Usporedba cijena stanova u kolovozu i siječnju 2015.

Dubrovnik skuplji 380, Split 80, a Zagreb dvadeset eura po kvadratu

Na prvi pogled na tržištu nekretnina nema značajnijih promjena: cijene su, koliko-toliko, stabilizirane, a u posljednjih nekoliko mjeseci nastavljen je pojačan promet nekretninama. Tome je svakako pridonijela i turistička sezona, tijekom koje turisti, koristeći godišnji odmor, razgledavaju nekretnine koje ih zanimaju te dogovaraju kupoprodaju. Neke kupoprodaje realizirat će se tijekom ovog mjeseca, a koliko je sezona donijela pozitivnih pomaka na tržištu nekretnina znat ćemo kroz nekoliko mjeseci.

Negativan predznak

A što se trenutno događa s cijenama? Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla, u kolovozu se bilježe zamjetne mjesečne razlike, a promjena cijena ima negativan predznak. Naime, cijene stanova u hrvatskim gradovima u kolovozu su, u odnosu na srpanj, pale za 0,5 posto. Pritom najveći mjesečni pad bilježi Zadar, gdje su cijene stanova 3,9 posto niže nego prethodni mjesec, a u prosjeku se za stan traži 1760 eura po kvadratu. Pad cijena od 1,3 posto bilježi i Šibenik, u kojem prosječna tražena cijena kvadrata iznosi 1367 eura. Nadalje, prosječna tražena cijena pulskih stanova pala je za 0,3 posto, pa tako cijena kvadrata u prosjeku iznosi 1326 eura.

Na području Rijeke pad cijena iznosi 0,2 posto, a prodavatelji za svoje stanove traže 1362 eura po kvadratu. Za točno jedan euro pala je cijena splitskih stanova, koji se u prosjeku prodaju za 2122 eura po kvadratu. Podaci portala Crozilla također pokazuju kako je tijekom kolovoza u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata iznosila 1601 euro, u Osijeku 974 eura, a u Bjelovaru 837 eura – jednako koliko i tijekom srpnja. S druge strane, u pojedinim je hrvatskim gradovima došlo do porasta cijena. Ali opet jedva primjetnog. Za razliku od Splita, promjenu od jednog eura na više bilježe Varaždin i Dubrovnik. Pritom se u Dubrovniku za kvadrat stana u prosjeku tražilo 3392 eura, a u Varaždinu tri puta manje, 1094 eura. Porast cijena stanova od 0,5 posto zabilježen je i u Sisku, gdje je prosječna tražena cijena iznosila 821 euro.

Apsolutni rekorder

Iako na prvi pogled na tržištu nekretnina nema značajnijih promjena, naročito na mjesečnoj razini, odlučili smo istražili što se dogodilo s cijenama od siječnja ove godine. Jednostavnom računicom ispada kao je u osam mjeseci u većini hrvatskih gradova pala vrijednost stanova. Najveći pad bilježi Bjelovar, u kojem su cijene pale za 42 eura po kvadratu. Slijedi ga Šibenik, u kojem su stanovi u prosjeku povoljniji za 37 eura po kvadratu, zatim Osijek, u kojemu su cijene niže 16 eura po kvadratu, te Rijeka, gdje se traži 13 eura po kvadratu manje nego u siječnju ove godine. U plusu su tek četiri grada: Dubrovnik, Split, Pula i Zagreb. Pritom je Dubrovnik i dalje apsolutni rekorder: ne samo da su trenutne cijene najveće u cijeloj Hrvatskoj, nego su u osam mjeseci porasle za čak 380 eura po kvadratu! Točnije, 376 eura po kvadratu. Zanimljivo je spomenuti kako su dubrovačke cijene u jednom trenutku rapidno skočile te nastavile oscilirati iz mjeseca u mjesec, pa je tako, primjerice, od siječnja do ožujka cijena dubrovačkih stanova u prosjeku porasla za 404 eura po kvadratu! No, laganim mjesečnim spuštanjem cijena došlo se na današnju razinu od već spomenutih 3392 eura po kvadratu. Splitske cijene porasle su za 74 eura po kvadratu, a Pulske za 37 eura po kvadratu. Zagreb bilježi najmanji porast, od 19 eura po kvadratu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:12