Tajne lijepih domova

Svi bi htjeli genijalan stan za malo novca. No, je li to moguće? Nikako ne štedite na ovom

 House Doctor
Znate da želite nešto lijepo, originalno, moderno, maštovito, ali ne možete si priuštiti da potrošite hrpu novca

Ne brinite, postoji rješenje! Stan možete srediti i za malo novca, samo što je potrebno puno racionalnije i pametnije rasporediti kućni budžet te morate biti spremni na neke kompromise i malo drugačije ideje.

Prvo što trebate naučiti je na čemu štedjeti, a na čemu ne, a zatim kako maksimalno iskoristiti svaku kunu kako bi se dobio što bolji finalni produkt. Kako to postići? Otkrivamo dobro čuvane tajne lijepih i jeftinih stanova.

Želite urediti stari stan koji ste naslijedili od bake, htjeli biste da je lijep, moderan, funkcionalan i zanimljiv, da ne izgleda jeftino i obično, a nemate previše novca. Na čemu štedjeti, a na čemu se nikako ne isplati štedjeti?

Svi bi htjeli genijalan stan za malo novca. No, je li to moguće?

Kako napraviti jedan takav stan koji odiše karakterom, zanimljivim (često retro) detaljima, a da je istodobno funkcionalan i kvalitetan pročitajte u nastavku.

image
ALEKSANDARNAKIC/GETTY IMAGES

• NA ČEMU SE MOŽE ŠTEDJETI, A NA ČEMU NIKAKO NE?

Postoji mnogo načina za uštedu. Ne postoji špranca, već je svaki projekt individualan, pa tako i način uštede ovisi o životnom stilu stanara. Dobar pristup je da se stanovi uređuju fazno, sa sviješću da će komfor možda biti niži neko vrijeme. Projektom se može izrežirati život, i onda uređivanje ide postupno, umjesto dizanja visokih kredita. Neke jednostavnije radove pri uređenju često možete izvesti i vi sami, čime ćete uštedjeti određena sredstva, a s druge strane dati svoj potpis dizajnu stana i biti na njega ponosni. Kako biste to napravili, morate se malo educirati o “sam svoj majstor” metodama, kupiti koji komad alata i krenuti u akciju.

Ako imate stare prozore od zdravog drva, bolje ih restaurirajte nego da ugrađujete PVC. No, to ponekad nije najpovoljnija opcija, pa za svaki slučaj zatražite ponudu i za jedno i drugo

Uštede se mogu ostvariti i izradom elemenata uređenja u hrvatskim tvrtkama ili kod domaćih obrtnika, a koje biste inače kupovali gotove iz strane proizvodnje. Također, uštede se mogu postići zadržavanjem postojećih elemenata uređenja prostora koji se malim, arhitektonski i umjetnički promišljenim intervencijama mogu prilagoditi novom uređenju i/ili novoj namjeni.

Nikako, pak, ne treba štedjeti u obnovi instalacija, koje su najčešće dotrajale u trenutku pristupanja adaptaciji ili uređenju interijera. Svaka kasnija intervencija na instalacijama puno je skuplja nego potpuna obnova prilikom rekonstrukcije. Naravno da je pritom bitno da su sve instalacije detaljno arhitektonski planirane, kako utičnica ne bi bila iza ormara, radijator iza televizora ili instalacija umivaonika u pomaku od sredine umivaonika.

image
ERANICLE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nadalje, nikako nije dobro štedjeti na opremi koja se ugrađuje, npr. podne obloge (parketi, laminati, keramičke pločice), stolarija i bravarija, sanitarije. Savjetujemo kupnju opreme minimalno srednjeg cjenovnog razreda jer on obično najbolje zadovoljava omjer dobivenog i uloženog.

Ako se odlučujete za adaptaciju stana koji će vam služiti kao privremeno rješenje, za stanovanje godinu-dvije-tri-pet, i pretpostavljate da će se taj stan nakon vas ponovno adaptirati po željama novih vlasnika, tada svakako ne preporučujemo velika ulaganja, već kozmetičke zahvate: obnavljanje postojećih podnih obloga, bojanje zidova, obnova i bojanje postojeće stolarije.

Na pod možete staviti industrijski parket ili parket niže klase koji ima izraženije godove, ali i laminate, lakirane OSB ploče, glazirani beton, pločice, linoleum...

