SAVJETI DIZAJNERA

Uređujete spavaću sobu? Evo na čemu je pametno štedjeti, a na čemu nije

 Getty Images/iStockphoto
 

Kad je u pitanju uređenje interijera, razumno je pretpostaviti da ne možete trošiti puno na svaki komad namještaja ili dodatnu opremu koju stavite u prostor. Vaša spavaća soba mjesto je gdje se opuštate, odmarate i provodite otprilike trećinu svog života pa je razumljivo da biste se u njoj morali osjećati ugodno. S obzirom na to, i samom uređenju potrebno je posvetiti dovoljno pažnje. Ako se i sami spremate na uređenje ili renoviranje spavaće sobe, a još uvijek niste sigurni kako raspodijeliti troškove, ovo su savjeti koji će vam u tome pomoći.

Foto: Everhem

1. Ne štedite na uređenju prozora

Zavjese, rolete, sjenila... Sve su to stvari koje doprinose boljoj i kvalitetnijoj atmosferi u vašem domu, pa tako i vašoj spavaćoj sobi. Naime, svi znamo koliko je prirodna svjetlost bitna u svakom interijeru, naročito u prostoriji gdje bi trebala postojati određena regulacija količine/razine svjetlosti. Zato nemojte štedjeti na tim stvarima, radije se odlučite za kvalitetne sadržaje - nećete požaliti.

2. Uštedite na noćnim ormarićima

Dizajnerica interijera Haley Weidenbaum za portal Apartment Therapy kaže da treba ići jeftinim putem kada su u pitanju noćni ormarići.

- Noćni ormarići u spavaćoj sobi ne bi smjeli biti preskupi, kao ni od osjetljivog materijala. Naime, podložni su čestom habanju, oštećivanju i sličnim stvarima koje će samo 'umanjiti' njihovu vrijednost, a možda i funkcionalnost. S obzirom na to da noćne ormariće prihvatljive veličine i savršene veličine možete pronaći gotovo u bilo kojoj velikoj trgovini s namještajem, zadržite se na malom ili srednjem budžetu. Na malom prostoru uopće vam ni ne trebaju noćni ormarići. Pokušajte okrenuti svoj krevet zidnim policama jer sve što vam stvarno treba jesu dovoljna površina za vaš sat, svjetiljku i možda čašu vode - savjetuje dizajnerica.

Foto: Sara Ligorria-Tramp

3. Ne štedite na umjetninama

Dizajnerica interijera Emily Handerson posebno ističe vrijednost umjetnina poput slika na zidovima te misli da na istima ne smijete štedjeti.

- Sjajna stvar u pogledu na dekoracije u 2020. godini jest ta da postoji toliko toga što nam je dostupno po niskim cijenama, a stvarno dobroj kvaliteti. Dakle, tamo gdje želim, i preporučujem, da trošite novac jesu umjetnička djela koja ćete staviti u svoju spavaću sobu. Jedno dobro umjetničko djelo može vaš prostor učiniti jedinstvenim i poboljšati cjelokupni stil. Osim toga, to je nešto što se s vama može lako premještati iz sobe u sobu, čak i u slučaju selidbe - rekla je za Apartment Therapy.

4. Štedite na sitnim dekoracijama

- Pazite da pri ukrašavanju svoje spavaće sobe ne koristite previše ukrasa i ostalih sitnih dekoracije. Osim što skupljaju prašinu, mogu stvoriti dojam prenatrpanosti i kaosa u interijeru. Vaša spavaća soba treba ostavljati miran dojam udobnosti, a ne biti pretrpana viškom stvari -savjetuje dizajnerica Maggie Griffin.

Izvor i foto: Apartment Therapy, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:36