KORAK PO KORAK

URADI SAM: Najslađu mačkastu teglu za omiljenu biljku

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 12.07.2019. u 07:08

 

Evo nešto kreativno za sve ljubitelje zelenila. Ako vam je dosta običnih tegli za biljke, možda je vrijeme da konačno napravite nešto zabavno i originalno. Donosimo ideju kako od derutne tegle napraviti novu, drugačiju i skroz cool teglu. A što je najbolje, u ovom uradi sam projektu mogu sudjelovati i naši najmlađi. Tako ova akcija postaje kvalitetna zabava za cijelu obitelj. Pa krenimo! Više ideja potražite na stranici majezmaje.blogspot.com.

Napomena: ovaj uradi sam projekt je toliko lagan i zabavan da ga bez problema možete raditi sa svojim najmlađima i tako s njima provesti kvalitetno, kreativno vrijeme.

Potreban materijal:

stari ukrasni kalj, bijela akrilna boja, crvena akrilna boja, spužvica i nešto na što ćete staviti boju (recimo plastični poklopac), primer u spreju (nije neophodno), bezbojni akrilni lak u spreju, permanentni flomaster, komadić umjetne kože, ljepilo u pištolju.

Postupak prije svih koraka:

Primerom prešpricajte čist i suh kalić i ostavite da se dobro osuši! Ovaj korak nije neophodan, ali tako će se akrilna boja bolje uhvatiti. Kad je površina suha, počnite nanositi bijelu akrilnu boju tapkanjem spužvicom, izvana i iznutra. Ne brinite ako boja ne prekrije sve, nego ostavite da se dobro osuši i ponovite postupak! Ako vam se ne da čekati, boju možete posušiti i fenom! Kad ste zadovoljni bojom tegle, nastavite dalje s koracima.

 

1. Nacrtajte lice permanentnim flomasterom! Za prvi put, ako niste posebno vješti, odaberite nešto lagano, jer nije baš lako crtati po zaobljenoj površini!

 

2. Dodajte mrvicu crvene boje u bijelu, kako biste dobili rozu za obraze, pa nanesite na teglu prstom! U ovom tutorijalu prvo su korišteni krugovi filca koji se koriste kao zaštita protiv grebanja na namještaju.

 

3, Kad su obrazi potpuno suhi, završite crtež, ostavite kratko da se sve osuši, pa u vrlo tankom sloju nanesite bezbojni lak! Ako lak nanesete u debljem sloju, postoji mogućnost da će otopiti i razmrljati sve što ste nacrtali flomasterom, a to nikako ne želite! Uvijek je bolje lakirati u više tanjih slojeva!

 

4 Na kraju izrežite dva trokutića od umjetne kože (ili debljeg filca) i zalijepite ih na rub kalića s unutrašnje strane! Za ovo možete koristiti ljepilo u pištolju ili kontaktno ljepilo. Kad koristite kontaktno ljepilo, potrebno je obje površine koje ćete lijepiti namazati u tankom sloju, ostaviti ljepilo da se malo prosuši i zatim pritisnuti! Sve što trebate još napraviti je staviti biljku u novu teglu i gotovi ste! Mi smo za početak odabrali sanseveriju, jer tako izgleda da naša maca ima šašavu frizuru.

 

Foto: Maje Zmaje

Izdvajamo

Iz drugih medija