Ako se odlučujete za kompletnu adaptaciju, svakako je mnogo skuplje rješenje od samo kozmetičkih zahvata u stanu, no tu treba biti svjestan da prilikom kompletne adaptacije cjenovno ne igra veliku razliku hoćete li srušiti pregradni zid više ili ne, jer se takav zahvat “utopi” u ostalim radovima.

image
ANDRESR/GETTY IMAGES

Ponekad je veći problem ako se odlučite na minimalne intervencije (kozmetički zahvat), odredite budžet, a prilikom uređenja odlučite srušiti poneki zid koji nije bio planiran u troškovniku. Tada se troškovi kozmetičkog zahvata povećavaju jer jedan zahvat vuče drugi (npr. neplanirano rušenje zida dovodi do potrebe za sanacijom parketa na tom mjestu, trebate pronaći istu vrstu već ugrađenog parketa ili kupiti novi za cijelu prostoriju te zatim polakirati cijelu prostoriju). Tako računajte da su svi dodatni neplanirani radovi i dodatni trošak.

Najpraktičnije i najjeftinije je namještaj raditi od iverala, a low cost opcija su i obične OSB ploče, palete, karton, MDF... Rasvjeta mogu biti obične žarulje, fluo cijevi ili ugradbene LED diode

Također, bitno možete uštedjeti odlučite li se na izradu namještaja od jeftinijeg materijala, a da on i dalje izgleda kako ste željeli, samo da je napravljen od nekog skupljeg materijala. Savjetujemo da namještaj izrađujete od iverala, a primjerice umjesto da stavite keramičke pločice, zidove kupaonice obojite premazima namijenjenim za upotrebu u kupaonicama.

image
House Doctor

• ŠTO STAVITI NA POD?

Na pod se može staviti parket niže klase ili industrijski parket, pločice koje nisu u tonu serije također se povoljnije mogu nabaviti, ili pak razbijene pločice pa složiti mozaik, industrijski podovi su trajni i prihvatljivi, a za neke ultra niskobudžetne prostore ni laminatni podovi nisu za odbaciti.

Ako je pod u jako lošem stanju, privremeno i najisplativije rješenje može biti pod od OSB ploča koji se može bojati bojama za drvo.

image
House Doctor

• KAKVU VRSTU RASVJETE ODABRATI? KOJA SU EFEKTNA, A LOW COST RJEŠENJA?

Rasvjeta je danas raznolika, no dosta efektna rješenja upravo su ona najjednostavnija i najdostupnija. Žarulje u običnom grlu, ali zanimljivo povezane žicama za napajanje i umotane u mrežu oko predmeta iz povijesti obitelji činit će naročito efektni element prostora. Isto tako, možete na postojeće izlaze za žarulje postaviti plastični nosač (oko 14 kn u Bauhausu) i golu žarulju na njega jer je to u zadnje vrijeme jako moderno i ne izgleda kao low cost rješenje.

Podove i opremu koja se ugrađuje kupite iz srednjeg ranga jer je to obično najbolji omjer cijene i kvalitete, a štedjeti možete na namještaju i detaljima koje možete izraditi čak i sami

Obične fluo-cijevi u dobro posloženoj svjetlosnoj sceni koja se širi po stropu i zidu također su zanimljiva rješenja. I LED rasvjetom može se postići odlične efekte, ali treba pažljivo planirati mjesta ugradnje.

Također, indirektna stropna rasvjeta osjetno je jeftinija ako se koriste lampe koje se ugrađuju u spušteni strop, a ne lampice koje se postavljaju pojedinačno na strop. Bez obzira na to što je potrebno dodatno uložiti u izradu spuštenog stropa, razlika u cijeni lampica je osjetna, pogotovo jer se ovdje obično radi i o većem broju potrebnih lampi.

image
HALFPOINT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

• RADITI NAMJEŠTAJ ILI KUPOVATI PO MJERI?

Namještaj po mjeri svakako je funkcionalno i oblikovno bolje rješenje, no ne uvijek i jeftinije. Danas se po vrlo povoljnim cijenama može kupiti gotov namještaj, no kod ugradnih elemenata često zna biti problem s dimenzijama. Namještaj po mjeri može se izrađivati s osmišljavanjem alternativnih detalja od onih ustaljenih, čime on može postati znatno jeftiniji, a pritom i oblikovno zanimljiviji. Mogu se koristiti OSB ploče, MDF, iverica, palete, karton, razni reciklirani materijali poput automobilskih guma i sl. Zapravo su mogućnosti neograničene i uvijek je sjajno kad nas iznenadi neki komad namještaja koji je napravljen od sasvim neočekivanih mate-rijala.

