhitekti Hélène Pinaud i Julien Schwartzmann vole raditi stvari rukama. Svoje 'uradi sam' projekte objavljuju na blogu Heju, i to im ide tako dobro da je veliki francuski izdavač Hachette okupio njihove uratke u knjizi "Design It Yourself: 35 Objets Design à Petits Prix et à Faire Soi-Même".

Knjiga se može nabaviti putem interneta, a ako slučajno ne čitate francuski, mi vam danas nudimo jedan primjer njihovog uradi-sam djela: vanjski stolić koji samo izgleda kao slika i prilika glamuroznog, skupog stolića.

Umjesto mramornih fragmenata, naši su mladi majstori koristili komadiće lomljenih pločica.

Najprije: što nam treba? Bez alata nema zanata, a za ovaj zanat treba nam: nekoliko ploča šperploče, vrećica bijelog cementa od 1,5 kilograma, 3 kg finog pijeska (može i onaj iz trgovina za kućne ljubimce i vrtove), blijedo-ružičasta folija i keramičke pločice koje ćemo razbiti u komade.

Što sad? Šperploča će poslužiti kao baza za mješavinu pijeska i betona u koju ćemo dodati i komadiće pločica. Najprije ćemo od šperploče napraviti bazu u koju ćemo kasnije uliti smjesu.

Ali prije toga ide najzabavniji dio: razbijanje pločica.


Nastojte dobiti što različitije komadiće. Što nepravilnije forme dobijete, to će i finalni rezultat izgledati prirodnije.

Dio komadića raširite po "tepsiji" koju ste napravili od šperploče. Drugi dio, onaj sitniji, umijesite s betonom i pijeskom kao da radite tijesto, s malo vode. Miješajte dok ne dobijete gustoću kreme za lice.

Tako umiješano 'tijesto' prebacite u okvir od šperploče, preko prethodno rasutih komadića pločica. Pažljivo raširite smjesu. Ostavite da stoji na suhom mjestu puna tri dana.

Nakon tri dana, kada se masa posve stvrdnula, okrenite okvir i brusnim papirom izbrusite površinu svog budućeg stolića.

Postavite ploču svog 'mramornog' stola na noge i - uživajte u rezultatima svoga rada!

Foto: Heju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 17:06