Dotrajale instalacije odmah promijenite jer najgore je dvaput raditi isti posao. Projektom definirajte položaj utičnica da ne bi bile iza ormara

Savjetujemo da kuhinju i ormare obavezno radite po mjeri, a komadi poput ladičara u spavaonici, klub stolića u boravku, kuhinjskih stolaca mogu se naći gotovi u jeftinijim varijantama ili iskoristiti neki stari već korišteni komadi koji će možda novoobojeni i preuređeni dati stanu osobnost. Što se tiče materijala, najpovoljniji cijenom je iveral, dok je medijapan, pogotovo lakiran u visokom sjaju jedan od najskupljih.

image
House Doctor

• RESTAURIRATI STARE PROZORE ILI KUPITI NOVE PVC?

Ako su postojeći drveni prozori u relativno dobrom stanju i dobre kvalitete, tada je jeftinija varijanta ih samo obnoviti (manji popravci, zamjena ručkica i bojanje). Nešto skuplja varijanta je ugraditi PVC, a najkvalitetnije i najskuplja je varijanta drvo - aluminij.

Ako su prozori od kvalitetnog, zdravog drveta i nisu se iskrivili, treba ih popraviti. Ponekad je moguće u njih ugraditi kvalitetnije brtve i stakla za bolju toplinsku zaštitu, no o tome se treba posavjetovati s arhitektom, kao i u slučaju odabira zamjenskih prozora. Novi prozori od PVC-a imaju svoje prednosti u toplinskom smislu, no iako jeftiniji, njihova kvaliteta, dugotrajnost i estetski izgled su upitni i potrebno je dobro provjeriti sve detalje prije odabira, kao i osigurati nužnu ventilaciju prostora.

image
House Doctor

• KUPITI SAMO NUŽNE STVARI ILI KUPITI NEŠTO PRIVREMENO ZA PRVU RUKU?

Ako su korisnici stana fleksibilni, u kupljeni stan se mogu useliti čak i prije nego što je proces adaptacije završio. To im daje priliku da se s njim bolje upoznaju i da vide koje su optimalne smjernice za daljnje uređenje. Tada se adaptacija i opremanje obavljaju u hodu. Troškove raspodjeljuju prema mogućnostima, a kupuju samo ono nužno. Privremena i jeftina rješenja služe za testiranje ideje i ako se pokažu dobra, često postaju trajna. Takvim se pristupom dobiva iznimno zanimljiv i personaliziran interijer, ali zahtijeva određeno odricanje od početnog komfora te ponešto truda i vremena korisnika.

image
House Doctor

• TUŠ ILI KADA?

Ovisi o životnom stilu stanara. Ubrza- njem života ljudi više koriste tuš kadu jer nemaju vremena puniti kadu. Osim toga, punjenjem kade potrošnja vode nepotrebno raste, a tuš kade zauzimaju i manje mjesta u kupaonama. Taj ušteđeni kvadrat može se pridodati sobi ili boravku.

image
House Doctor

• KAKO OPĆENITO DOBITI ŠTO BOLJI DOJAM ZA ŠTO MANJE NOVCA?

Matković: Prvo napravite veliko spremanje i redukciju nepotrebnih stvari ne slutite koliko boljem i udobnijem dojmu vašeg stana može pomoći velika crna vreća za smeće. Stvari vrijedne u estetskom smislu, ili one za koje ste emotivno vezani, tako će doći do izražaja. Potom razmislite kako ih položajem u stanu bolje prikazati i dobro osvijetliti. Isto tako razmišljajte da od ulaska u stan imate što dužu liniju otvorenog pogleda, da je što više prostora njime obuhvaćeno. U toj vizuri pokušajte ukloniti visoki namještaj, neka se on nalazi samo u rubnim prostorima tog pogleda. Ne natrpavajte prostor, on može podnijeti samo određenu količinu namještaja da bi bio lijep i uredan. Ako imate izuzetno mali stan, a velike zahtjeve, razmislite o stvaranju “skladišta” u koji ćete moći gusto složiti većinu stvari a da bi ostatak prostora mogao biti komotniji.

image
House Doctor

Zapamtite da su u stanu važni detalji, oni plijene pozornost te podižu cjelokupni dojam stana, a ne iziskuju previše novca. Tako savjetujemo bojanje pojedinih zidova, postavljanje isprinta, zidnih tapeta, zanimljivu kompoziciju sastavljenu od okvira za slike ili kupnju jednog komada namještaja zanimljivog dizajna.

Što se tiče boja, otkrivamo vam mali trik: uvijek je efektna kombinacija tamnog zida i na njemu svijetlog namještaja, s akcentom na neki komad ili detalj u intenzivnoj boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:57